Αρνητική στάση κράτησαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, κι ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου στην παράδοξη πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, για αγορά των πλειοψηφικών πακέτων των δύο κύριων ανταγωνιστριών εταιρειών της κινεζικής Huawei.
powered by Rubicon Project
Ο Μπαρ, πρώην γενικός σύμβουλος στην Verizon Communications Inc δήλωσε την Πέμπτη πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να εξετάσουν να αγοράσουν ένα «μερίδιο ελέγχου» στη φινλανδική Nokia και τη σουηδική Ericsson για να αντιπαρατεθούν στην κυριαρχία της Huawei στο δίκτυο 5G.
Ο Κούντλοου τόνισε χθες Παρασκευή πως οι ΗΠΑ εργάζονται στενά με την Nokia και την Ericsson, επισημαίνοντας πως ο εξοπλισμός των εταιρειών είναι αναγκαίος για την ανάπτυξη των υποδομών του δικτύου 5G.
Ωστόσο, διευκρίνισε πως «η αμερικανική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στην εξαγορά επιχειρήσεων είτε πρόκειται για εσωτερικές είτε για ξένες», σημειώνοντας πως «τίποτε δεν απαγορεύει στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες να τις αποκτήσουν».
Νωρίτερα την Παρασκευή ο Πενς πρότεινε μια εναλλακτική προσέγγιση όταν ερωτήθηκε σχετικά από το CNBC.
«Τρέφω μεγάλο σεβασμό στον υπουργό Δικαιοσύνης Μπαρ, αλλά πιστεύουμε ότι ο καλύτερος δρόμος για να προχωρήσουμε είναι αυτός που ανακοίνωσε μόλις πριν από λίγες μέρες ο Αζίτ Πάι», τόνισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στις προσπάθειες του προέδρου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) να ελευθερώσει περισσότερο φάσμα για τη χρήση του ασύρματου δικτύου 5G.
«Αυτό είναι το σχέδιο που ο πρόεδρος έχει εγκρίνει και αυτό θα προωθηθεί», δήλωσε ο Πενς, προσθέτοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επεκτείνουν το 5G «χρησιμοποιώντας τη δύναμη της ελεύθερης αγοράς και των αμερικανικών εταιρειών».
Ο Λευκός Οίκος και εκπρόσωποι του Μπαρ και του Πάι αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Η μετοχή της Nokia έκλεισε με άνοδο 4% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η μετοχή της Ericsson ενισχύθηκε σχεδόν κατά 5,4% στον δείκτη Nasdaq. Εκπρόσωποι και των δύο εταιρειών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Η Nokia και η Ericsson έχουν και από κοινού χρηματιστηριακή αξία ύψους περίπου 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δεν είναι σαφές από ποια κονδύλια θα μπορούσε ενδεχομένως η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αντλήσει χρήματα για να αγοράσει μετοχές των εταιρειών, είτε αν μια τέτοια αγορά την ενέκριναν ξένες ρυθμιστικές αρχές.
Σε μια αξιοσημείωτη δήλωση που υπερθεματίζει πόσο μακριά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να πάνε για να αντιπαρατεθούν στην Huawei, ο Μπαρ δημοσίευσε την Πέμπτη προτάσεις «από τις Ηνωμένες Πολιτείες που τις ευθυγραμμίζουν με τη Nokia και/ή την Ericsson».
Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η συμμαχία αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «μέσω αμερικανικής ιδιοκτησίας ενός πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, είτε άμεσα ή μέσω μιας κοινοπραξίας ιδιωτικών αμερικανικών και συμμαχικών εταιρειών».
«Εμείς και οι στενοί σύμμαχοί μας πρέπει σίγουρα να εξετάσουμε ενεργά αυτή την προσέγγιση», κατέληξε.