Αγορές

«Κραχ» στη Wall Street – Κατέρρευσε ο Dow Jones παρά την ένεση ρευστότητας


Η μεγαλύτερη πτώση μετά το κραχ του 1987 για τον Dow Jones

Η διπλή παρέμβαση από τη μια της FED που προσφέρει 1,5 τρισεκ. δολάρια σε repos - και δυνητικά έως 4 τρισεκ - για να στηρίξει την καταρρέουσα διατραπεζική αγορά και το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ομολόγων, και από την άλλη της ΕΚΤ που επέκτεινε την ποσοτική χαλάρωση δεν έπεισε τις αγορές.

Εξάλλου η χθεσινοβραδινή δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή ταξιδιωτικής καραντίνας σε ολόκληρη την Ευρώπη (με την εξαίρεση της Μεγάλης Βρετανίας) απέτυχε παταγωδώς να καθησυχάσει τις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέρρευσε σήμερα, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση του μετά το κραχ του Οκτωβρίου του 1987, μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένου πανικού που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Μάλιστα οι συναλλαγές διακόπηκαν προσωρινά μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης -για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα- καθώς η πτώση άνω του 7% για τον S&P 500 ενεργοποίησε και πάλι τον "αυτόματο διακόπτη” (circuit breaker). 

Πρόσκαιρα η κίνηση της Fed προκάλεσε προσωρινή αντίδραση στη Wall Street, καθώς οι απώλειες περιορίστηκαν στο -3% από -9% προηγουμένως.

Τελικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέρρευσε κλείνοντας με δραματική πτώση -9,99% στις 21.200 μονάδες. Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες -9,51% στις 2.480 μονάδες. Στις 7.201 μονάδες υποχώρησε ο τεχνολογικός Nasdaq με πτώση -9,43%. Ο δείκτης φόβου VIX σημείωσε άνοδο +42,54% στις 76,83 μονάδες.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας στις αρχές Μαρτίου υποχώρησε ελαφρώς, παραμένοντας κοντά στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 50 ετών, υποδηλώνοντας ότι ο κορονοϊός δεν έχει κάνει ακόμη αισθητή την επίπτωσή του. Σύμφωνα με το MarketWatch, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 4.000, φτάνοντας στις 211.000 τις επτά μέρες που ολοκληρώθηκαν στις 7 Μαρτίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα είναι 220.000.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,88%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,1187 δολ. από 1,1270 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 4,5% στα 31,50 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 3,2% στα 1.590 δολ./oz.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα