Διεθνή

Οι Ταλιμπάν εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την παράταση της θητείας της αποστολής του ΟΗΕ


Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την παράταση κατά ένα χρόνο, με νέα θητεία, της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με αυτή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε χθες Πέμπτη --με 14 ψήφους υπέρ—απόφαση η οποία ορίζει λεπτομερώς τη νέα θητεία της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (Manua).

Το κείμενο, που δεν αναφέρει τη λέξη «Ταλιμπάν», ορίζει μια επίσημη, διεθνή παρουσία στο Αφγανιστάν, αλλά δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση της νέας κυβέρνησης.

«Θεωρούμε την παράταση της θητείας της Manua καλό νέο και επιθυμούμε να εργαστούμε αποτελεσματικά μαζί της για να λύσουμε τα ανθρωπιστικά και τα άλλα προβλήματα του Αφγανιστάν», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

«Θα συντονιστούμε και θα συνεργαστούμε μαζί της», πρόσθεσε.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στα μέσα Αυγούστου, αλλά μέχρι στιγμής η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει την κυβέρνησή τους και ο ΟΗΕ αρνείται να δώσει διαπίστευση στους εκπροσώπους τους στον οργανισμό.

«Η νέα θητεία της Manua είναι κρίσιμη όχι μόνο για να αντιμετωπιστεί η άμεση ανθρωπιστική και οικονομική κρίση, αλλά για να πετύχουμε τον βασικό μας στόχο να επικρατήσει ειρήνη και ασφάλεια στο Αφγανιστάν», είχε δηλώσει η Νορβηγίδα πρεσβευτής Μόνα Γιούλ μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης.

Η αποστολή της Manua παρατάθηκε για ένα χρόνο, ως τις 17 Μαρτίου 2023.

Η αποστολή του ΟΗΕ έχει δύο πτυχές, η πρώτη αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που θα προσφερθεί στον αφγανικό λαό, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια δραματική οικονομική και κοινωνική κατάσταση, και το περιβάλλον ασφαλείας, το οποίο φαίνεται να σταθεροποιείται.

Η πολιτική πτυχή της αποστολής αφορά «τη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ όλων των παραγόντων και των πολιτικών πλευρών στο Αφγανιστάν», «δίνοντας έμφαση στην προώθηση μιας συμπεριληπτικής διακυβέρνησης που θα εκπροσωπεί» όλους τους Αφγανούς «χωρίς να γίνονται διακρίσεις βάσει του φύλου, της θρησκείας και της εθνοτικής καταγωγής».

Εξάλλου το κείμενο της απόφασης δίνει έμφαση «στην πλήρη, ισότιμη και σημαντική συμμετοχή των γυναικών», οι οποίες μέχρι στιγμής αποκλείονται από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα