Οικονομία

Με τον αέρα της Moody’s την Τρίτη στις αγορές με 10ετές ομόλογο!


Με τον αέρα της ψήφου εμπιστοσύνης της Moody’s, το υπουργείο Οικονομικών ανάβει το πράσινο φως στον ΟΔΔΗΧ για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου.

Το βιβλίο των προσφορών θα ανοίξει την Τρίτη και θα είναι η πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου, μετά από ακριβώς εννέα χρόνια.

Η τελευταία φορά που η Ελλάδα εξέδωσε δεκαετές ομόλογο ήταν στις 11 Μαρτίου του 2010, λίγο πριν εισέλθει στο οκτάχρονο τούνελ των μνημονίων. Μάλιστα, το επιτόκιο της συγκεκριμένης έκδοσης ήταν πάνω από 6,30% και το κουπόνι στο 6,25%!

Η απόδοση του δεκαετούς τίτλου στη δευτερογενή αγορά υποχώρησε χθες περαιτέρω, στο 3,64% με την αγορά να είχε προεξοφλήσει την αναβάθμιση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα από τη Moody’s, αλλά ο διεθνής οίκος έκανε την έκπληξη και προέβη σε αναβάθμιση κατά δύο σκαλοπάτια, γεγονός που αιφνιδίασε ευχάριστα την αγορά, αλλά και την Κυβέρνηση.

Το «δώρο» της Moody’s θα κεφαλαιοποιηθεί άμεσα, καθώς ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, με το βιβλίο των προσφορών να ανοίγει την Τρίτη, 5 Μαρτίου.

Οι προσδοκίες του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους τοποθετούν τον πήχη του επιτοκίου στο 3,90% - 4%, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται και στον όγκο των προσφορών, ο οποίος θα αναδείξει το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών.

Η επιτυχία της έκδοσης του νέου δεκαετούς ομολόγου, που αποτελεί τίτλο αναφοράς, θα ξαναβάλει την Ελλάδα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, από τον οποίο απουσίαζε σχεδόν μια δεκαετία.

Από τη διαδικασία αυτή, θα επωφεληθούν και οι τράπεζες, οι οποίες, πλέον, με οδηγό τις εκδόσεις του Δημοσίου, θα βγουν και αυτές στις αγορές. Επίσης, η επενδυτική αναβάθμιση της Ελλάδας, που σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα, διευκολύνει την προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς και των επιχειρηματικών deals.

Τι αναφέρει η Moody’s για το χρέος

Στο κεφάλαιο για το δημόσιο χρέος η έκθεση της Moody’s επισημαίνει ιδιαίτερα την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η πρόσφατη δημοσιονομική προσαρμογή υποστηρίζεται από το πακέτο ελάφρυνσης χρέους που συμφωνήθηκε μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδας τον περασμένο Ιούνιο, καθώς μειώνει ουσιαστικά τις πληρωμές χρέους για την επόμενη δεκαετία και πέρα από αυτή. Το πακέτο διεύρυνε τόσο τη μέση ωρίμανση των ανείων του EFSF (το μεγαλύτερο σκέλος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που αντιστοιχεί σε περίπου 131 δισ. ευρώ ή 70% του ΑΕΠ) και την περίοδο χάριτος για τους τόκους κατά 10 χρόνια.

Η χώρα, υπενθυμίζει, θα αρχίσει να πληρώνει για αυτό το χρέος από το 2033. Αυτό το πακέτο σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη ισχυρή δημοσιονομική απόδοση θα εξασφαλίσει ότι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα είναι χαμηλές τα επόμενα χρόνια, περίπου στο 10% του ΑΕΠ ως το 2032. Επιπλέον οι δανειστές δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν το προφίλ του ελληνικού χρέους και να προσφέρουν περαιτέρω ελάφρυνση αν είναι απαραίτητο (υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της). Κανένα άλλο κράτος δεν επωφελήθηκε από παρόμοια επίπεδα στήριξης, σημειώνει η Moody’s.

Όπως επισημαίνει, η χώρα επέστρεψε επιτυχημένα στις αγορές και τα συγκεκριμένα έσοδα σε συνδυασμό με το «μαξιλάρι» των 26,8 δισ. ευρώ ή 14,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018, προσφέρουν ουσιαστική προστασία έναντι του χρέους ύψους 22 δισ. ευρώ που λήγει την επόμενη τριετία. Η βιωσιμότητα χρέους έχει ουσιαστικά βελτιωθεί μεσοπρόθεσμα με τον δείκτη δημόσιου χρέους να μειώνεται ακόμα και στις στανταρντ παραδοχές πίεσης της Moody’s. Με βάση το κύριο σενάριο του οίκου ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα είναι κάτω του 167% του ΑΕΠ το 2020, έναντι 181% πέρυσι. Ο οίκος δε περιμένει περαιτέρω υποχώρηση κάτω από το 154% το 2022, αν πιαστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Διαβαστε επισης