Τράπεζες

Νέα φθηνά δάνεια για ΜμΕ με επιδότηση επιτοκίου 50% από το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ


Το πρόγραμμα που έγινε... ανάρπαστο ανοίγει και πάλι με κονδύλια 100 εκατ. ευρώ

Το δημοφιλέστερο πρόγραμμα φθηνής χρηματοδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ενεργοποιείται και πάλι το αμέσως επόμενο διάστημα για να χορηγηθούν δάνεια με επιδότηση επιτοκίου κατά 50%, δηλαδή με το μισό επιτόκιο από τα επίπεδα της τραπεζικής αγοράς.

Το δανειοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ είχε... τινάξει την μπάνκα, καθώς εξαντλήθηκε πάρα πολύ γρήγορα το διαθέσιμο ποσό, σε αντίθεση με το σκέλος των εγγυήσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, το οποίο έχει μείνει στα αζήτητα.

Σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο βρήκε πρόσθετους πόρους 100 εκατ. ευρώ, ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να ανοίξει και πάλι το πρόγραμμα των φθηνών δανείων.

Όπως ανέφερε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου, «το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ πλησιάζει ήδη τον στόχο του 1 δισ. ευρώ συνολικά σε δάνεια, με ευνοϊκούς όρους στην αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, έλαβαν για πρώτη φορά τραπεζική χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων της ΕΑΤ, δείχνοντας τη δέσμευση της τράπεζας στη διεύρυνση του αριθμού χρηματοδοτούμενων ΜμΕ και τη στήριξη νέων και νεοσύστατων επιχειρήσεων».

Υπενθυμίζεται ότι οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ έγιναν ανάρπαστες και μάλιστα υπήρξε μικρή υπέρβαση του αρχικά προγραμματισμένου ποσού. Ενώ μπορούσαν να δοθούν δάνεια μέχρι 460 εκατ. ευρώ, τελικά εγκρίθηκαν δάνεια 466 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο αριθμός των δανείων έφθασε τα 1.363 και κατά ποσοστό 70,6% δόθηκαν σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους πήραν το 84% των δανείων, ενώ το 81% δόθηκαν σε επιχειρήσεις με τζίρο μικρότερο των 10 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τα φθηνά δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, σήμερα ανακοινώθηκαν δύο νέες χρηματοδοτικές δράσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας:

  • Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα θα ενισχυθούν από το ΕΣΠΑ με ένα νέο πρόγραμμα που θα υποστηρίζει επενδύσεις με κονδύλια έως 200.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση (50% του επενδυτικού προγράμματος και μέχρι 200.000 ευρώ).
  • Ενεργοποιούνται μικροχρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Χαμηλή ζήτηση για τις εγγυήσεις

Σημειώνεται ότι παραμένει ανοικτό, αν και χωρίς μεγάλη ζήτηση από τις ΜμΕ το σκέλος των εγγυήσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ. Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, κατά 80% αυτό το πρόγραμμα παραμένει αναξιοποίητο. Έχουν δοθεί δάνεια περίπου 350 εκατ. ευρώ, ενώ θα μπορούσαν να έχουν χορηγηθεί 1,8 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια του Ταμείου Εγγυήσεων δεν παύουν να αποτελούν μια καλή ευκαιρία χρηματοδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν φθηνό δανεισμό. Όπως αναφέρει η ΕΑΤ, η μηδενική προμήθεια εγγύησης, η περίοδος χάριτος και η επιδότηση επιτοκίου καθιστά τις χρηματοδοτήσεις πιο προσιτές, ενώ η ανακυκλούμενη πίστωση παρέχει την ευελιξία που χρειάζονται οι ΜμΕ για να ανταποκριθούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς. Επιπλέον, τα δάνεια επενδυτικού σκοπού και κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού παρέχουν τη δυνατότητα στις ΜμΕ να υλοποιήσουν τις στρατηγικές τους επενδύσεις, να επεκταθούν και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας διακρίνεται σε δύο Υποταμεία: Το Υποταμείο «Γενική Επιχειρηματικότητα» αφορά το σύνολο των ΜμΕ, ενώ το Υποταμείο «Επιχειρηματικότητα Νεοσύστατων Επιχειρήσεων» αφορά πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με έως 5 χρόνια λειτουργίας.

Κάθε πιστωτικό ίδρυμα που συμμετέχει στο Ταμείο υποχρεούται να μειώνει το επιτόκιο κάθε δανείου σημαντικά χαμηλότερα από το μεσοσταθμικό επιτόκιο της αγοράς. Το μέγιστο επιτόκιο που δύναται να χρεώνει ανά κατηγορία επένδυσης, βάσει της προσφοράς του κάθε πιστωτικό ίδρυμα  αναγράφεται στον πίνακα επιτοκίων και εξασφαλίσεων, που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της HDB.

Το ανώτατο ύψος των εμπράγματων εξασφαλίσεων που  μπορεί να ζητήσει το πιστωτικό ίδρυμα σε κάθε χρηματοδότηση δεν επιτρέπεται να υπερβεί το 30% του κεφαλαίου του δανείου.  Για χρηματοδοτήσεις έως € 50.000, το πιστωτικό ίδρυμα δύναται να ζητήσει μόνο ενοχικές εξασφαλίσεις, ενώ προβλέπονται εμπράγματες εξασφαλίσεις για μεγαλύτερα ποσά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις