Πολιτική

Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ φέρνουν ανάπτυξη και απασχόληση


 Η υλοποίηση σχεδίων επενδύσεων σε ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει την επόμενη τετραετία περίπου 15.000 θέσεις εργασίας, τετραπλασιάζοντας τη συνολική απασχόληση στον κλάδο.

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Οι επιχειρήσεις κατασκευής εξοπλισμού για μονάδες ΑΠΕ και οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ απασχολούν τώρα συνολικά 5.400 άτομα. Εκτιμάται ότι το 2020 οι απασχολούμενοι θα είναι πάνω από 20.400.

Για την επόμενη τετραετία υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια εγκατάστασης μονάδων συνολικής ισχύος 1.950 μεγαβάτ, με συνολικές επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις αυτές θα έχουν άμεση θετική επίδραση σε πολλού παραγωγικούς κλάδους και στην απασχόληση, επισημαίνει ο Σωτήρης Καπέλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, λόγω της κρίσης που αντιμετώπισε ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, η συνολική απασχόληση μειώθηκε δραματικά: Από τις 61.200 θέσεις εργασίας (άμεσες και εμμεσες) που υπήρχαν το 2013 - χρονιά επενδυτικού "μπουμ" στον κλάδο - το 2016 έμειναν λιγότερες από 6.000.

 Το θεσμικό πλαίσιο

 Σε ευρωπαικό επίπεδο είχαμε δύο μεγάλες θεσμικές αλλαγές:

  • Τις κατευθυντήριες γραμμές για το καθεστώς ενίσχυσης των ΑΠΕ, που ενσωματώνονται συις εθνικές νομοθεσίες
  • Το "χειμερινό πακέτο" για την ενέργεια, που καθορίζει τις λειτουργίες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τους νέους όρους έως το 2030.

 Σϋμφωνα με την πρώτη ρύθμιση, οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ΑΠΕ δεν θα ενισχύονται με σταθερές εγγυημένες τιμές όπως γινόταν στο παρελθόν. Η τιμή που θα πωλούν την παραγόμενη πράσινη ενέργεια θα καθορίζεται μέσω ανταγωνιστικών διαγωνισμών.

Το δεύτερο πακέτο ρυθμίσεων προβλέπει ότι τα νέα έργα δεν θα έχουν την προτεραιότητα στα δίκτυα από το 2020. Θα δοθεί έμφαση στην μέριμνα της αυτοπαραγωγής και αποθήκευσης της ενέργειας.

Ποιοί επενδύουν

Με εξαίρεση τα φωτοβολταικά, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ γίνονται κυρίω από μεγάλες επιχειρήσεις και από σχήματα όπου συμμετέχουν θεσμικοί επενδυτές. Ενα ενδεικτικό στοιχείο: Στα φ/β εχουμε πολλούς μικρομεσαίους και οικιακούς επενδυτές -συνολικά 54.000. Αντίθετα, στα 200 αιολικά πάρκα οι επενδυτές είναι λίγες δεκάδες .

Το γεγονός αυτό έχει την εξήγησή του: Οι επενδυτές στα φ/β απέβλεπαν στις υψηλές αποδόσεις λόγω του καθεστώτος ενίσχυσής που ίσχυε παλαιότερα. Ομως οι αποδόσεις αυτές αλλάζουν. Οι επενδυτές των ΑΠΕ θα πρέπει να περιμένουν στην καλύτερη  περίπτωση αποδόσεις κατά 50% μικρότερες από εκείνων που ίσχυαν πριν από τρία χρόνια.

Εμμεσα οφέλη στην οικονομία

Ομως οι επενδύσεις σε ΑΠΕ δεν αφορούν μόνον τον ενεργειακό τομέα, την ηλεκτροπαραγωγή και το περιβάλλον. Είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την παραγωγή και την απασχόληση μιας μεγάλης γκάμας επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή εξοπλισμού.

Επισημαίνεται ότι η εγχώρια προστιθέμενη αξία στα φ/β είναι 58,5% ποσοστό αρκετά υψηλότερο συγκριτικά με άλλες ενεργειακές τεχνολογίες, όπως  οι μονάδες φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπου ο βασικός εξοπλισμός και τα καύσιμα είναι εισαγωγής.

Το ποσοστό προστιθέμενης αξίας μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν τεχνογνωσία και πείρα, την οποία θα αξιοποιήσουν για την υποκατάσταση εισαγόμενων  εξαρτημάτων κλπ.


Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις