Χρηστικά

Θα «μας βγούν ξινές» οι φοροελαφρύνσεις - Μέτρα 1,7 δισ. ζητούν οι δανειστές!


Ούτε λόγος για κοινωνικό μέρισμα, σε κίνδυνο και η 13η σύνταξη - Σκληρό παζάρι με την τρόικα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου

«Ξινές θα μας βγούν» οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση για το 2020, καθώς η τρόικα εκτιμά ότι  σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, θα δημιουργήσουν τεράστιο δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Στο πλαίσιο αυτό ανάβει «κόκκινο» τόσο στο πακέτο των ελαφρύνσεων όσο και συνολικά στον προϋπολογισμό του 2020. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, που είναι η συνταγματική υποχρέωση, αλλά δεν έχει την έγκριση των Βρυξελλών και φυσικά θα αλλάξουν δραματικά τα μεγέθη του, μέχρι την 21η Νοεμβρίου, που θα κατατεθεί το οριστικό σχέδιο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ότι εάν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, χωρίς καμία αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική, θα προκύψει ένα «κενό» της τάξης των 1,5-1,7 δισ. ευρώ!  Πρόκειται για τεράστιο ποσό, το οποίο αναλογεί στο 0,8-0,9% του ΑΕΠ και το οποίο δεν καλύπτεται εύκολα.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δώσει προθεσμία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, στην κυβέρνηση να παρουσιάσει πακέτο μέτρων που θα εξοικονομούν, το ποσό των 1,5-1,7 δισ. ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, ο προϋπολογισμός του 2020, δεν θα έχει την έγκρισή τους, με ότι αυτό σημαίνει για τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα, όπως είναι η επιστροφή των κερδών των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SMPs).

Δηλαδή οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση εάν θέλει να υλοποιήσει το νέο πακέτο των ελαφρύνσεων να λάβει αντίμετρα που θα εξοικονομήσουν το ποσό των 1,5-1,7 δισ. ευρώ. Αυτά:
είτε θα είναι μέτρα μείωσης των δαπανών που δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια, 
είτε μέτρα αύξησης των εσόδων.

Εναλλακτικά οι θεσμοί προτείνουν:

  • Ακύρωση μέτρων που έχουν ληφθεί το 2019
  • Ακύρωση ή αναβολή των εξαγγελιών για νέες ελαφρύνσεις το 2020.

Τι θέλει η τρόικα

Ειδικότερα, η τρόικα εξακολουθεί να έχει αντιρρήσεις για τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί και ισχύουν όπως είναι:

  • Η χορήγηση της 13ης σύνταξης που κοστίζει πάνω από 900 εκατ. ευρώ, ετησίως. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα την καταργήσει αλλά θα χορηγείται κάθε Δεκέμβριο, αντί του κοινωνικού μερίσματος το οποίο μετά από τρία χρόνια, κόβεται. Επίσης δεν πρόκειται να χορηγηθεί φέτος, τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
  • Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% σε 13% που ισχύει από τον περασμένο Μάιο, με κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ.
  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση ΝΔ, με κόστος περίπου 430 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα που πρόκειται να ισχύσουν το 2020

Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και σχεδιάζει να περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

  • Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ.
  • Αλλαγές στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας.
  • Νέα μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. από το 2020 ή το 2021, η οποία όμως θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
  • Επέκταση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% εκτός από τα είδη διατροφής και στα σερβιριζόμενα ροφήματα.
  • Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11% το αργότερο έως το 2023.
  • Αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών για τρία χρόνια, την περίοδο 2020-2022.
  • Έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων. Η έκπτωση θα ισχύσει με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2021, για τα εισοδήματα του 2020.
  • Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο. Η αναστολή θα ισχύσει την περίοδο 2020-2022.
  • Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%. Για τη χρήση του 2020, για την οποία οι δηλώσεις θα υποβληθούν το 2021, ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω από το 24% στο 20%.
  • Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Το μέτρο θα ισχύσει από τη χρήση του 2019.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα