Την πεποίθηση ότι η οικονομία της χώρας θα επανέλθει σταδιακά σε μία κανονικότητα από την οποία θα ωφεληθούν όλοι, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, Νίκος Μυρτάκης, μιλώντας στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας.
Ιδιαίτερα επισήμανε ότι η ισχυρή αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού και της μεταποιητικής παραγωγής, αποτελούν παράγοντες σταθερότητας και ενίσχυσης της κρητικής οικονομίας. Αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο τόνισε ότι η χαλάρωση των capital controls και η επιτυχημένη ολοκλήρωση των stress tests, δημιούργησαν κλίμα θετικών προσδοκιών για τη στήριξη των βιώσιμων ελληνικών επιχειρήσεων από τις τράπεζες.
Ωστόσο, αναφέρθηκε στη βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που δεν είναι άλλη από την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Είναι ένα πρόβλημα που η δραστική αντιμετώπισή του θα συμβάλει τόσο στην εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, όσο και στην εξυγίανση της ίδιας της οικονομίας αφού θα επιτρέψει την απελευθέρωση πόρων για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων» είπε, επισημαίνοντας ότι βασικό επιχειρησιακό στόχο της τράπεζας αποτελεί η μείωση των NPEs κατά 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα κατά τον τελευταίο χρόνο, όπως ειπώθηκε, σημείωσε επιτυχίες σε μια σειρά θεμάτων, με βασικότερο τη λήψη πιστοληπτικής αξιολόγησης (rating) από τον διεθνή Οίκο αξιολόγησης Moody’s. Όπως ανακοινώθηκε από τον Οίκο, η Τράπεζα αξιολογήθηκε με Caa2 –όπως δηλαδή και οι συστημικές τράπεζες- με προοπτικές σταθερές. Η εξέλιξη αυτή, όπως ανέφερε ο κ. Μυρτάκης, προσφέρει στην τράπεζα αναγνωρισιμότητα, διευκολύνει την πρόσβασή της στην αγορά χρήματος και προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο για την ίδια την Τράπεζα, όσο και για την τοπική οικονομία.
Τον Αύγουστο του 2017 η Παγκρήτια κατάφερε, πρώτη, να μηδενίσει την εξάρτηση από τον ELA. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού για τη χρήση 2017 οι καταθέσεις της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 6,7% σε σχέση με το 2016, η κερδοφορία προ προβλέψεων και φόρων ανήλθε σε 24,91 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους σε 10,60 εκατ. ευρώ, έναντι 28,3 εκατ. ευρώ και 10,69 εκατ. ευρώ αντιστοίχως για την προηγούμενη χρήση.
Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώθηκε στο 12,39% από 10,02% την 31/12/2016, ενώ τα Ίδια Κεφάλαια ανήλθαν σε 120,28 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση 23,45% σε σχέση με τη χρήση 2016. Το Ενεργητικό της τράπεζας ανήλθε σε 1,47 δισ. ευρώ .
Αναφορικά με το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και με δεδομένες τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υφίστανται στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και ευρύτερα στην αγορά, η Τράπεζα παρουσιάζει κερδοφορία πριν από προβλέψεις, αποσβέσεις και φόρους ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.
Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ο κ. Μυρτάκης αναφέρθηκε εκτενώς σε μια σειρά σημαντικών έργων εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης που υλοποιούνται κατά τον τελευταίο χρόνο, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τράπεζας.
Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάστηκε πρόσφατα η νέα εταιρική ταυτότητα και η εφαρμογή του νέου λογοτύπου στη σήμανση των καταστημάτων και στις ηλεκτρονικές εφαρμογές που σταδιακά θα τεθούν στη διάθεση των πελατών της Τράπεζας.
Ταυτόχρονα υλοποιούνται έργα αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών και εκσυγχρονισμού της εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ γίνονται σημαντικές επενδύσεις σε σύγχρονα εργαλεία, συστήματα και εφαρμογές στο πλαίσιο της στροφής της τράπεζας στην ψηφιακή τεχνολογία και την ηλεκτρονική τραπεζική.
Στόχος της τράπεζας παραμένει η διατήρηση του συνεταιριστικού της χαρακτήρα αλλά και η ενίσχυση του ρόλου της ως βασικού μοχλού ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας με τη διατήρηση και διεύρυνση των συνεργασιών της με εθνικούς και διεθνείς χρηματοδοτικούς φορείς.
«Στήριγμα σ΄έναν κόσμο που αλλάζει είναι το νέο μήνυμα της τράπεζάς μας που αποτυπώνει το όραμά μας και που θα συνοδεύει στο εξής την καθημερινή μας λειτουργία και τη φιλοσοφία μας στις συνεργασίες μας με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» κατέληξε ο κ. Μυρτάκης.