Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς η Μόσχα προειδοποιεί ότι μπορεί να διακόψει την παροχή αερίου προς την Ευρώπη.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές αλλαγές, ενώ τις προτάσεις της για τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πριν το 2030, αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε έναν προμηθευτή που μας απειλεί ρητά», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αμβλύνουμε τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας, να διαφοροποιήσουμε τον εφοδιασμό μας με φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα και να επιταχύνουμε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Όσο πιο γρήγορα στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο, σε συνδυασμό με περισσότερη ενεργειακή απόδοση, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι και θα κυριαρχήσουμε στο ενεργειακό μας σύστημα», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων στις ΗΠΑ, αυξάνοντας μια εκστρατεία πίεσης στη Μόσχα σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Βρετανία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ανέφερε το Politico επικαλούμενο αξιωματούχους του Γουάιτχολ.
H Κομισιόν, δια στόματος του αντιπροέδρου της Φρανς Τίμερμανς, διέψευσε το σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, ότι έχει συντάξει σχέδιο που προβλέπει την έκδοση ενός γιγαντιαίου ευρωομολόγου από την ίδια, η οποία θα αποδώσει τους πόρους-υπό τη μορφή δανείου- στα κράτη μέλη για δαπάνες στους τομείς της Ενέργειας και της Άμυνας. Σύμφωνα με to δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους με γνώση της προετοιμασίας που γίνεται, η πρόταση μπορεί να παρουσιαστεί μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 10-11 Μαρτίου. Οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες σχετικά με την πώληση των ομολόγων και το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν με αυτά, αναφέρει το δημοσίευμα. «Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τα νέα ζητήματα που δημιουργεί η κρίση αυτή», δήλωσε ο Επίτροπος για την Οικονομία της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας χθες, Δευτέρα, το βράδυ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως οι ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν κατευθύνσεις για περαιτέρω κινήσεις στη σύνοδο κορυφής. Στο σχέδιο θα εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδίδει τα ομόλογα και στη συνέχεια θα διαθέτει τα έσοδα στις χώρες - μέλη με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων για τη χρηματοδότηση δαπανών στους συγκεκριμένους τομείς. Σύμφωνα με κάποιους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, μία επιλογή είναι η διάρθρωση του σχεδίου να είναι αντίστοιχη με αυτή του προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης μετά την πανδημία.
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να διακόψει τις προμήθειες αερίου μέσω του υφιστάμενου αγωγού Nord Stream 1 στη Γερμανία, αλλά δεν έχει λάβει ακόμα τέτοια απόφαση. Οι φόβοι για σοβαρή έλλειψη στις προμήθειες οδηγούν σε νέο ράλι τις τιμές του αργού και τροφοδότησαν τις ανησυχίες για πλήγμα του πληθωρισμού στην οικονομική ανάπτυξη. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνδυνο στάσιμου πληθωρισμού.
Ανάπτυξη 4,6% στην Eυρωζώνη στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, ανακοίνωσε η Eurostat, η οποία ήταν σύμφωνη και με της αρχικές εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Η άνοδος του ΑΕΠ ενισχύθηκε κυρίως στις επενδύσεις και στα αυξημένα αποθέματα καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε τις αρχικές της εκτιμήσεις ότι το ΑΕΠ της Eυρωζώνης αναπτύχθηκε 0,3% σε τριμηνιαία βάση και 4,6% σε ετήσια βάση. Οι επενδύσεις πρόσθεσαν 0,7% στην τριμηνιαία ανάπτυξη, τα αποθέματα περαιτέρω 0,3% και οι κυβερνητικές δαπάνες 0,1%, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών αφαίρεσε 0,3 μονάδες από το ΑΕΠ και το καθαρό εμπόριο άλλες 0,6 μονάδες.
Ενισχύθηκε κατά 2,7% η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας, κατά τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, Destatis. Σε επίπεδο έτους, το ποσοστό ανέβηκε κατά 1,8%. Εξαιρουμένης της ενέργειας και των κατασκευών, η παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης τον Ιανουάριο αυξήθηκε κατά 1,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών ενισχύθηκε κατά 4%, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών 1,2% και η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών 0,3%. Η παραγωγή ενέργειας έπεσε κατά 0,1%, ενώ η παραγωγή στις κατασκευές ανέβηκε κατά 10,1%, σε μηνιαία βάση.
Νωρίτερα, η τιμή του αργού πετρελαίου Βrent έφτασε τα 130,9 δολάρια, με άνοδο 6,3% σε ημερήσια βάση. Την ίδια ώρα, κατά 6,8% ανέβηκε και η τιμή του αμερικανικού Crude WTI, όντας στα 127,4 δολ. το βαρέλι.
Η τιμή του νικελίου συνεχίζει σήμερα την τρελή πορεία της: σημείωσε νέο ρεκόρ και έσπασε – για λίγη ώρα – το φράγμα των 100.000 δολαρίων ανά τόνο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ρωσία πολύ σύντομα να μην μπορεί να εξάγει την παραγωγή της. Αν και όλα τα μέταλλα καταγράφουν άνοδο τιμών από την αρχή αυτής της εβδομάδας, το νικέλιο, που χρησιμοποιείται ιδίως για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τη Ρωσία να είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του, ανεβαίνει με αληθινά ιλιγγιώδη ρυθμό.
Ανοδικά κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Ιανουάριο, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις παρά τα όποια προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε άνοδο 2,7% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis. Η πρόβλεψη ήταν για αύξηση 0,5%. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,8% τον Ιανουάριο, και ήταν 0,3% χαμηλότερη σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα του Φεβρουαρίου 2020. Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 1,3% σε μηνιαία βάση, η ενεργειακή παραγωγή μειώθηκε 0,1% και η κατασκευαστική παραγωγή αυξήθηκε 10,1%.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 415.75 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.33%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,505.75 μονάδες, με απώλειες 0.18%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έμεινε σχεδόν στα ίδια, όντας στις 6,963.27 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,821.34 μονάδες, με πτώση 0.10%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,962.96 μονάδες, διολίσθησε 0.32%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,338 μονάδες, με άνοδο 0.80%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,777.38 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.74%.