Οικονομία

Moody’s για Ελλάδα: Εχει προοπτικές, αλλά θα μείνει στην κατηγορία «Β»


Θετικές δημοσιονομικές προοπτικές, μέτρια ανάπτυξη και  μεγάλες ανάγκες μεταρρυθμίσεων βλέπει στην ελληνική οικονομία ο οίκος Moody’s, εκτιμώντας ότι η χώρα θα παραμείνει πολλά χρόνια στη δεύτερη κατηγορία πιστωτικής αξιολόγησης («Β»).

Επισημαίνει πάντως ότι με διαδοχικές αναβαθμίσεις μπορεί να βρεθεί σε μία από τις τρεις ανώτερες θέσεις της κλίμακας «Β», οι οποίες ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα, καθιστώντας τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά ως ενέχυρα δανεισμού.

«Απαντώντας» εμμέσως στα ερωτηματικά που προκάλεσε η απόφαση του να μην εκδώσει νέα αξιολόγηση την περασμένη Παρασκευή, όπως είχε προαναγγελθεί, ο αμερικανικός οίκος έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτική έκθεση με τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία.

Σε αυτήν εξηγεί ότι διατηρεί σταθερό outlook, το οποία αντανακλά το σχετικά χαμηλό ρίσκο αλλαγών στη δημοσιονομική πολιτική, τις μέτριες προοπτικές ανάπτυξης και την ανάγκη για θεσμικές βελτιώσεις στη δημόσια διοίκηση.

 Προοπτική αναβάθμισης

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν χαμηλές, εκτός εάν επιταχυνθούν σημαντικά οι επενδύσεις. Αυτό προϋποθέστει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να διαμορφωθεί φιλικότερο για την ανάπτυξη φορολογικό καθεστώς, ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να υλοποιεί τα συμπεφωνημένα με τους Ευρωπαίους δανειστές. Όπως σημειώνει η Moody’s, αυτό θα οδηγούσε σε ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους από ό,τι προβλέπεται σήμερα.

Αντίθετα, θα μπορούσε να αναπτυχθεί καθοδική πίεση στην αξιολόγηση, εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της, ή εάν επανεμφανίζονταν οι εντάσεις με τους επίσημους πιστωτές, για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη συνεχή στήριξη της ευρωζώνης προς τη χώρα.

Ελάφρυνση χρέους και στήριξη από Ευρωζώνη

Όπως σημειώνει ο οίκος, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από τις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές, από το ιστορικό επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, καθώς και από την ισχυρή στήριξη των Ευρωπαίων δανειστών.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ενώ το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό, η Ελλάδα επωφελείται από την ευνοϊκή δομή του, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για την ελάφρυνσή του.

Στις πιστωτικές "δυνάμεις" της χώρας η Moody's τοποθετεί το αποτελεσματικό ιστορικό υλοποίησης ενός απαιτητικού συνόλου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, τις μέτριες δανειακές ανάγκες και τα πολύ υψηλότερα επίπεδα πλούτου σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν αξιολόγηση " Β1".

Σημειώνει όμως ότι η μείωση του πολύ υψηλού χρέους θα απαιτήσει πολύ περιοριστική δημοσιονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια.
Οσον αφορά την πορεία της οικονομίας, εκτιμά ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης θα παραμείνουν χαμηλές εάν δεν επιταχυνθούν σημαντικά οι επενδύσεις.

Πρώτα δείγματα γραφής

H Moody's επικροτεί τη στάση της νέας κυβέρνησης,  η οποία κινήθηκε γρήγορα ανακοινώνοντας μείωση του ΕΝΦΙΑ, σχέδια για μείωση των εταιρικών φόρων και πλήρη άρση των capital controls, ενώ προχωρά με βήμα ταχύ στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο αμερικανικός οίκος θεωρεί εξαιρετικά σημαντική τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των καλών σχέσεων με τους πιστωτές. Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους για τα πλεονάσματα, αλλά ακόμα δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από τους πιστωτές.

Εκτιμά ότι οι πιστωτές θα είναι θετικοί σε μία αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση φόρων και αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, εάν εξασφαλισθούν πρόσθετα δημόσια έσοδα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης - δηλαδή τη μείωση του αφορολόγητου.

Διαβαστε επισης