«Ο όμιλος ONEX αναδύεται ως ένας από τους σημαντικότερους περιφερειακούς εταίρους στον τομέα της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και υποδομές ώστε να αναπτύξει μια καθετοποιημένη παραγωγή υπεράκτιων ανεμογεννητριών/πλατφορμών».
Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ONEX Πάνος Ξενοκώστας στη συζήτηση που διοργάνωσε ο Economist με θέμα «Eastern Mediterranean Business Summit - A new momentum for geopolitics and investment» το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στη Νέα Υόρκη.
Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, ο κ. Ξενοκώστας μίλησε για μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την περαιτέρω ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας και του ευρύτερου βιομηχανικού κλάδου που την περιβάλλει ώστε μέσα από την ανάπτυξή της η Ελλάδα να ενισχύσει τον ρόλο της στο γεωπολιτικό σκηνικό της ανατολικής Μεσογείου.
Όπως είπε «το όραμά μας είναι απλό: H δημιουργία ενός παγκόσμιου και υπερσύγχρονου ναυπηγικού κέντρου στην Ανατολική Μεσόγειο, με την στήριξη φυσικά των συμμάχων μας των ΗΠΑ, και σεβόμενοι τη μακρά ναυτική και ναυπηγική παράδοση της χώρας.»
Γενικότερα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ο κ. Ξενοκώστας ανέφερε ότι είναι περισσότερο επείγον από ποτέ για την Ελλάδα να αναπτύξει ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό πλάνο δράσεων και πρωτοβουλιών με στόχο την αποτελεσματική ενδυνάμωση των τομέων της ναυπηγικής βιομηχανίας και της υψηλής τεχνολογίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ΟΝΕΧ έχει αναλάβει ήδη σημαντικές πρωτοβουλίες ώστε να ενδυναμώσει το παραγωγικό της αποτύπωμα, αναπτύσσει ένα δυναμικό οικοσύστημα βιομηχανικών συνεργασιών με περιφερειακούς και παγκόσμιους ηγέτες πάνω στις νέες τεχνολογίες, την ενέργεια, την βιομηχανική παραγωγή, τα logistics, την αμυντική τεχνολογία κ.α., φιλοδοξώντας να αποκτήσει σύντομα έναν ηγετικό ρόλο στη Μεσόγειο.
Ο ίδιος υπογράμμισε: «παραλάβαμε ναυπηγεία σε απόλυτη παρακμή και βαθιά κρίση. Σήμερα, όμως μιλάμε για τη δημιουργία του πρώτου «έξυπνου» ναυπηγείου σε συνεργασία με τον Αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό CISCO, και τη δημιουργία ενός σύγχρονου επιχειρηματικού-βιομηχανικού hub στην Ελευσίνα και στη Σύρο. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και στη «πράσινη» ναυτιλία - όπως στις μετασκευές των πλοίων με συμβατικά καύσιμα - διευκολύνοντας τη βιομηχανική μετάβαση ως προς την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών άνθρακα».
Ο κ. Ξενοκώστας κάνοντας αναφορά στα επιχειρηματικά σχέδια του ομίλου να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είπε ότι «στην ΟΝΕΧ, τα σχέδια μας εκτείνονται πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς της κατασκευής και επιδιόρθωσης πλοίων. Η αιολική ενέργεια πρόκειται να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του μελλοντικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, γι' αυτό εστιάζουμε στην ανάπτυξη ενός βιομηχανικού συμπλέγματος για την πλήρη κατασκευή και υποστήριξη υπεράκτιων ανεμογεννητριών. Η αιολική ενέργεια πρόκειται να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του μελλοντικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και προβλέπεται να καλύψει το ¼ της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπης έως το 2030.»
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι ο όμιλος ΟΝΕΧ Shipyards & Technologies αναδύεται ως ένας από τους σημαντικότερους περιφερειακούς εταίρους στον τομέα της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς:
* Διαθέτει κατάλληλες εγκαταστάσεις και υποδομές ώστε να αναπτύξει μια καθετοποιημένη παραγωγή υπεράκτιων ανεμογεννητριών/πλατφορμών, ενώ μπορεί να υποστηρίξει βαριές βιομηχανικές κατασκευές.
* Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να εκτελεί κατ' ελάχιστον εργασίες κατασκευής και ολοκλήρωσης των υπεράκτιων αιολικών έργων (OWP).
* Σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός βιομηχανικού κόμβου, και για logistics, δίπλα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο οποίος θα είναι σε θέση να υποστηρίξει μια τέτοια προσπάθεια.
* Βρίσκεται σε συζητήσεις με σημαντικούς «παίκτες» στο χώρο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
* Είναι μέλος του νορβηγικού network υπεράκτιων αιολικών συστημάτων, ενός εκ των πρωτοπόρων οργανισμών στο συγκεκριμένο τομέα.
Εστιάζοντας στα οφέλη της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, επεσήμανε ότι «θα μας επιτρέψει να παράγουμε μεγάλο αριθμό πράσινης, καθαρής ενέργειας, ενώ θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και την ανάπτυξη αφαλάτωσης θαλασσινού νερού. Με βάση την υπάρχουσα τεχνολογία, τα υπεράκτια αιολικά έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μελλοντικά κόμβοι παραγωγής πράσινου υδρογόνου σε μεγάλη κλίμακα με στόχο την κάλυψη της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης».
Υπενθυμίζεται ότι συνέδριο τίμησαν με την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους, σημαντικοί εκπρόσωποι της Αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου, όπως ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, Γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ. Ο Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων, καθώς και εκπρόσωποι της ομογένειας και στελέχη εταιρειών και οργανισμών.