Οικονομία

Mισός φόρος για επιχειρήσεις που συγχωνεύονται 


Δέσμη ισχυρών κινήτρων προκειμένου να αυξηθεί το μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με το σχετικό νομοσχέδιο να γίνεται γνωστό το επόμενο διάστημα. 

Στο κέντρο των κινήτρων βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η μείωση στο μισό της φορολογίας για 5 χρόνια, των επιχειρήσεων, που θα προκύψουν από συγχώνευση. Ωστόσο, θα τεθεί σειρά από όρους και προϋποθέσεις, ώστε να διασφαλίζεται αφενός η αύξηση του κύκλου εργασιών του νέου σχήματος, και αφετέρου ότι το όφελος από τη μείωση φόρου δεν θα διανέμεται ως μέρισμα και δεν θα κεφαλαιοποιείται, αλλά θα κατευθύνεται σε επενδύσεις. 

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η μεγέθυνση των επιχειρήσεων θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά τους, ενώ τα μεγαλύτερα σχήματα θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς τα 12,7 δισ. ευρώ θα διατεθούν υπό τη μορφή δανείων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει αποφασίσει εξαρχής ότι θα αξιοποιήσει και τα άτοκα δάνεια (12,7 δισ. ευρώ) από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι υπόλοιπες κυβερνήσεις, ακόμη και των χωρών του Νότου, αξιοποιούν μόνο το μη επιστρεπτέο σκέλος των κονδυλίων του Ταμείου (επιδοτήσεις) και αφήνουν σε επόμενη φάση την απόφαση για το αν θα αξιοποιήσουν και τα δάνεια, τα οποία επιβαρύνουν και το δημόσιο χρέος.

Υπενθυμίζεται, ότι παρά τις πιέσεις που δέχονται για να αυξήσουν τη χρηματοδότηση των ΜμΕ, οι τράπεζες επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις, περίπου 30.000 σε σύνολο 800.000, οι οποίες πληρούν τα πιστωτικά κριτήρια για να πάρουν δάνεια.

Πλησιάζει η πρώτη εκταμίευση 

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, «Ελλάδα 2.0», ήταν ένα από τα πρώτα 12 σχέδια που υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα και αυτό αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα συνεκτικό και ρεαλιστικά φιλόδοξο σχέδιο. Την άποψη αυτή εξέφρασε σε εκδήλωση του Economist,  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας  ότι μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα ακολουθήσει η πρώτη εκταμίευση προς την Ελλάδα ύψους 4 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα» μέσα από τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και διέβλεψε ένα οικονομικό μοντέλο πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και φιλικό στο περιβάλλον. Ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε στοιχεία για την απασχόληση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τον τουρισμό και άλλους τομείς, προκειμένου να καταδείξει ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει από την κρίση.

«Έχουμε ένα καλό σημείο εκκίνησης για τη μετά πανδημία εποχή», υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη τουλάχιστον 3,6% το 2021.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα