Οικονομία

Νέα βουτιά του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο


Σε ύφεση παρέμεινε η οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 κλείνοντας πέντε τρίμηνα αρνητικής μεταβολής του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το ΑΕΠ κατά α τρίμηνο του 2021 μειώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 4,4%.

Ανάχωμα στην ύφεση αποτέλεσαν οι εξαγωγές αγαθών οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8,2%, ενώ μειώθηκαν σημαντικά οι εισαγωγές, ανώ αυξήθηκαν και οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.  

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση για πέντε διαδοχικά τρίμηνα, από το α΄ τρίμηνο του 2020, όταν παρουσίασε ύφεση 0,5%. Στη συνέχεια, στο β τρίμηνο του 2020 η ύφεση βάθυνε στο -13,9%, διαμορφώθηκε στο -10% το γ' τρίμηνο και στο -6,9% στο δ΄ τρίμηνο. Οι όποιες ελπίδες για ανάκαμψη, τοποθετούνται στο β' και το γ΄ τρίμηνο του 2021.

Ωστόσο οι προσδοκίες αυτές απειλούνται από τις αβεβαιότητες στον τουρισμό. Ήδη η Βρετανική αγορά παραμένει ακόμη κλειστή για την Ελλάδα, αφού η χώρα μας διατηρείται στην «πορτοκαλί ζώνη», που σημαίνει καραντίνα δέκα ημερών για όσους επιστρέφουν στη Μ. Βρετανία.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των τουριστών από τη Βρετανία είναι ο δεύτερος υψηλότερος μετά τους Γερμανούς, που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, και αυτό σημαίνει ότι η «πορτοκαλί ζώνη» είναι ιδιαίτερα επώδυνη για την Ελλάδα, αφού χάνεται και  Ιούνιος.

Οι παράγοντες που επέδρασαν

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι, στη συγκράτηση της ύφεσης, συνέβαλαν οι κρατικές επενδύσεις και οι ενισχύσεις. Ειδικότερα:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2020.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,6% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2020.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 13,4% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2020.
  • Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 38,7%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,0% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2020.
  • Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 9,2%.
Διαβαστε επισης