Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι προσπάθειες της Βραζιλίας να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία «αξίζουν προσοχή», αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει δει καθόλου το ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο επιθυμεί να καταρτίσει η Γαλλία.
Το Bloomberg μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να πλησιάσει την Κίνα με ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για συζητήσεις μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου.
Στο μεταξύ ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τις ΗΠΑ χθες Δευτέρα μετά τα πρόσφατα σχόλιά του ότι η Δύση «ενθαρρύνει» τον πόλεμο παρέχοντας όπλα στην Ουκρανία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να σταματήσει να στέλνει όπλα στο Κίεβο και να αρχίσει να συζητά για την ειρήνη.
Ο Λούλα πρότεινε να συσταθεί μια ομάδα κρατών που δεν εμπλέκονται στον πόλεμο για να προωθήσουν την ειρήνη, ενώ την Κυριακή δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι συζήτησε την ιδέα αυτή με τους επικεφαλής της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Όταν ρωτήθηκε για την πρόταση του Βραζιλιάνου προέδρου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Οποιαδήποτε ιδέα λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα της Ρωσίας αξίζει προσοχή και σίγουρα πρέπει να την ακούσουμε».
Ηγέτες διάφορων χωρών, ανάμεσά τους ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν προσπαθήσει να εμφανιστούν ως πιθανοί μεσολαβητές με στόχο τον τερματισμό του πολέμου έπειτα από 14 μήνες.
Το Bloomberg μετέδωσε σήμερα ότι ο Μακρόν προσπαθεί σε συνεργασία με την Κίνα να καταρτίσει ένα σχέδιο το οποίο θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως βάση συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Το Κρεμλίνο σχολίασε ότι έχει δει αυτές τις πληροφορίες του Τύπου, αλλά δεν έχει έρθει σε επαφή με τη Γαλλία για το θέμα. «Δεν έχουμε ενημερωθεί για την ύπαρξη οποιουδήποτε γαλλικού σχεδίου, δεν έχουμε λάβει τίποτα από τη γαλλική πλευρά», δήλωσε ο Πεσκόφ.