Ενώ δεν παρουσιάζονται σημάδια υποχώρησης του δεύτερου κύματος κορονοϊού στην Ελλάδα, με νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων (460) την περασμένη εβδομάδα, υψηλό αριθμό διασωληνωμένων (82 χθες) και καθημερινούς θανάτους ασθενών, διαπιστώνεται διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και επιδημιολόγων για τη λήψη νέων μέτρων.
Οι ειδικοί επιστήμονες πιέζουν από την προηγούμενη εβδομάδα για την εφαρμογή νέων μέτρων ειδικά στην Αττική, που είναι στο «κόκκινο», προκειμένου να ανακοπεί η έξαρση του κορονοϊού, πριν ενσκήψει η εποχική γρίπη και το σύστημα υγείας κινδυνεύσει με κατάρρευση. Επιπροσθέτως, αναφέρουν ότι με τον ερχομό του χειμώνα η μολυσματικότητα του κορονοϊού θα αυξηθεί, καθώς θα επιδράσουν οι επιβαρυντικοί παράγοντες του κρύου και του συγχρωτισμού στους κλειστούς χώρους.
Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι δύο είναι κυρίως τα απαιτούμενα νέα μέτρα στην Αττική «εδώ και τώρα»: η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους και η δραστική παρέμβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να περιοριστεί ο ανεπίτρεπτος συνωστισμός, που «τροφοδοτεί» τον κορονοϊό.
Ωστόσο, η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική και αποφεύγει προς το παρόν να υιοθετήσει τις απόψεις των ειδικών που προειδοποιούν για πολύ δύσκολο χειμώνα και τονίζουν την ανάγκη να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η κατάσταση στην Αττική έχει σταθεροποιηθεί και εκείνο που προέχει είναι η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η άποψη ότι η καθολική χρήση της μάσκας είναι σχεδόν ανέφικτο να εφαρμοστεί και περιμένουν να φανούν θετικά αποτελέσματα από τα ισχύοντα μέτρα. Επισημαίνεται ότι πριν μερικές μέρες κυβερνητικοί παράγοντες άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Αττική. Ωστόσο, μετά και τις δημοσκοπήσεις, που έδειξαν ότι η πλειονότητα των πολιτών διαφωνεί με νέα καραντίνα (7 στους 10) το lockdown αποσύρθηκε από τον δημόσιο λόγο των κυβερνητικών στελεχών. Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε προχθές για το θέμα: “Υπάρχει γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown”.
Επίσης, σχολιάζεται ιδιαίτερα η απόσυρση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα από το επικοινωνιακό πλάνο, αν και στο πρώτο κύμα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η εξέλιξη συνδέεται από γνωρίζοντες με διαφωνία του λοιμωξιολόγου για τον τρόπο που άνοιξε ο τουρισμός, αλλά και τα σχολεία.
Λαζανάς: Μάσκα παντού
Χαρακτηριστικά, ο Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων μιλώντας σήμερα (5/10) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι καθολική και σε εξωτερικούς χώρους και πως πρόκειται για μέτρο που έχει συζητηθεί στην επιτροπή αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Επίσης πρότεινε αύξηση του αριθμού των τεστ σε περιοχές επιβαρυμένες με κατοίκους μη Έλληνες σε κακές συνθήκες και με πολλά άτομα, όπου είναι εύκολο να μεταδοθεί ο ιός.
Ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι προφανώς τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει, συγκεκριμένα στην Αττική καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός. Στόχος, σύμφωνα με τον Μ. Λαζανά, είναι να μειωθούν δραστικά τα κρούσματα, 10 με 20 την ημέρα θα ήταν πολύ ικανοποιητικό, αλλά να μηδενιστούν αποκλείεται.
Προειδοποίησε ότι έως ότου υπάρξει ένα αποτελεσματικό φάρμακο δεν θα φύγει εύκολα ο κορονοϊός και δυστυχώς θα υπάρξουν προβλήματα και το 2021, εκτός αν ο ιός αδρανοποιηθεί μόνος του όπως έχει γίνει και με άλλους ιούς στο παρελθόν.