Οι κάτοικοι της Υεμένης θα αντιμετωπίσουν νέες μειώσεις στην ανθρωπιστική βοήθεια τους επόμενους μήνες λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης, εξαιτίας των οποίων ενδέχεται να περιοριστούν οι μερίδες φαγητού σε μια χώρα όπου εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με λιμό, προειδοποίησε χθες Τρίτη ο ΟΗΕ, καθώς παρατηρείται η μεγαλύτερη κλιμάκωση των συγκρούσεων εδώ και χρόνια.
Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, δήλωσε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ως το τέλος Ιανουαρίου είχαν μειωθεί ή ανασταλεί τα δύο τρίτα των μεγάλων προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.
“Η ανθρωπιστική επιχείρηση (…) πρόκειται να αρχίσει να κάνει πολλά λιγότερα”, τόνισε ο Γκρίφιθς. “Τα χρήματα των οργανώσεων αρωγής τελειώνουν γρήγορα, αναγκάζοντάς τους να περιορίσουν προγράμματα που σώζουν ζωές”.
Το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Απάντησης του ΟΗΕ για το 2021 έλαβε μόνο το 58% των χρημάτων που είχε ζητήσει από δωρητές, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού.
Ο πόλεμος μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούθι και ενός αραβικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία και η οικονομική κατάρρευση που ακολούθησε, έχουν αναγκάσει το 80% των κατοίκων της Υεμένης να εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) έχει μειώσει από τον Ιανουάριο τις μερίδες για τα 8 εκατομμύρια από τα 13 εκατομμύρια ανθρώπους που βοηθά κάθε μήνα και ο Γκρίφιθς προειδοποίησε ότι οι μερίδες ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω από τον Μάρτιο ή να σταματήσουν εντελώς.
Οι προσπάθειες εκεχειρίας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές εντείνουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις και αρνούνται να συμβιβαστούν. Οι Χούθι επιθυμούν να αρθεί το μπλόκο που έχει επιβάλει ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών προτού ξεκινήσουν συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας, ενώ το Ριάντ επιθυμεί να υπάρξει ταυτόχρονα συμφωνία για τα δύο θέματα.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Χανς Γκρούντμπεργκ δήλωσε χθες ότι συνεχίζει τις προσπάθειές του για αποκλιμάκωση της κατάστασης, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με διάφορες πλευρές στην Υεμένη.
“Η εμπιστοσύνη βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο και ο τερματισμός αυτού του πολέμου θα απαιτήσει άβολους συμβιβασμούς, τους οποίους καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν είναι διατεθειμένη να κάνει αυτή τη στιγμή”, τόνισε ο Γκρούντμπεργκ.