Ερώτηση προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ρωτώντας γιατί ενώ η ΕΚΤ γνώριζε από το 2014 για το λάθος στον πολλαπλασιαστή επέμεινε στην εφαρμογή του προγράμματος. Επίσης, ο ευρωβουλευτής ρωτά τον πρόεδρο της ΕΚΤ τι προτίθεται τώρα να κάνει για να επανορθώσει το λάθος.
Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου:
Είναι θετικό το γεγονός ότι η ΕΚΤ παραδέχεται ότι τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου ήταν λάθος.
Ομάδα οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταδεικνύει με πρόσφατη έρευνά τους -που δημοσιεύτηκε στο Ερευνητικό Δελτίο της ΕΚΤ με τίτλο «Μαθαίνοντας για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρωπαϊκού χρέους»[1]- πως η απαίτηση από τις πληγείσες από τη χρηματοπιστωτική κρίση χώρες της ΕΕ να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες για να λάβουν βοήθειας από την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) ήταν ένας «ολέθρια» λανθασμένος υπολογισμός [2].
Μάλιστα, η ΕΚΤ όπως και τα άλλα μέλη της τρόικα προειδοποιούσαν πως «η περαιτέρω καθυστέρηση στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πιθανό να υπονομεύσει την αξιοπιστία της δημοσιονομικής στρατηγικής».
Ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:
Εφόσον γνωρίζατε το λάθος στον πολλαπλασιαστή από το 2014, γιατί επιμείνατε στην εφαρμογή του προγράμματος;
Γιατί, εφόσον γνωρίζατε για το λάθος, δεν βοηθήθηκε η Ελλάδα με την εισαγωγή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από το οποίο είναι η μοναδική χώρα που εξαιρέθηκε;
Πως σκοπεύει να επανορθώσει τη ζημιά που έχει προκληθεί στην Ελλάδα;
ΕΥΖην
Από κατοικίδιο, οικογένεια: Η επιστήμη για τη μεταμορφωτική σχέση ανθρώπων και σκύλων
Οι σκύλοι, αυτοί οι πιστοί σύντροφοι, έχουν πλέον ξεπεράσει τον ρόλο του «κατοικιδίου». Έχουν γίνει φίλοι, μέλη της οικογένειας, φύλακες και για κάποιους ακόμα και αγαπημένα «παιδι ...