Την ώρα που τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς χθες (8/10) ανακοινώθηκαν 436 νέα κρούσματα κορονοϊού, 6 ακόμα θάνατοι και αριθμός διασωληνωμένων (91) που πλησιάζει τον μέχρι σήμερα υψηλότερο, διαπιστώνεται αλαλούμ σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων στην Αττική.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της σοβαρής κατάστασης είναι έτοιμη να προχωρήσει -ακόμα και μέσα στην ημέρα, οπότε υπάρχει η τακτική ενημέρωση-στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στην Αττική, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της πανδημίας. Η εφημερίδα προσδιορίζει τους πρόσθετους περιορισμούς στην περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, με κλείσιμο στις 10 το βράδυ, από τα μεσάνυχτα που ισχύει σήμερα, καθώς και στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
Ωστόσο, το πρωί σε άλλο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όχι μόνο απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν νέα μέτρα σήμερα, αλλά έκανε λόγο και για σχέδια επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης κατά μία ώρα!
Είναι φανερό ότι σε κυβερνητικούς παράγοντες και επιδημιολόγους υφίστανται δύο γραμμές. Η μία επιθυμεί την άμεση λήψη νέων μέτρων ώστε να υποχωρήσει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού πριν τον χειμώνα και η άλλη ζυγίζοντας και το πολιτικό κόστος θέλει να αποφύγει νέους περιορισμούς, σε αυτή τη φάση, με την ελπίδα ότι θα ελεγχθεί η έξαρση της πανδημίας.
Διεύρυνση ωραρίου εστίασης
Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ και σχετικά με την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με τον κορονοϊό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναγνώρισε ότι υπάρχει μια πίεση στο σύστημα υγείας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων-που όμως δεν είναι επιθετική-αλλά και των διασωληνωμένων. Είπε ωστόσο ότι «από σήμερα ξεκινούν να μπαίνουν στο Σύστημα σταδιακά περίπου 50 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επομένως θα αυξηθεί σημαντικά η δυναμικότητα στην Αττική τουλάχιστον που βλέπουμε να πιέζεται περισσότερο».
Ανέφερε, παράλληλα, ότι «τα μέτρα που έχουμε αυτή τη στιγμή στο τραπέζι και εφαρμόζουμε είναι πάρα πολλά και αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα». Δήλωσε, επίσης, ότι υπάρχει μία κόπωση στον πληθυσμό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παντού στον κόσμο, και «το να φορτώνουμε συνεχώς μέτρα τον πληθυσμό και να μη φροντίζουμε για την πιστή τήρησή τους θα είναι προβληματικό και ενδεχομένως και μπούμερανγκ».
Μάλιστα, υποστήριξε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη μη υποχρεωτικότητα της καθολικής χρήσης μάσκας στην Αττική, πως «πρέπει να σταθμίζει κανείς -και αυτό το κάνουν οι ειδικοί, δεν το κάνει η κυβέρνηση- εάν η καθολική χρήση μάσκας φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα». Πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη πηγή διασποράς του ιού είναι μέσα στους χώρους εργασίας και υπάρχει ο φόβος μήπως η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους κουράσει και οδηγήσει τους πολίτες να μην τη φορούν ούτε στους εσωτερικούς, οπότε θα ήταν αντίθετο το αποτέλεσμα.
Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί η διεύρυνση του ωραρίου καταστημάτων έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα, από δώδεκα τα μεσάνυχτα που ισχύει τώρα.
Δραματική προειδοποίηση
Πάντως, η πλειονότητα των ειδικών επιστημόνων θεωρεί αναγκαία την εφαρμογή νέων μέτρων -κυρίως την καθολική χρήση μάσκας- για να ανακοπεί το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, εν όψει και των επιβαρυντικών συνθηκών του χειμώνα και να εμποδιστεί η πιθανή εντονότερη πίεση του συστήματος υγείας στη συνέχεια.
Είναι χαρακτηριστική η δραματική προειδοποίηση για έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα που απηύθυνε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης
Συγκεκριμένα, μιλώντας σήμερα (9/10) στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ τόνισε ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα μπορούν πολύ εύκολα να φτάσουν τα 500 ή τα 600 την ημέρα κι αν δεν ληφθούν μέτρα, τον Δεκέμβριο μπορεί να φτάσουν τα 2000!
Τα μαθηματικά μοντέλα, είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δείχνουν ότι αν δεν ληφθούν παραπάνω μέτρα και αν δεν βελτιωθεί ο βαθμός εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων, στα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα. «Είναι αυτό που λένε όλοι απλά εμείς το λέμε ποσοτικά», εξήγησε ο καθηγητής. Εκτίμησε πάντως ότι δεν πρόκειται να δούμε εικόνες Ιταλίας με εκατοντάδες φέρετρα, γιατί θα πάρουμε τα μέτρα που απαιτούνται όταν φανεί ότι πάμε προς τα εκεί.
Η καθολική χρήση μάσκας και με σοβαρή εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση των κρουσμάτων και σε μείωση του μέσου όρου στα 210 κρούσματα, συμπλήρωσε ο καθηγητής. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ισχύσει το ωράριο λειτουργίας 22:00 με 05:00 στην εστίαση στην Αττική, ο Διονύσης Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι δεν είναι και τόσο δυναμικό μέτρο όσο θα έπρεπε, όπως είναι το «μάσκα παντού».
Ένα άλλο δυναμικό μέτρο, είπε πως θα ήταν η χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συγχρωτισμού, όπως είναι τα ασανσέρ δημοσίων κτιρίων και τα λεωφορεία.