Πολιτική

Μαρινάκης: Προς το συμφέρον των δημοσίων πανεπιστημίων η ίδρυση μη κρατικών


Για την εμβληματική μεταρρύθμιση της δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας, αλλά και για την απόφαση της κυβέρνησης να εναντιωθεί στην πρακτική των καταλήψεων σε πανεπιστημιακές σχολές, τις οποίες χαρακτήρισε μία από τις τελευταίες παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδος, έκανε μεταξύ άλλων, λόγο σε συνέντευξη, που παρεχώρησε στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Οπως είπε, σε λιγότερο από ένα μήνα, μέσα στον Φεβρουάριο, θα ψηφιστεί μία από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της χώρας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση και για τα δημόσια πανεπιστήμια, γιατί θα δοθούν συνολικά, περίπου, ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Θα δίνεται η δυνατότητα σε πολύ μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού να παρέχουν προγράμματα σε συνεργασία με τα δημόσια πανεπιστήμια και βέβαια η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας, κάτι το οποίο για μένα είναι η πιο θλιβερή εκκρεμότητα, η μεγαλύτερη αδικία και για τους Έλληνες μαθητές στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Το λέω και το εννοώ, ήταν ο λόγος που εγώ άρχισα να ασχολούμαι -σε φοιτητικό επίπεδο- με αυτό που ευρύτερα λέμε πολιτική. Είναι, λοιπόν, μία τομή:

Η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων είναι προς το συμφέρον κυρίως των δημοσίων πανεπιστημίων, της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων στη χώρα.Ακόμα και για εκείνους που έχουν φθάσει 30 - 40 ετών και κάνουν πορείες και καταλήψεις είναι υπέρ τους. Η χώρα έχει 40.000 παιδιά να σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι αυτός ο αριθμός μεγαλύτερος σε απόλυτο νούμερο, όχι μόνο αναλογικά με τον πληθυσμό, από τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη. Στην Ισπανία, με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό, ο αριθμός αυτός είναι 36.000, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία 40.000 δηλαδή.

Πάμε να κάνουμε κάτι, χωρίς να γίνει υποβάθμιση των πτυχίων. Τα κριτήρια τα οποία θεσπίζει το υπουργείο Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια τα οποία θα ιδρυθούν, είναι τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

Για την εξεταστική και το άσυλο

Βασικός στόχος ασφαλείας είναι να σωθεί η εξεταστική και όπως είπα έχει δοθεί ένα πλήρες θεσμικό οπλοστάσιο από τον υπουργό Παιδείας για να το διασφαλίσουμε. Και σε κάθε περίπτωση, θα πω και κάτι ακόμα, είναι γνωστό ότι διαχρονικά ο χώρος της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στα πανεπιστήμια κυρίως, και όχι μόνο, προσπαθεί να προκαλέσει προβοκάτσιε

Έχουμε καταργήσει το άσυλο ανομίας και το έχουμε επαναφέρει στην αληθινή του έννοια. Το άσυλο είναι άσυλο ιδεών και όχι άσυλο εγκληματιών. Η Αστυνομία έχει μπει αρκετές φορές και σε χώρους εκπαίδευσης, όπως είναι η Πρυτανεία του ΕΜΠ, όπως είναι πολλές καταλήψεις που έχουν εκκενωθεί και θα συνεχίσει να το κάνει. Όμως, εμείς δεν έχουμε αυτοσκοπό την καταστολή. Δεν θέλουμε να ρίξουμε νερό στον μύλο συγκεκριμένου πολιτικού χώρου που επενδύει στο μπάχαλο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις