Διεθνή

Ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τη Μέρκελ να στηρίξει τη Συμφωνία του Παρισιού


Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από την Άγγελα Μέρκελ να συνεχίσει τις προσπάθειες για να εφαρμοστεί η συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να "πέσουν τα τείχη" που εμποδίζουν τη διεθνή συνεργασία, δήλωσε χθες η γερμανίδα καγκελάριος, υπογραμμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεση του δικού της προγράμματος και της πολιτικής των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του 2015 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από πολλούς άλλους ηγέτες.

"Ο πάπας με ενθάρρυνε να συνεχίσω να αγωνίζομαι για να τηρηθούν διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας του Παρισιού", τόνισε η Μέρκελ έπειτα από μια ασυνήθιστα εκτενή 40λεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση με τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Η Μέρκελ, η οποία αντιμετωπίζει άλλη μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε ότι ο πάπας εξέφρασε την υποστήριξή του στους στόχους της Ομάδας των Είκοσι (G20) μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που θα συνεδριάσει στο Αμβούργο τον επόμενο μήνα.

Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που ο πάπας υποδέχθηκε την καγκελάριο.

Η επίτευξη των στόχων της G20 προϋποθέτει ότι "είμαστε μέρος ενός κόσμου στον οποίου εργαζόμαστε μαζί, έχουμε μια πολυμερή συνεργασία", εξήγησε η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον πάπα.

"Αυτός είναι ένας κόσμος στον οποίο θέλουμε να γκρεμίζουμε τείχη και όχι να τα οικοδομούμε, στον οποίο επιδιώκουμε την ευημερία, τον πλούτο, τιμή και αξιοπρέπεια για την ανθρωπότητα".

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα οικοδομήσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, έχει καταστήσει σαφές ότι η πολυμερής συνεργασία δεν είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του.

Ανακοίνωση του Βατικανού ανέφερε ότι συζητήθηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να συνεχίσει τον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, η απειλή της τρομοκρατίας και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η μεταναστευτική κρίση.

Κατά την ανακοίνωση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ο πάπας και η καγκελάριος αναφέρθηκαν σε "μια ιδιαίτερη στιγμή" της συνάντησης τους "στον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ", ο οποίος απεβίωσε προχθές, και "στο ακούραστο έργο του για την επανένωση της Γερμανίας και την ενότητα της Ευρώπης".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις