«Η ανάδειξη ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου αποτελεί αναγκαιότητα της εποχής μας» τονίζει σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Εξηγεί ότι αφορά τη συγκρότηση μιας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας που «θα υποστηρίξει την υλοποίηση ενός προοδευτικού σχεδίου θεσμικής, παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης», καθώς και τη διαμόρφωση ενός «ισχυρού μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό».
Επισημαίνει ότι αποτελεί ευρύτερο στόχο για ολόκληρη την Ευρώπη και «δεν απευθύνεται μόνο στους πολιτικούς φορείς της Κεντροαριστεράς, αλλά κυρίως στις κοινωνικές δυνάμεις και στους προοδευτικούς πολίτες».
Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η αναγκαιότητα αυτή αναγνωρίζεται και από τις ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές και αριστερές δυνάμεις ενώ «σε αυτή την κατεύθυνση ήταν σαφής ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν στην ομιλία του την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα».
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρεται στην «πολιτική πολυμορφία που έχει σήμερα η Κεντροαριστερά» με ένα τμήμα των δυνάμεών της να επιδιώκει μελλοντική συμπόρευση με την ΝΔ και ένα άλλο να έχει προοδευτική κατεύθυνση, αλλά με τις δυνάμεις του να «έχουν εγκλωβιστεί σε ένα στείρο αντικυβερνητισμό» ο οποίος, όπως είπε «δεν αποτελεί πολιτικό στίγμα».
Κάλεσε τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να αποσαφηνίσουν τη θέση τους «σε σχέση με τις νεοφιλελεύθερες προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Ερωτηθείσα αν «μπορεί να γίνει άνοιγμα στην Κεντροαριστερά την στιγμή που στη κυβέρνηση συμμετέχει ένα κόμμα της Δεξιάς», απάντησε ότι «το πρόσημο της κυβέρνησης είναι προοδευτικό-αριστερό και αποτυπώνεται καθαρά τόσο στις κατευθύνσεις της όσο και στις προγραμματικές προτεραιότητες της νέας εποχής που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη» και καταλόγισε «υποκρισία» σε στελέχη της Κεντροαριστεράς «να ασκούν τη συγκεκριμένη κριτική στη κυβέρνηση, ενώ πρόθυμα συγκυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια με τη ΝΔ».
Επέρριψε επίσης, ευθύνες στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή «για τη χρεοκοπία της χώρας το 2010», διότι «έβαλε τη χώρα στην περιπέτεια της απογραφής που κλόνισε την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και «κυρίως για τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα που κληροδότησε».
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είπε ότι η δημόσια διοίκηση βρίσκεται «στην καρδιά της προσπάθειάς μας για θεσμική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας» και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ διότι στη ΔΕΘ επιχειρηματολόγησε «για τη μείωση της δημόσιας διοίκησης, αποκαλύπτοντας την πρόθεση απολύσεων και ιδιωτικοποίησης δημοσίων υπηρεσιών».
«Έχουμε το παράδοξο, την ώρα που η χώρα μας επιτέλους βγήκε από τα μνημόνια, η ΝΔ να εξαγγέλλει ένα δικό της “μνημονιακό” πολιτικό πρόγραμμα με παρωχημένες και αποτυχημένες συνταγές, τις οποίες πλέον αποποιούνται ακόμη και συντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη» αναφέρει.
Είπε ότι η κυβέρνηση με τον κανόνα «ένα προς ένα (μια αποχώρηση, μια πρόσληψη)» με τον οποίο «σταματά η άνευ προηγουμένου για ευρωπαϊκή χώρα συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, πάνω από 18% οριζόντια μείωση από το 2010», προχωρά στον εξορθολογισμό των προσλήψεων «βάσει των αναγκών, πάντα μέσω ΑΣΕΠ και εντός του προβλεπόμενου δημοσιονομικού πλαισίου».
Πρόσθεσε ότι την επόμενη χρονιά το βάρος θα δοθεί στην Παιδεία, την Υγεία και στις κοινωνικές υπηρεσίες με αιχμή το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους, η κ. Ξενογιαννακοπούλου, αφού σημείωσε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η στελέχωση και η ηλικιακή ανανέωση του δημοσίου τομέα με μόνιμο προσωπικό ως προϋπόθεση της ποιοτικής και ψηφιακής αναβάθμισης του Δημοσίου με συνθήκες εργασιακής ασφάλειας, αξιοπρέπειας και εξέλιξης» ανέφερε ότι «όλες οι προσλήψεις των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων φυσικά γίνονται με τις διαδικασίες και τις εγγυήσεις του ΑΣΕΠ. Στις αντίστοιχες προκηρύξεις μπορούν να συμμετάσχουν οι συμβασιούχοι και θα προσμετράται η εμπειρία τους με την ανάλογη μοριοδότηση».