Ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας περιμένει εναγωνίως τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι στα «σκαριά» κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, τα οικονομικά υπουργεία συνδιαμορφώνουν το νομοσχέδιο -θα έρθει προς διαβούλευση το επόμενο διάστημα- που παρέχει κίνητρα εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, προκειμένου να νέα σχήματα να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις και τα φθηνά δάνεια του Ταμείο Ανάκαμψης.
Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο προβλέπει ελαφρύνσεις και φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο κινήτρων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: Μείωση φορολογικού συντελεστή. Μειωμένη φορολόγηση αποθεματικών και αύξηση υπεραποσβέσεων. Επιδότηση για την υποδομή της εταιρείας. Μειωμένες εργοδοτικές εισφορές. Πρόσβαση στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης με ευνοϊκότερους όρους και χαμηλά επιτόκια. Διευκολύνσεις κατά τη διαδικασία αδειοδοτήσεων και μεταβιβάσεων αδειών.
Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο ευνοϊκό καθεστώς θα είναι αυστηρές (τζίρος, νέο κεφάλαιο κλπ) και θα εξετάζονται τόσο κατά τη διαδικασία συγχώνευσης, όσο και στα πλαίσια ελέγχων, που θα διενεργούνται από τους αρμόδιους φορείς.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει αποφασίσει εξαρχής ότι θα αξιοποιήσει και τα άτοκα δάνεια (12,7 δισ. ευρώ) από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι υπόλοιπες κυβερνήσεις, ακόμη και των χωρών του Νότου, αξιοποιούν μόνο το μη επιστρεπτέο σκέλος των κονδυλίων του Ταμείου (επιδοτήσεις) και αφήνουν σε επόμενη φάση την απόφαση για το αν θα αξιοποιήσουν και τα δάνεια, τα οποία επιβαρύνουν και το δημόσιο χρέος.
Υπενθυμίζεται, ότι παρά τις πιέσεις που δέχονται για να αυξήσουν τη χρηματοδότηση των ΜμΕ, οι τράπεζες επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις, περίπου 30.000 σε σύνολο 800.000, οι οποίες πληρούν τα πιστωτικά κριτήρια για να πάρουν δάνεια.