Για αμοιβαία επωφελή (win - win) συμφωνία έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για διετή παράταση της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που θα είναι και η τελευταία. «Το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδος περνά σε νέα εποχή το 2023 καθώς για πρώτη φορά από την ίδρυση του θα απεξαρτηθεί από τη ΔΕΗ αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.
Η συμφωνία έχει κλείσει επί της αρχής και αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες επίσημα. Στο μέλλον το Αλουμίνιο θα ηλεκτροδοτείται από τη μονάδα φυσικού αερίου που βρίσκεται υπό κατασκευή στον Αγ.Νικόλαο Βοιωτίας, δίπλα από το εργοστάσιο, αλλά και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατά τις πληροφορίες η μετάβαση θα γίνει σταδιακά με βαθμιαία μείωση των ποσοτήτων ενέργειας που προμηθεύεται η Αλουμίνιον από την ΔΕΗ.
Ο κ. Μυτιληναίος παρουσίασε θετικές προβλέψεις για την πορεία των μεγεθών της εταιρείας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:
-Τα επόμενα 2-3 χρόνια, με τη καινοτομία, τις επενδύσεις, την αύξηση του μεριδίου αγοράς, σε συνδυασμό με τη παρακολούθηση του κόστους μας θα αρχίσει η απογείωση.
-Στα επόμενα 2-3 χρόνια θα ελπίζουμε σε διπλασιασμό των μεγεθών της εταιρείας
-Η καθαρή κερδοφορία του 2022 ελπίζουμε να είναι διπλάσια από το 2020
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο επικεφαλής του ομίλου στάθηκε ιδίως:
-Στο χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών ύστερα από την πρόσφατη εξαγορά έργων ισχύος 1480 μεγαβάτ από την «Εγνατία». Όπως είπε, έργα ισχύος 572 MW αναμένεται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται μέσα στο καλοκαίρι είναι από τον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ ενώ 100 MW βρίσκονται ενώπιον της λήψης τελικής επενδυτικής απόφασης (FID) στο τέλος του 2021. Συνολικά σε Ελλάδα και εξωτερικό βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης μονάδες ισχύος 4000 μεγαβάτ. Σχολιάζοντας δε τις εξελίξεις στον πρόσφατο διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ανέφερε ότι σημειώθηκε μεγάλη πτώση στις τιμές των φωτοβολταϊκών και όχι των αιολικών. «Διαφαίνεται διαφοροποίηση του κόστους, οι επόμενοι διαγωνισμοί θα είναι διαφορετικοί καθώς δεν μπορεί να γίνει ανταγωνισμός επί ίσοις όροις», είπε.
-Στο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ που είναι υψηλότερο σε σχέση με οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία.
-Στην δεκαετή συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα με τη Glencore για πώληση αλουμίνας και αλουμινίου, η οποία ξεπερνά το 1.5 δις δολάρια. Ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για εξαιρετική συμφωνία καθώς «φιξάρει» τη τιμή της αλουμίνας για 4 χρόνια.