Πολιτική

Παγκόσμιος κίνδυνος το τέλος της μικρο-ιδιοκτησίας


Η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση Grain, το 90% των αγροτών και ιθαγενών κατέχει  μόνο το 25% της γης! Στην Αργεντινή, σε 20 χρόνια εξαφανίστηκε το 33% των μικρών εκμεταλλεύσεων. Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, οι μικρές εκμεταλλεύσεις αντιπροσωπεύουν ποσοστό 80% του συνόλου και έχουν μόνο το 19% της καλλιεργήσιμης γης (172.686 εκτάρια). 

«Οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις περιθωριοποιούνται», αναφέρει η έρευνα και επισημαίνει ότι οι αγρότες, ενώ αποτελούν το 70% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, κατέχουν λιγότερο από το 10% της γης σε 30 χώρες. 

Από τις 30 χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκέντρωσης της γεωργικής γης, οι έξι είναι στην Αμερική: Χιλή, Γουιάνα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού και Βενεζουέλα.

Στην Αργεντινή, μόνο μεταξύ 2002 και 2008 εξαφανίστηκε το 18% των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Στη Χιλή, μεταξύ των ετών 1997 και 2007 χάθηκε  το 15% των μικρών εκμεταλλεύσεων. Στην Κολομβία, μεταξύ του 1980 και 201 οι αγρότες έχασαν το ήμισυ της γης που τους ανήκε. Στην Ουρουγουάη, τα τελευταία 14 χρόνια, εξαφανίστηκε το 20% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Η τεράστια εξάπλωση των μέγα-αγροκτήματων τα οποία εστιάζουν την παραγωγή τους σε βιομηχανικές μονοκαλλιέργειες που προορίζονται για βιοκαύσιμα, είναι ίσως η πιο σημαντική αιτία της εξαφάνισης των μικροκαλλιεργητών. Όλο και περισσότερη εύφορη γεωργική γη καταλαμβάνεται από μεγάλες βιομηχανικές φάρμες που παράγουν πρώτες ύλες που προορίζονται για εξαγωγή, ωθώντας τους μικρούς γεωργούς σε ένα συνεχώς μειούμενο μερίδιο της γης. 

Μάλιστα, σύμφωνα με το FAO, από το 2050 η καλλιέργεια  της σόγιας στον κόσμο θα αυξηθεί κατά 33% και του ζαχαροκάλαμου κατά 28%.

Η συγκέντρωση της γης φθάνει πλέον σε ακραία επίπεδα και η πολιτική αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση του αριθμού των πεινασμένων ανθρώπων στον κόσμο. «Χρειαζόμαστε επειγόντως  να ξαναρχίσουν προγράμματα  πραγματικής αγροτικής μεταρρύθμισης, για να επιστρέψει η γη στους αγρότες και στους ιθαγενείς», προειδοποιεί η Grain.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για τις Διατροφικές Πολιτικές (Ifpri) της Ουάσινγκτον εκτιμά ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, 20 εκατομμύρια εκτάρια γης, σε τουλάχιστον τριάντα χώρες και κυρίως στην Αφρική, πωλήθηκαν ή ενοικιάστηκαν για περιόδους από τριάντα έως 100 χρόνια. Η μη κυβερνητική οργάνωση Grain, που προσπαθεί να κάνει μία απογραφή των σχετικών συναλλαγών, υπογραμμίζει ότι συνήθως, οι διαδικασίες ολοκληρώνονται τόσο γρήγορα και με τέτοια αδιαφάνεια, ώστε είναι δύσκολο να γίνει ακριβής υπολογισμός.

Ορισμένα συμβόλαια που υπογράφονται στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο, συνομολογούνται με πλήρη μυστικότητα πίσω από κλειστές πόρτες, συχνά με τη συνενοχή των τοπικών φυλάρχων. Μολονότι θεωρούνται οι φύλακες της γης, οι φύλαρχοι συχνά κάμπτονται, με αντάλλαγμα κάποια πενιχρά αμειβόμενη θέση στη φυτεία του επενδυτή.

Επιδιώκοντας τη διατροφική τους ασφάλεια, τα πλούσια κράτη του Κόλπου, στη Μέση Ανατολή, καθώς και αρκετές ασιατικές χώρες που έχουν έλλειψη καλλιεργήσιμων εδαφών, βρίσκονται ανάμεσα στους πρώτους πελάτες της συγκεκριμένης «αγοράς».

Πηγή: premium.paratiritis.gr

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις