Ύστερα από επίπονες διαδικασίες Ε.Ε και Μεγάλη Βρετανία αποφασίσαν να πορευθούν μαζί. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έσπευσε να το ανακοινώσει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter και η συμφωνία προβλέπει πως καμία μελλοντική αλλαγή σε ευρωπαϊκές συνθήκες δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εξαίρεση της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή αρχή της ολοκλήρωσης. Οι διαπραγματεύσεις, άλλωστε ήταν δύσκολες και πολυεπίπεδες καθώς πολλές χώρες της Ε.Ε έβλεπαν τις μεταρρυθμίσεις της Βρετανίας, ως ήπιες. Παράλληλα, η σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με το ζήτημα του Brexit δημιουργούσε επιπλέον παράγοντες στην δυσεπίλυτη εξίσωση της διαπραγμάτευσης.
Σε πρώτα στοιχεία, η παράταση όσον αφορά την πολιτική κοινωνική πρόνοια θα είναι 7 ετών, ενώ η Μ. Βρετανία είχε ζητήσει 13
Παράλληλα, συμφωνήθηκε και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή, που θα ισχύσει από το 2020
Τα νέα άρχισαν να καταφθάνουν λίγο νωρίτερα, καθώς διάφοροι ηγέτες ανακοίνωναν ανεπισήμως τα χαρμόσυνα νέα.
«Μια τελική συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαίωσε ότι τελικώς οδεύουμε προς το προσχέδιο μιας συμφωνίας», έγραψε ο Τσέχος πρωθυπουργός κ. Σόμποτκα στο Twitter. Η Τσεχία ήταν μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες θέτουν όρια στις προτεινόμενες μειώσεις των επιδομάτων για τους Ευρωπαίους εργαζομένους στη Βρετανία.
Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας ανακοίνωσε πρώτη μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Τwitter η πρόεδρος της Λιθουανίας, γράφοντας χαρακτηριστικά: «το δράμα τελείωσε».
Ποια ήταν τα βασικά εμπόδια ανάμεσα στις δύο πλευρές
-Η βρετανική πρόταση για «πάγωμα» των εργασιακών επιδομάτων για τους μετανάστες της Ε.Ε..
-Οι αντιθέσεις για το επίδομα τέκνων.
-Το βρετανικό αίτημα προστασίας για τις χώρες εκτός της Ευρωζώνης.
-Η απόσταση της Βρετανίας από την επιδίωξη για μια διαρκώς στενότερη σχέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε..
-Η Συνθήκη Σένγκεν.
-Η απροθυμία για παραχωρήσεις από χώρες της Ε.Ε..
-Το βέτο της Ελλάδας.