Με ένα «πακέτο», που ξεπερνά τις αρχικές προσδοκίες και δικαιώνει την απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει το αρχικό σχέδιο Σόιμπλε και να προειδοποιήσει για μεταφορά της συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής, φεύγει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το Λουξεμβούργο.
Μεταξύ άλλων, «κλειδώνει» η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, χωρίς αιρέσεις τύπου «αν χρειασθεί» που ζητούσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, εγκρίνεται η γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης, ανάβει «πράσινο» για την ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και το Eurogroup αναλαμβάνει τη δέσμευση να υποστηρίξει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ρυθμίζοντας έτσι τις μελλοντικές εκταμιεύσεις δόσεων, ώστε να δημιουργήσει η κυβέρνηση «μαξιλάρι» ρευστότητας, που ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ειδικότερα, τα σημαντικότερα σημεία της απόφασης του Eurogroup είναι τα εξής:
Ο στόχος για το πλεόνασμα από το 2022 ως το 2060 μειώθηκε από 2,2% στο 2%.
Το Eurogroup δηλώνει ότι παραμένει έτοιμο να εφαρμόσει δεύτερο «πακέτο» μέτρων ελάφρυνσης, μεταξύ των οποίων και το reprofiling των δανείων του EFSF, κάτι που διευκολύνει την ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.
Επιπλέον, παραμένει έτοιμο να αυξήσει τη μέση διάρκεια και την περαιτέρω μετάθεση πληρωμών τόκων και χρεολυσίων των δανείων του EFSF έως και κατά 15 χρόνια.
Επειδή υπάρχουν διαφορές εκτιμήσεων μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ, το reprofiling στα δάνεια του EFSF θα γίνει με μηχανισμό που θα συμφωνηθεί και ο οποίος θα βασίζεται στο ρυθμό ανάπτυξης. Οι λεπτομέρειες για το μηχανισμό θα καθορισθούν στο τέλος του προγράμματος.
Το σπουδαιότερο: στο τέλος του προγράμματος και με τον όρο της επιτυχούς εφαρμογής του και στο βαθμό που χρειάζεται το δεύτερο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης χρέους, δηλαδή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, θα εφαρμοσθούν (φεύγει η διατύπωση «αν χρειάζεται»).
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εφαρμοσθούν στο βαθμό που χρειάζεται και με βάση νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα γίνει σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία θα βασισθεί μεν σε μετριοπαθής υποθέσεις (για ΑΕΠ και πλεόνασμα), αλλά θα λάβει υπόψη την επίδραση των αναπτυξιακών/επενδυτικών μέτρων στην ανάπτυξη.
Σε περίπτωση που χρειασθεί στο μέλλον, θα ενεργοποιηθεί και τρίτο πακέτο μακροπρόθεσμων μέτρων, όπως η νέα αλλαγή των όρων των δανείων του EFSF και η μετάθεση πληρωμών τόκων στο μέλλον.
Το ΔΝΤ θα εγκρίνει επί της αρχής πρόγραμμα 14 μηνών και θα προχωρήσει σε εκταμίευση μόνο όταν θα έχουν ρυθμισθεί κατάλληλα, στο τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος, τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους.
Η Ελλάδα θα λάβει δόση 8,5 δισ. ευρώ, με την οποία θα καλυφθούν και πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Θα μείνει πιθανότατα ένα ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για να αρχίσει να δημιουργείται ένα ταμειακό «μαξιλάρι», που θα βοηθήσει την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Το Eurogroup δεσμεύεται να υποστηρίξει περαιτέρω την προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, με ρύθμιση των επόμενων δόσεων του δανείου κατά τρόπον ώστε να δημιουργηθεί ταμειακό «μαξιλάρι», που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Στο αναπτυξιακό σκέλος των μέτρων, ξεχωρίζει η έγκριση της δημιουργίας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα χρηματοδοτήσει επενδυτικές πρωτοβουλίες. Πρόκειται για το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και τώρα φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
Το κοινό ανακοινωθέν
Στο απόσπασμα του ανακοινωθέντος του Eurogroup που αφορά την Ελλάδα, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το Eurogroup θα είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσει, εφόσον αυτό απαιτηθεί από την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων από 0 έως 15 χρόνια.
Προκειμένου να απαλειφθούν διαφορές ανάμεσα στα εκτιμώμενα νούμερα ανάπτυξης στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, θα εφαρμοστεί ένας μηχανισμός προσαρμογής.
Ο μηχανισμός αυτός θα προσδιοριστεί πλήρως ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ESM. Το Eurogroup αναθέτει στην EuroWorking Group να εργαστεί περαιτέρω σε αυτό το θέμα από το 2018.
Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος, εφόσον αυτό κλείσει με επιτυχία «και στο μέτρο που είναι απαραίτητο».
Μακροπρόθεσμα, το Eurogroup υπενθυμίζει τη συμφωνία του Μαΐου 2016 ότι, σε περίπτωση απροσδόκητα δυσμενέστερου σεναρίου, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος.
Η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού υπόκειται σε απόφαση του Eurogroup και θα μπορούσε να συνεπάγεται μέτρα όπως η περαιτέρω αναμόρφωση του προφίλ του χρέους και ο περιορισμός των πληρωμών τόκων.
Η διοίκηση του ΔΝΤ θα συστήσει στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου την κατ 'αρχήν έγκριση για μία κατ΄αρχήν συμφωνία για ένα 14μηνο Standby Arrangement.
Το ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την περαιτέρω διευκρίνιση των μέτρων για το χρέος «και συμφωνεί ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Το Ταμείο θα συμμετάσχει με χρήματα όταν το προσωπικό του ΔΝΤ μπορεί να διαβεβαιώσει την Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου ότι υπάρχει συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία διασφαλίζουν τη διατηρησιμότητα του χρέους.
Τέλος, στην ανακοίνωσή του για την Ελλάδα, το Eurogroup επισημαίνει ότι, ενόψει του τερματισμού του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, «δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές».
«Το Eurogroup συμφωνεί ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης οφειλών αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά», καταλήγει.