Καραβάνι αποτελούμενο από περίπου 400 μετανάστες, στην πλειονότητά τους πολίτες τριών κρατών της κεντρικής Αμερικής, που ήλπιζαν να φθάσουν στις ΗΠΑ, διαλύθηκε χθες Κυριακή από τις δυνάμεις ασφαλείας στην πολιτεία Τσιάπας (νότιο Μεξικό), διαπίστωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου.
Μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα, καθώς και μερικοί από την Αϊτή και τη Βενεζουέλα, ορισμένοι με παιδιά στα χέρια, άλλοι με βαλίτσες και μπουκάλια με νερό, ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν από την πόλη Ουίστλα προς βορρά όταν περικυκλώθηκαν από μέλη της Εθνοφρουράς και του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης (INM).
Με ασπίδες στα χέρια, οι άνδρες των μεξικανικών δυνάμεων έκλεισαν τις εξόδους από τις οποίες σκόπευε να περάσει το καραβάνι και προχώρησε στη σύλληψη κάποιων μελών του, ενώ άλλα κατάφεραν να γυρίσουν στο κέντρο της πόλης.
«Ζητάμε άσυλο στο Μεξικό, δεν θέλουμε να πάμε εκεί πέρα», είπε αναφερόμενος στα σύνορα με τις ΗΠΑ ο Αλεξάντερ, μετανάστης από το Ελ Σαλβαδόρ που αποφάσισε να εγκαταλείψει την πατρίδα του μαζί με τη σύζυγό του κι ένα εγγόνι του για να σωθεί από τη βία στη χώρα του.
Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης απέκλεισαν επίσης παραλιακό δρόμο, ώστε να εμποδίσουν το καραβάνι να συνεχίσει τον δρόμο του. Κάποιοι από τους μετανάστες πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων που αναπτύχθηκαν σε εκεί και ένα μέλος της Εθνοφρουράς τραυματίστηκε, σύμφωνα με το INM.
Περίπου 80 πρόσωπα συνελήφθησαν στην επιχείρηση αυτή και πρόκειται να απελαθούν, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.
Το νέο καραβάνι, το 4ο που αναχώρησε την τελευταία εβδομάδα με κατεύθυνση τις ΗΠΑ, ξεκίνησε το Σάββατο από την Ταπατσούλα, στην Τσιάπας.
Αντιμετώπιση των αιτίων
Ακτιβιστές και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, που συνοδεύουν τους μετανάστες, καταγγέλλουν πως οι μεξικανικές αρχές κάνουν χρήση υπέρμετρης βίας.
Η υπηρεσία μετανάστευσης αναγκάστηκε να θέσει σε διαθεσιμότητα δύο εργαζομένους της που μαγνητοσκοπήθηκαν ενώ χτυπούσαν μετανάστη πρόσφατα.
Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε την Πέμπτη πως έγραψε επιστολή στον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να του θυμίσει πως είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα αίτια της μετανάστευσης πολιτών κρατών της κεντρικής Αμερικής.
Ο ΑΜΛΟ έχει προτείνει επανειλημμένα να επεκταθεί ένα πρόγραμμα αρωγής στα κράτη της κεντρικής Αμερικής ώστε να δημιουργηθούν 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας στην περιοχή. Έχει επίσης εισηγηθεί να επιτρέπεται σε όσους συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα για τρία χρόνια να εξασφαλίζουν άδεια εργασίας στις ΗΠΑ.
Καλεί εξάλλου όσους μετανάστες το επιθυμούν να παραμείνουν στο νότιο Μεξικό.
Την περασμένη εβδομάδα, οι μεξικανικές αρχές συνέλαβαν δεκάδες μετανάστες από την κεντρική Αμερική, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που προσπαθούσαν να φθάσουν με τα πόδια στις ΗΠΑ, με την ελπίδα ότι θα ξεφύγουν από τη φτώχεια και τη βία.
Το Μεξικό είναι αντιμέτωπο με μεγάλη αύξηση των αφίξεων μεταναστών με κατεύθυνση προς βορρά αφότου ανέλαβε την εξουσία στις ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υποσχέθηκε πιο ανθρώπινη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Οι αρχές του Μεξικού έχουν αναπτύξει πάνω από 27.500 μέλη των ενόπλων δυνάμεών του στα βόρεια και στα νότια σύνορα της χώρας για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών κυμάτων.