Πολιτική

Μοριακά τεστ διαπιστώνουν την κληρονομική προδιάθεση του Καρκίνου του πεπτικού


Είναι εφικτός, πλέον, ο έλεγχος για τυχόν ύπαρξη γενετικών μεταλλάξεων και στους καρκίνους του πεπτικού συστήματος μετά τον καρκίνο του μαστού. Τα μοριακά τεστ νέας γενιάς, εξετάζοντας πολλά γονίδια (πάνελ γονιδίων), που σχετίζονται με κληρονομικότητα (μεταβίβαση) στο πεπτικό σύστημα, μπορούν να δείξουν τις πιθανότητες να είναι κάποιος καρκίνος του πεπτικού κληρονομούμενος. 

«Με απλά λόγια, αυτά τα μοριακά τεστ γίνονται πάνω στον όγκο και μπορούμε να πούμε αν υπάρχει κληρονομικότητα, αλλά γίνονται και σε υγιείς συγγενείς ασθενών, για τη διερεύνηση τυχόν προδιάθεσης. Όπως έχουμε τον έλεγχο των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 στον καρκίνο του μαστού, έχουμε, πλέον, ανάλογους ελέγχους και για τα νεοπλάσματα του πεπτικού συστήματος» εξήγησε ο παθολόγος - ογκολόγος Μιχάλης Καραμούζης*.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μοριακά αυτά τεστ γίνονται και σε δημόσια νοσοκομεία.

Οι Καρκίνοι του πεπτικού

Στους καρκίνους του πεπτικού εντάσσονται ο καρκίνος του οισοφάγου, ο καρκίνος του στομάχου, ο καρκίνος του ήπατος, ο καρκίνος του παγκρέατος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Πρόκειται για κακοήθειες που εμφανίζονται συνήθως μετά την ηλικία των 60 ετών και ο προληπτικός έλεγχος είναι καταλυτικής σημασίας, καθώς σώζει ζωές.

Η πρόληψη έναντι όλων αυτών των κακοηθειών μπορεί να γίνει μέσω της καλής διατροφής, αλλά και της άσκησης, που αυξάνουν τις γονιδιακές μας αντιστάσεις στον καρκίνο, όπως απέδειξαν νέες μελέτες, αλλά και διενεργώντας το βασικό προληπτικό έλεγχο, δηλαδή την κολονοσκόπηση και τη γαστροσκόπηση. Οι ειδικοί προτείνουν ο έλεγχος να ξεκινά στην ηλικία των 50 ετών, εκτός αν υπάρχουν περιστατικά μέσα στην οικογένεια, οπότε καλό είναι οι προληπτικές εξετάσεις να γίνονται νωρίτερα.

Όπως τονίζει ο κ. Καραμούζης: «Η πολυδιάστατη και δομημένη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών, που διαγιγνώσκονται με προ­καρκινικές βλάβες και κακοήθη νεοπλάσματα στο πεπτικό σύστημα, είναι προ-απαιτούμενο για το βέλτιστο θεραπευτικό τους αποτέλεσμα. Παλιότερα δεν υπήρχαν δεδομένα για τα νεοπλάσματα του πεπτικού, αλλά, πλέον, με τα νέα «όπλα» που έχουμε στη διάθεσή μας και τη συνεργασία όλων των ειδικοτήτων, επιτυγχάνεται επιβίωση κατά 3-4 χρόνια παραπάνω σε ασθενείς με μεταστατική νόσο, ενώ τα ποσοστά ίασης σε ασθενείς που διαγιγνώσκονται σε αρχικό στάδιο φθάνουν το 60-70%».

Επιστημονική Διημερίδα στις 29 & 30 Ιανουαρίου

Με θέμα τα «Νεότερα Δεδομένα στα Νεοπλάσματα του Πεπτικού Συστήματος», πραγματοποιείται επιστημονική Διημερίδα, στις 29 & 30 Ιανουαρίου στην Αίγλη Ζαππείου, υπό την αγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Στην επιστημονική Διημερίδα συμμετέχουν όλες, ανεξαιρέτως, οι ειδικότητες, που έχουν ως αντικείμενο τα νεοπλάσματα του πεπτικού συστήματος, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη νέα γενιά επιστημόνων. Επειδή η έρευνα είναι η βάση κάθε νέας επιστημονικής εξέλιξης, το ΙΜΒΕ διοργανώνει - σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ) - παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Φοιτητική Αριστεία». Φοιτητές Ιατρικής έχουν ετοιμάσει και θα παρουσιάσουν πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες πάνω στα νεοπλάσματα του πεπτικού, ενώ θα χορηγηθούν και Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης.

 

*Μιχάλης Καραμούζης, Παθολόγος - Ογκολόγος , επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας (ΙΜΒΕ)

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις