Διεθνή

Μπέρμποκ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο στοχεύοντας τα σιλό της Ουκρανίας


Διεθνής Διάσκεψη για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια διοργανώνεται απόψε στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 εκπροσώπων κυβερνήσεων και στόχο την επεξεργασία μιας συντονισμένης και αποτελεσματικής απάντησης στο παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα, το οποίο έχει επιδεινωθεί με τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Συνδιοργανωτές της Διάσκεψης, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, είναι τα υπουργεία Εξωτερικών, Αγροτικής Οικονομίας και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, ενώ μεταξύ των συμμετεχόντων βρίσκονται εκπρόσωποι των κρατών της Ομάδας των Επτά, χώρες δωρητές, αλλά και χώρες που πλήττονται από την κρίση. «Θέλουμε να αναδείξουμε το θέμα στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί 26-28 Ιουνίου στη Βαυαρία, υπό γερμανική προεδρία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, 345 εκατομμύρια άνθρωποι σε 82 χώρες υποφέρουν από οξεία πείνα - 200 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Εκτός από την κλιματική κρίση, την εξαφάνιση των ειδών και την πανδημία του κορονοϊού, ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο μοχλό αυτής της ραγδαίας αύξησης, επισημαίνει ο Οργανισμός. Οι συνέπειες του πολέμου στους σιτοβολώνες της Ουκρανίας είναι άμεσα αντιληπτές: πριν από τον πόλεμο, το Πρόγραμμα προμηθευόταν από την Ουκρανία το ήμισυ του σιταριού που μοίραζε και ορισμένες χώρες της Βόρειας Αφρικής κάλυπταν τις ανάγκες τους σε σιτάρι σχεδόν αποκλειστικά μέσω εισαγωγών από την Ουκρανία. Από την αρχή του πολέμου όμως, τα λιμάνια έχουν αποκλειστεί, πολλά σιλό είναι υπερπλήρη και μόνο ένα μέρος του αποθηκευμένου σιταριού μπορεί τελικά να εξαχθεί. Επιπλέον, επισημαίνεται, οι υψηλές τιμές οδηγούν στην πείνα ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης τιμών του FAO έφτασε το 2022 σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Η Γερμανία, ανέφεραν η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έζντεμιρ και η υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας Σβένγια Σούλτσε, έχει δεσμευτεί ισχυρά υπέρ της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και του δικαιώματος του ανθρώπου στην τροφή. Εδώ και χρόνια η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής μετά τις ΗΠΑ, ενώ τον Μάρτιο υποσχέθηκε επιπλέον 430 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά η Γερμανία θα επενδύσει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική επισιτιστική βοήθεια και σε συστήματα επισιτιστικής προστασίας. Στην αποψινή Διάσκεψη, ένας από τους στόχους είναι να διασφαλισθεί ότι και άλλοι δωρητές θα αναλάβουν αντίστοιχη δέσμευση, τονίζεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών.

Στην ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης βρίσκεται ακόμη η ανάγκη για στήριξη της Ουκρανίας στην προσπάθεια εξαγωγής αποθηκευμένων σιτηρών. Από εξαγωγή 5 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών τον μήνα σε καιρό ειρήνης, η Ουκρανία έχει περιοριστεί στους 350.000 τόνους τον μήνα από την αρχή του πολέμου. Χάρη σε μια διεθνή προσπάθεια, τον Μάιο κατέστη δυνατό να μεταφερθούν 1,7 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία στην παγκόσμια αγορά, μέσω εναλλακτικών οδών. «Στόχος πρέπει να είναι η σημαντική περαιτέρω αύξηση του όγκου των εξαγωγών», τονίζουν οι διοργανωτές της Διάσκεψης και επισημαίνουν ότι το Βερολίνο στηρίζει με 500.000 ευρώ έργο του FAO για την επέκταση των εργαστηριακών δυνατοτήτων στα σύνορα με τη Ρουμανία.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο, βάζοντας στο στόχαστρο τα σιλό της Ουκρανίας. Η ρωσική προπαγάνδα διαδίδει κυνική παραπληροφόρηση και στοχεύει στην αποσταθεροποίηση και τον διχασμό της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει η γερμανική πλευρά στην ανακοίνωσή της και διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχουν κυρώσεις κατά της εξαγωγής τροφίμων» και το πρόβλημα δεν οφείλεται στις διεθνείς κυρώσεις. «Η Ρωσία θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση εν μια νυκτί, αν ήθελε», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα