«Δεν κάνουμε τις συμφωνίες μας ή την εξωτερική μας πολιτική έχοντας αγωνία πώς θα αντιδράσει η τουρκική πλευρά», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών για την ελληνογαλλική συμφωνία. «Η χώρα κάνει αυτό που πρέπει για να ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Καμία από τις κινήσεις της χώρας δεν παρεκκλίνει ούτε ένα γράμμα από αυτά που ορίζει το δίκαιο της θάλασσας, το διεθνές δίκαιο και αυτά που έχουν υπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη στον ΟΗΕ. Άλλος έχει αναθεωρητικές βλέψεις εδώ στη γειτονιά. Η στάση της χώρας εδραιώνει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Η συμφωνία αποτελεί υπόδειγμα και για το πώς η Ευρώπη θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της επιρροή με την οικονομική της ισχύ. Αυτή η συμφωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να γίνει και αυτό το βήμα», συμπλήρωσε.
Για όσα συνέβησαν στη Σταυρούπολη και αν υπάρχουν ευθύνες που βαραίνουν καθηγητές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να έχει την ανοχή της συντεταγμένης Πολιτείας οποιοδήποτε πόστο. «Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Αν υπήρχε η οποιαδήποτε κάλυψη ή δεν έδειξαν έγκαιρα αντανακλαστικά, υπηρεσιακά αυτό θα ελεγχθεί», συνέχισε και επανέλαβε ότι «πάει να ξεκινήσει μια ιστορία η οποία δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει ανεκτή».
Ερωτηθείς αν από πίσω κρύβεται η Χρυσή Αυγή, απάντησε πως δεν γνωρίζει αν η Χρυσή Αυγή κάνει προσηλυτισμό ή αν κάποιοι προσπαθούν να παρεισφρήσουν στο χώρο της νέας γενιάς. «Το σίγουρο είναι ότι όλοι μας πρέπει να τους κόψουμε το βήχα», τόνισε ενώ είπε ήταν σοκαριστικά τα ευρήματα με τα όπλα, τους σουγιάδες και τα μαχαίρια.
Για την κριτική της αντιπολίτευσης και της εφημερίδας «Αυγή» ότι η κυβέρνηση κρατάει ίσες αποστάσεις, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η αντίδραση της Πολιτείας ήταν άμεση και πως απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές και φασιστικές συμπεριφορές, «εμείς δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα να καταδικάσουμε και άμεσα να κινητοποιήσουμε οποιοδήποτε εργαλείο έχει η Πολιτεία στα χέρια της».
Απάντησε και για όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει τη θεωρία των δύο άκρων. «Τι θα πει δύο άκρα; Οι φασιστικές συμπεριφορές είναι φασιστικές συμπεριφορές. Τις καταδικάζουμε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Είναι επικίνδυνος και ανεύθυνος ο δρόμος της αντιπολίτευσης να προσπαθούν να κάνουν περίεργους συμψηφισμούς. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να μασάμε τα λόγια μας. Αν εννοούν κουκουλοφόρους αντιεξουσιαστές που πετάνε μολότοφ και απειλούν έξω από σπίτια, είναι συμπεριφορές που κινούνται εκτός της δημοκρατικής πολιτείας. Εδώ μιλάμε για πράγματα που θέτουν σε αμφισβήτηση τις αρχές της αστικής δημοκρατίας», συμπλήρωσε.
Για την αστυνομία στα πανεπιστήμια δήλωσε ότι εκκρεμεί απόφαση του ΣΤΕ για τον τρόπο που έγινε η προκήρυξη και οι προσλήψεις και να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση. «Σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσιο για την περιφρούρηση βασικών λειτουργιών στα πανεπιστήμια, νόμος υπάρχει. Ενισχύουμε αυτό το οπλοστάσιο. Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι στην κατεύθυνση αυτή» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν τα παιδιά στα μαθήματα και δεν ψάχνει για καυγάδες. «Δεν θα υποχωρήσουμε στην κοινή λογική. Τα πανεπιστήμια είναι για να είναι ανοικτά και να μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα», επισήμανε σημειώνοντας πως θα ήταν καλό όλο το πολιτικό σύστημα να εκπέμπει το ίδιο μήνυμα. «Καμία ίση απόσταση. Απέναντι μας είναι αυτές οι συμπεριφορές, τελεία και παύλα», ανέφερε.
Για την οικονομία και την ενεργειακή κρίση ο κ. Οικονόμου τόνισε πως είναι θετικό ότι η ΕΕ με τη συνδρομή της κυβέρνησης παρακολουθεί και σχεδιάζει την αντίδρασή της στις αναμενόμενες ανατιμήσεις. «Η κυβέρνηση έχει ήδη σχεδιάσει ένα πλέγμα πολιτικής ώστε οι αναμενόμενες ανατιμήσεις να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην οικιακή οικονομία», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τα θεσμικά εργαλεία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ώστε να μην πάμε σε αθέμιτες πρακτικές και αισχροκέρδειες.
«Είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Βιώνουμε και πρωτοφανείς ρυθμούς ανάπτυξης. Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να δοθεί στον κόσμο, στα αδύναμα νοικοκυριά», δήλωσε ενώ για το επίδομα φυσικού αερίου είπε ότι το υπουργείο ενέργειας επεξεργάζεται ιδέες, τρόπους και πολιτικές και σίγουρα θα υπάρξει παρέμβαση.
Τέλος σε ερώτηση αν θα γίνουν παρελάσεις στη Βόρεια Ελλάδα είπε ότι στόχος είναι να πραγματοποιηθούν, σημειώνοντας πως «οφείλουμε να παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα». Επίσης επανέλαβε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναδούμε lockdown και πως τα μέτρα που ελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη είναι το μάξιμουμ που μπορεί να γίνει, όπως ίσχυσαν και το καλοκαίρι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ