Διεθνή

Οι επιτυχίες της Ουρουγουάης και της Κόστα Ρίκα στη μάχη κατά της Covid-19


Την ώρα που η Λατινική Αμερική έχει γίνει η νέα εστία της πανδημίας της Covid-19, η Ουρουγουάη και η Κόστα Ρίκα ξεχωρίζουν χάρη στην επιτυχία τους στη μάχη κατά της νόσου: οι καμπύλες μόλυνσης είναι χαμηλές, η θνητότητα το ίδιο και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων περιορισμένος.

Με 746 καταγεγραμμένα κρούσματα, 20 νεκρούς και 588 ασθενείς που θεραπεύθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν χθες, Τετάρτη, η Ουρουγουάη –μια μικρή χώρα 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων που ουδέποτε επέβαλε επισήμως πλήρες lockdown– μοιάζει με εξαίρεση στη Λατινική Αμερική, όπου τα κρούσματα μόλυνσης αυξάνονται, ιδιαίτερα στη Βραζιλία, το Περού, το Μεξικό και τη Χιλή.

Μόλις 138 άνθρωποι νοσούσαν από την Covid-19 χθες στη χώρα, ένας αριθμός που μειώνεται από τα τέλη Απριλίου, και ο αναπαραγωγικός ρυθμός της νόσου βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες στο 0,74, μακράν του 2,5 που είχε διαπιστωθεί στην αρχή της επιδημίας στην Κίνα, στα τέλη του 2019.

Στην Ουρουγουάη, ο ρυθμός αυτός ουδέποτε έφθασε σε τέτοιο επίπεδο και οι επιστήμονες κάνουν πλέον λόγο για μια επιδημία που έχει «περιοριστεί».

Οι αριθμοί αυτοί αντανακλούν άραγε την πραγματικότητα;

«Θα μπορούσατε να μου πείτε πως τα κρούσματα είναι περισσότερα απ' όσα δηλώνονται, όμως γίνονται όλο και περισσότερα τεστ. Και για όσους δεν πιστεύουν στα τεστ, πώς μπορεί κανείς να εξηγήσει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στην εντατική; Γιατί το σύστημα υγείας δεν έχει υπερφορτωθεί;», υπογραμμίζει ο Χούλιο Βινιόλο, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει τις αρχές.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, μολονότι «δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες» και πρέπει να «παραμείνουμε προσεκτικοί», η επιδημία «είναι προς το παρόν υπό έλεγχο» στην Ουρουγουάη, με χαμηλή θνητότητα (2,7%) και τακτική μείωση των κρουσμάτων και των νέων μολύνσεων.

Πού οφείλεται όμως αυτή η επιτυχία; Ο Βινιόλο υπογραμμίζει κατ' αρχάς την ταχύτητα με την οποία αντέδρασαν οι αρχές. Μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στις 13 Μαρτίου, η κυβέρνηση κήρυξε πολύ γρήγορα κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, ανέστειλε τη λειτουργία των σχολείων και έκλεισε τα σύνορα. Η έκκληση για εθελοντικό εγκλεισμό βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στον πληθυσμό.

Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της χώρας, η οποία έχει χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και όχι μεγάλα αστικά κέντρα, με εξαίρεση το Μοντεβιδέο, αποτελούν επίσης ένα ευνοϊκό στοιχείο.

Τεχνολογίες αιχμής

Στην Κόστα Ρίκα, η επανάληψη από την Τρίτη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος κεκλεισμένων των θυρών, του πρώτου που επαναλαμβάνεται στη Λατινική Αμερική, σηματοδοτεί τα καλά αποτελέσματα της χώρας απέναντι στην πανδημία.

Μετά την εμφάνιση της νόσου στις 7 Μαρτίου, η χώρα αυτή της κεντρικής Αμερικής με τα 5 εκατομμύρια κατοίκους κατέγραψε 897 κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων 315 εξακολουθούν να είναι ενεργά. Ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται μέχρι στιγμής σε δέκα.

Η χώρα μπορεί επίσης να καυχηθεί πως έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας (1,1%) στη Λατινική Αμερική. Όπως και στην Ουρουγουάη, ένα στέρεο σύστημα υγείας και το υψηλό επίπεδο παιδείας διευκόλυναν τη μάχη κατά της πανδημίας.

Μολονότι ούτε η Κόστα Ρίκα επέβαλε πλήρες lockdown, έκλεισε γρήγορα τα σύνορά της, απαγόρευσε την είσοδο ξένων –παρά τη μεγάλη συμβολή του τουρισμού στην οικονομία της–, ανέστειλε τη λειτουργία των σχολείων και τις εορταστικές συναθροίσεις. Οι δημόσιοι χώροι έκλεισαν και η κυκλοφορία των οχημάτων περιορίσθηκε τη νύχτα.

Η χώρα, η οποία έχει γίνει από τα χρόνια του 1990 κέντρο ανάπτυξης τεχνολογιών αιχμής, μπορούσε επίσης να υπολογίζει στα εργαστήριά της, τα κέντρα έρευνας και τις επιχειρήσεις βιοϊατρικής που κινητοποιήθηκαν γρήγορα για να πολεμήσουν εναντίον του νέου κορονοϊού, με στόχο να μειωθεί η εξάρτηση από εισαγόμενα προϊόντα.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα