Επιχειρήσεις

Ματαίωσε το Δημόσιο το σχέδιο Λάτση για τη διοίκηση των ΕΛΠΕ


Με μια στροφή 180ο στην πολιτική της, που έγινε την ύστατη ώρα, η κυβέρνηση ματαιώνει το σχέδιο του Ομίλου Λάτση να εξαφανίσει τα διορισμένα από το Δημόσιο μέλη στη διοίκηση των ΕΛΠΕ και να ενισχύσει τον έλεγχο που ασκεί στον κορυφαίο πετρελαϊκό όμιλο της χώρας.

Η ξαφνική στροφή της κυβέρνησης, που πλέον προτείνει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ να συνεχίσουν να διορίζονται μέλη στο διοικητικό συμβούλιο απευθείας από το Δημόσιο, ματαιώνει τα σχέδια του Ομίλου Λάτση, αλλά δεν παύει να προκαλεί πολιτικούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, αφού μέχρι πριν από λίγες ημέρες τα στελέχη της υπερασπίζονταν στη Βουλή με θέρμη τις προτάσεις που είχαν γίνει για αλλαγές στο καταστατικό από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ.

Ειδικότερα, στη σημερινή γενική συνέλευση επρόκειτο να συζητηθεί μια μεγάλη αλλαγή στο καταστατικό, που θα έδινε ουσιαστικά τέλος στη σχετική συμφωνία μετόχων, η οποία έγινε το 2003 και προέβλεπε ότι η πλειοψηφία των μελών του δ.σ. (7 στα 13) διορίζονται απευθείας από το Δημόσιο. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ πρότεινε, επικαλούμενη τη νέα νομοθεσία, να μειωθούν τα μέλη σε 11 και να εκλέγονται όλα από τη γενική συνέλευση.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ ισχυριζόταν ότι αυτή ήταν μια απαραίτητη εναρμόνιση με τη νέα νομοθεσία για τις Ανώνυμες Εταιρείες, αλλά χωρίς να εξηγεί επαρκώς γιατί δεν ακολούθησε στις προτάσεις της μια άλλη οδό, που επίσης επιτρέπεται από τον νόμο και θα έδινε στο Δημόσιο το δικαίωμα να συνεχίσει να διορίζει απευθείας μέλη διοίκησης.

Καθυστερημένη στροφή 

Όπως έγραψε το «Σin» στις 6 Μαΐου, τα στελέχη των ΕΛΠΕ παρουσίασαν τις αλλαγές που ακυρώνουν τη συμφωνία του 2003 ως μια κίνηση επιβεβλημένη από τη νέα νομοθεσία, βάσει της οποίας η διοίκηση των ΕΛΠΕ οδηγήθηκε στην πρόταση να εκλέγονται όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου απευθείας από τη γενική συνέλευση. Δεν εξηγήθηκε επαρκώς, όμως, γιατί δεν έχει επιλεγεί η δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία για τον ορισμό έως και 2/5 του διοικητικού συμβουλίου απευθείας από μετόχους, κάτι που θα διατηρούσε μια ισχυρή παρουσία του Δημοσίου στη διοίκηση, αντίστοιχη με το ποσοστό μετοχών που εξακολουθεί να κατέχει (πάνω από 35%).

Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι αντιλήφθηκε με κάποια καθυστέρηση και η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα σήμερα ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στη γενική συνέλευση να υποβάλει πρόταση για εκλογή των 2/5 του δ.σ. (τέσσερα μέλη) απευθείας από το Δημόσιο, όπως ακριβώς δίνει δυνατότητα και ο νόμος. Η νέα πρόταση οδήγησε σε αναβολή της συνέλευσης και αναμένεται να εγκριθεί στην επαναληπτική συνέλευση, εκτός εάν -πράγμα απίθανο- καταψηφισθεί από την πλευρά Λάτση (σε αυτή την περίπτωση, οι δύο πλευρές θα βρεθούν σε ανοικτό «πόλεμο»).

Σύμφωνα με κύκλους των ΕΛΠΕ, «σε κάθε περίπτωση και οι δύο επιλογές είναι σύμφωνες με το νόμο περί Εταιρικής Διακυβέρνησης και δε δημιουργούν κανένα θέμα αλλαγής ή πρόβλημα στον προγραμματισμένο εταιρικό μετασχηματισμό». Οι ίδιες πηγές δεν κρύβουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ αιφνιδίασε τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, καθώς μόλις χθες την ενημέρωσε για την απόφαση του να επιλέξει την εναλλακτική που δίνει ο νόμος, δηλαδή του διορισμού των 2/5 των μελών του ΔΣ από μέτοχο και την εκλογή των υπολοίπων από τη συνέλευση. Η επαναληπτική συνέλευση ορίσθηκε στις 28 Μαΐου.

Δεν τελείωσε το πολιτικό πρόβλημα 

Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν έχει τελειώσει, αφού με την αλλαγή πολιτικής που έγινε την τελευταία στιγμή ουσιαστικά δικαιώνει την κριτική που είχε ασκήσει η αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε ταχθεί με μεγάλη θέρμη, μιλώντας στη Βουλή, υπέρ των προτάσεων που είχε καταθέσει η διοίκηση των ΕΛΠΕ.

Σε εκείνη τη συζήτηση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και Σωκράτης Φάμελος, είχαν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι απεμπολεί δικαιώματα του Δημοσίου προς όφελος του Ομίλου Λάτση. Ο κ. Σταϊκούρας είχε απορρίψει αυτές τις αιτιάσεις, αντιτείνοντας ότι, βάσει του νόμου ΣΥΡΙΖΑ προχωρά η εκπροσώπηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.

Όπως είχε τονίσει ο κ. Σταϊκούρας, «από τον νόμο του 2018 ξεκινάνε όλα. Το ΔΣ των ΕΛΠΕ αποφάσισε την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρίας για την εκλογή των μελών για λόγους συμμόρφωσης με το εταιρικό σχέδιο για την ανεξαρτησία του ΔΣ και την θέση της εταιρίας στην κεφαλαιαγορά. Το καταστατικό των ΕΛΠΕ χρήζει αλλαγών και τροποποιήσεων. Το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ, με γνώμονα την πιστή τήρηση των προβλέψεων του νόμου 2018 που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να θέσει προς έγκριση στους μετόχους του το σύνολο των μελών του ΔΣ, αίροντας τις ασυμβατότητες του καταστατικού που λειτουργούν αποτρεπτικά για επενδύσεις».

Δηλαδή, ο υπουργός Οικονομικών είχε αποδεχθεί πλήρως την πρόταση για εκλογή όλων των μελών από τη συνέλευση, αλλά αυτή η θέση άλλαξε άρδην από το ΤΑΙΠΕΔ μόλις 24 ώρες πριν τη συνέλευση και χωρίς να έχει εξηγηθεί ο λόγος αυτής της μεταστροφής.

Διαβαστε επισης