Το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον οργανισμό Hub Science, διοργανώνουν τον διαγωνισμό FameLab, θέλοντας να αναδείξουν για δέκατη συνεχή χρονιά νέα ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης στη χώρα μας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τη συμμετοχή τους μέχρι τη Παρασκευή 11 Μαρτίου μέσα από την ιστοσελίδα https://www.britishcouncil.gr/famelab. Ο προκριματικός γύρος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Τρίτη 15 Μαρτίου στο The Hub Events και στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 16 Μαρτίου στο British Council.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους τρία λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό. Μέλη της κριτικής επιτροπής είναι ο Στάθης Γκόνος (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), ο Κώστας Καρπούζης (ΕΜΠ), η Μπέττυ Τσακαρέστου (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και ο Νίκος Ανδρίτσος (ΣΚΑΙ).
Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να παρευρεθούν σε κανέναν από τους δύο προκριματικούς γύρους σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη αλλά παρ' όλα αυτά θα ήθελαν να λάβουν μέρος, τότε μπορούν να συμμετάσχουν υποβάλλοντας βίντεο.
Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Απριλίου στην Τεχνόπολη/Γκάζι (Πειραιώς 100) στο πλαίσιο του 'Athens Science Festival 2016'. Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό.
Ο νικητής του τελικού θα μεταβεί στο επιστημονικό Φεστιβάλ του Τσέλτενχαμ στη Βρετανία, όπου μεταξύ 7 και 12 Ιουνίου θα συμμετάσχει, μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών του FameLab, στο διεθνή διαγωνισμό International FameLab.
Οι δέκα έλληνες φιναλίστ που θα επιλεγούν στον προκριματικό γύρο, θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο σεμινάριο στην Επικοινωνία της Επιστήμης στο British Council, της Αθήνας. Παράλληλα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη, καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το FameLab δημιουργήθηκε το 2005 από το Φεστιβάλ Επιστημών του Τσέλτενχαμ. Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη Βρετανία ο διαγωνισμός άρχισε να «ταξιδεύει» ανά τον κόσμο σε συνεργασία με το British Council και αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται σε 30 χώρες.