Οικονομία

«Τρύπα» 1 δις βλέπει η τρόικα για το 2020


Δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1 δις ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ για το 2020 διαπιστώνουν οι θεσμοί, όπως έκαναν γνωστό στους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τις συζητήσεις στην Αθήνα στο πλαίσιο της αποστολής τους.   

Αυτές είναι οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι οποίες περιπλέκουν τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2020, καθώς παραπέμπουν στην πρόβλεψη μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε χθες, αλλά οι διαβουλεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως. Και όπως προκύπτει από τις σχετικές πληροφορίες οι ανοιχτοί λογαριασμοί της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους τωμν δανειστών δεν είναι λίγοι!

Σύμφωνα με την ίδια πηγή του οικονομικού επιτελείου  σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ένα σημείο στο οποίο υπήρχε επίσης διάσταση εκτιμήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ως προς την επίπτωσή της στον προϋπολογισμό, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, αλλά η απόφαση θα ληφθεί την τελευταία στιγμή.

Εξάλλου, το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά στο μεταξύ δεν αποκλείεται να ρυθμιστούν θέματα όπως η νέα πάγια ρύθμιση με τροπολογίες. Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε τους θεσμούς για το νέο σχέδιο για τις αντικειμενικές αξίες.

Το επόμενο ορόσημο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς είναι η κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού στην Κομισιόν, στις 15 Οκτωβρίου (θα έχει προηγηθεί η κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού στην ελληνική Βουλή στις 7 Οκτωβρίου). Θα ακολουθήσει, στο τέλος Νοεμβρίου, η έκθεση των θεσμών για την 4η αξιολόγηση

Η ανακοίνωση των θεσμών

Στην πρόοδο που έχει σημειωθεί, στις κύριες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, αλλά και στην προετοιμασία του προϋπολογισμού για το 2020 επικεντρώθηκε η τέταρτη αξιολόγηση των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και ΔΝΤ στο πλαίσιο του άρθρου IV) στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της αποστολής στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, η αποστολή προετοιμάστηκε μέσω τεχνικών συζητήσεων κατά την προηγούμενη εβδομάδα και επίσης χρησίμευσε ως διερευνητική αποστολή όσον αφορά την έκθεση για τη χώρα το 2020, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών.

«Κατά την αποστολή πραγματοποιήθηκαν παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση, με την πρόοδο που έχει σημειωθεί και με τις κύριες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, καθώς και με τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης, όπως η πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα κατά την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Οι συζητήσεις περιελάμβαναν και τη δημοσιονομική κατάσταση και προοπτικές, και θα συμβάλουν στην προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2020, το οποίο πρόκειται να υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, μαζί με εκείνα όλων των υπόλοιπων κρατών μελών».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως «η αποστολή είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και των τραπεζών -και να τους ενημερώσει σχετικά με τους τρόπους συμμετοχής τους στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος- αλλά και να ανταλλάξει απόψεις επί βασικών ζητημάτων πολιτικής».

Καταλήγοντας, οι θεσμοί επισημαίνουν πως «ο στενός διάλογος για τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και μάλιστα σε τακτική βάση», ενώ η τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί το φθινόπωρο. «Με βάση την ολοκλήρωση των συμφωνημένων δεσμεύσεων, η Ευρωομάδα θα μπορεί να στηριχτεί στην έκθεση αυτή προκειμένου να αποφασίσει τη μεταφορά ισοδύναμου εισοδήματος SMP-ANFA και την κατάργηση της προσαύξησης επιτοκίου για ορισμένα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», τονίζεται.

  

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα