Για το μέλλον, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές της Ελλάδας μιλά σε συνέντευξη του στο Sofokleousin.gr, ο Michael Heise Επικεφαλής Οικονομολόγος της Allianz SE. Grexit τονίζει δεν θα υπάρξει, ωστόσο δεν αποκλείει το Brexit διαβεβαιώνοντας ότι ακόμα και αν η Βρετανία εξέλθει, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει να υπάρχει. Αναφερόμενος στις ασφαλιστικές επισημαίνει το Solvency II ενισχύει την διαφάνεια, η μετάβαση στο νέο καθεστώς έγινε ομαλά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές.
Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου
- Dr. Heise, η Ευρώπη διανύει μία δύσκολη φάση. Ποιες είναι οι μακροοικονομικές επιπτώσεις της φάσης αυτής και, ποιες οι προοπτικές για την Ελλάδα;
Συνολικά, στην Ευρώπη βλέπουμε μία αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη, προκλήθηκε κυρίως από την πτώση των τιμών στην ενέργεια και, την αδυναμία τόνωσης των εξαγωγών.
Να προσθέσουμε στην εικόνα αυτή, τα χαμηλά επιτόκια, και έχετε μία αρκετά ευνοϊκή ανάπτυξη, η οποία ενισχύει το μακροοικονομικό περιβάλλον. Τώρα, απαιτείται σκληρή δουλειά, ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη: περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές, και υψηλότερη παραγωγή. Για αυτό οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες. Ειλικρινώς, μιλώντας, της Ελλάδας το πεπρωμένο, η επιστροφή της, στην ανάπτυξη και την ευημερία, δεν είναι πλέον στα χέρια των δανειστών, αλλά εξ’ ολοκλήρου στα ελληνικά χέρια.
Εξαρτάται, κυρίως, από βούληση να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε η αγορά να αποκτήσει ένα φιλικό πρόσωπο, η οικονομία να γίνει ανταγωνιστική, χωρίς γραφειοκρατία, αλλά με μεγάλη δόση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
- Τι σημαίνει το Brexit για την Ευρώπη, την Ελλάδα αν έχει κάποια σημασία, και για τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Βρετανία οι οποίες κάνουν δουλειές εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
-
Το Brexit δεν θα σημάνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά οι συνέπειες δίχως καμία αμφιβολία θα είναι αρνητικές, πρωτίστως και κυρίως για την ίδια την Βρετανία.
Σε ό,τι αφορά την ισχυρή επιθυμία της πλειοψηφίας των Ελλήνων να παραμείνουν εντός της ευρωζώνης, δεν θα υπάρξει κανένα Grexit.
Επίσης, στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις των Βρετανών στην Ευρώπη ή αντιστρόφως δεν θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος. Οι κάτοχοι συμβολαίων δεν θα δουν καμία αλλαγή. Παρά ταύτα, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, αν υπάρξουν αποκλίσεις στο εποπτικό πλαίσιο εργασίας, η διεκπεραίωση των επιχειρήσεων απέναντι από το Κανάλι μπορεί να γίνουν πιο πολύπλοκες, με την σειρά του, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις μελλοντικές επιχειρηματικές αποφάσεις.
- Προβλέπετε αναταραχές και αστάθεια στις αγορές κεφαλαίων μέσα στο επόμενο εξάμηνο, και πώς επηρεάζονται από αυτό οι ασφαλιστικές;
Η αβεβαιότητα όσον αφορά το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο δημιουργεί αναμφισβήτητα αντίκτυπο στις αγορές κεφαλαίων -οι αγορές μισούν την ασάφεια -και στην περίπτωση αυτή, είναι τεράστια. Η υψηλή μεταβλητότητα στις κεφαλαιαγορές είναι επίσης κακό νέο για τις ασφαλιστικές. Το πρώτο τρίμηνο άφησε ήδη το στίγμα του στις κεφαλαιακές θέσεις, με την πτώση των δεικτών φερεγγυότητας. Αλλά, μιλώντας γενικά, οι ασφαλιστικές είναι καλώς κεφαλαιοποιημένες, έχουν την δυνατότητα να σηκώσουν τις όποιες αναταραχές ακολουθήσουν μετά από ένα Brexit
- Το Solvency II εισάχθηκε από τον Ιανουάριο του 2016. Είναι ζωτικής σημασίας για το κλάδο. Είναι οι ασφαλιστικές πλήρως προετοιμασμένες και ποιοι έχουν οφέλη από την εφαρμογή του συστήματος αυτού;
Το Solvency II ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα σκαριά. Ως, ήταν αναμενόμενο, η μετάβαση έγινε ομαλά. Το νέο εποπτικό καθεστώς έχει να κάνει περισσότερη με την ενίσχυση της διαφάνειας ανάλογα με τους κινδύνους. Ως εκ τούτου, όλοι επωφελούνται. Οι εταιρείες βελτιώνουν τον τρόπο που διαχειρίζονται τους κινδύνους και γίνονται πιο σταθερές, οι επενδυτές μπορούν καλύτερα να κατανοήσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα, και οι πελάτες λαμβάνουν καλύτερα και πιο αξιόπιστα προϊόντα. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, το αντίθετο. Με τους κινδύνους να γίνονται πιο εμφανείς, οι ασφαλιστικές θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την επενδυτική τους πολιτική και τα προϊόντα που διαθέτουν. Το Solvency II, έτσι, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για το κλάδο δημιουργώντας περισσότερη συγκέντρωση στην Ευρώπη.
- Πιστεύετε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να κάνουν αλλαγές στην σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους στο κλάδο περιουσίας σε ό,τι αφορά τις μετοχές, τα ομόλογα, τις επενδύσεις σε ακίνητα;
Το περιβάλλον των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων δημιουργεί προκλήσεις στις επενδυτικές αποφάσεις. Ακόμα, όμως και σε ένα περιβάλλον υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων, υπάρχουν ελκυστικές ευκαιρίες για επενδύσεις.
Το πρόβλημα δεν είναι να τις ανακαλύψεις αλλά και να τις εκμεταλλευτείς. Αυτό απαιτεί υψηλή εξειδίκευση, έναν εκτεταμένο ισολογισμό, και μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Σκεφτείτε για παράδειγμα τις αποκαλούμενες εναλλακτικές επενδύσεις, εκτείνονται από το real estate, στα έργα υποδομών και την χρηματοδότηση άλλων μορφών τραπεζικών απαιτήσεων όπως είναι τα καταναλωτικά δάνεια.
Οι μορφές αυτές των επενδύσεων λόγω κινδύνου έχουν υψηλές αποδόσεις αλλά τις περισσότερες φορές για έναν «τυπικό» ιδιώτη επενδυτή δεν είναι προσβάσιμες καθώς οι αποτιμήσεις τους είναι τεράστιες, έχουν μεγάλα χρονικά ανοίγματα, χαρακτηρίζονται από έλλειψη ρευστότητας, και περίπλοες διαδικασίες, από φάση της τεκμηρίωσης μέχρι και την φάση την φάση ελέγχουν στοιχείων.
Συνολικά, το επενδυτικό περιβάλλον προσφέρει πολλές ευκαιρίες στις ασφαλιστικές. – αν διαθέτουν τα μέσα, δια των οποίων, και τα κεφάλαια να φτάσουν εκεί.
TECHin
Ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος κινείται ταχύτερα από ποτέ! Πώς αυτό μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας
Ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος, η αόρατη πυξίδα του πλανήτη μας, πάντα κινείται, αλλά πλέον έχει επιταχύνει με τρόπους που προκαλούν αναστάτωση στους επιστήμονες. Από αργός και σταθερό ...