Το Μεξικό θα θωρακίσει τους θεσμούς που εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας, δήλωσε χθες Τρίτη ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ή ΑΜΛΟ, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κατασκοπεία μετά τη δημοσίευση εγγράφου του Πενταγώνου που αναφερόταν σε εντάσεις ανάμεσα στον στρατό ξηράς και το πολεμικό ναυτικό της χώρας του.
«Θα διασφαλίσουμε την προστασία των δεδομένων του πολεμικού ναυτικού και του υπουργείου Άμυνας (σ.σ. του Μεξικού), καθώς είμαστε στόχος κατασκοπείας από το Πεντάγωνο», είπε ο πρόεδρος της εθνικιστικής αριστεράς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα που εννοεί να εφαρμόσει.
Η ανακοίνωσή του ακολουθεί τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων, ένα από τα οποία, που δημοσιεύθηκε από την Washington Post, αφορούσε νόμο που ανέθεσε στον στρατό την ευθύνη για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας και ευρύτερα την επιτήρηση του εναέριου χώρου του Μεξικού.
Ο νόμος προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στον στρατό ξηράς και το πολεμικό ναυτικό, σύμφωνα με το διαβαθμισμένο έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Στο κείμενο χαρακτηριζόταν πιθανό να «επιτείνει την υπάρχουσα αντιπαλότητα (σ.σ. ανάμεσα στα δυο όπλα) και να καταφέρει πλήγμα στη δυνατότητά τους να διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις».
Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ δήλωσε εξάλλου στον Τύπο ότι η μεξικανική κυβέρνηση θα ζητήσει από αυτήν των ΗΠΑ εξηγήσεις για τη φερόμενη κατασκοπεία σε βάρος των θεσμών της.
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου διαβεβαίωσε χθες πως οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών διατηρούν «ισχυρή εταιρική σχέση» και αντιμετωπίζουν «κοινές» προκλήσεις «σεβόμενες η μια την εθνική κυριαρχία και τους σκοπούς της εξωτερικής πολιτικής της άλλης».
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας χαρακτηρίζει τη διαρροή «εσκεμμένη» και «εγκληματική» ενέργεια.
Οι πληροφορίες του Πενταγώνου που δημοσίευσε η Washington Post περιέχονταν σε διαβαθμισμένα έγγραφα που μεταφορτώθηκαν στο φόρουμ WowMao στην πλατφόρμα Discord, από το όνομα YouTuber γνωστού για τα χιουμοριστικά του βίντεο.
Σύμφωνα με τη Washington Post, στο φόρουμ μέσω του οποίου έγινε η διαρροή των εγγράφων –στην πλειονότητά τους αφορούσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία– σύχναζαν περίπου είκοσι άνδρες και έφηβοι παθιασμένοι με «τα όπλα, τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τον Θεό».
Ωστόσο, κατά την ίδια πηγή, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη στο έγγραφο πως οι πληροφορίες προέρχονταν από υποκλαπείσες επικοινωνίες μεξικανών αξιωματούχων.
Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ δέχεται πίεση για να εγγυηθεί ότι θα λογοδοτήσουν για σωρεία παραβιάσεων, ιδίως «εξαφανίσεις» και δολοφονίες, μέλη των ένοπλων δυνάμεων που κατηγορούνται ότι τις διέπραξαν. Ωστόσο, παρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις, ο πρόεδρος αύξησε τον ρόλο του στρατού στην επιβολή της δημόσιας τάξης και προσπάθησε να υπαγάγει την Εθνική Φρουρά –το μεικτό σώμα που αντικατέστησε την ομοσπονδιακή αστυνομία– στον έλεγχο του στρατού, απόφαση όμως που ακύρωσε η δικαιοσύνη.
Ερωτηθείς εξάλλου χθες με νέες καταγγελίες περί χρήσης του αμφιλεγόμενου λογισμικού Pegasus από τις αρχές κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο κ. Λόπες Ομπραδόρ επανέλαβε πως η κυβέρνησή του «δεν κατασκοπεύει».
Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Centro Prodh κατήγγειλε χθες πως δυο μέλη του προσωπικού της διαπίστωσαν πως τα κινητά τους έγιναν στόχος του Pegasus το 2022, βασιζόμενη σε ανάλυση του Citizen Lab, με έδρα το Τορόντο. Έχουν ήδη υπάρξει καταγγελίες περί χρήσης του Pegasus από την κυβέρνηση του ΑΜΛΟ.
Από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν εξαπολύθηκε ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών», με την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό, στο Μεξικό έχουν διαπραχθεί πάνω από 350.000 δολοφονίες, οι περισσότερες από τις οποίες αποδίδονται στο οργανωμένο έγκλημα, κατά επίσημα δεδομένα.
πηγή: ΑΠΕ