Πολιτική

Κορεατική καταιγίδα στις αγορές!


Βουτιά του S&P 500 και των αγορών της Ασίας, στα ύψη ο «δείκτης φόβου». Υπό πίεση και το ΧΑ, απώλειες 0,8% στο άνοιγμα με υψηλό τζίρο.

Οι ιαχές πολέμου από την Βόρεια Κορέα, σε συνδυασμό με τη ρητορική υψηλών τόνων από τον πρόεδρο Τραμπ σπέρνουν τον φόβο στις αγορές, προκαλώντας φυγή από τα στοιχεία ενεργητικού με υψηλό κίνδυνο, όπως οι μετοχές, προς τα «ασφαλή καταφύγια», όπως το ελβετικό φράγκο και ο χρυσός.

Η Πιονγκγιάνγκ ανέβασε χθες ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία της αντιπαράθεσης με την Ουάσιγκτον, παρουσιάζοντας λεπτομερές σχέδιο για βομβαρδισμό με τέσσερις πυραύλους, που θα περάσουν πάνω από την Ιαπωνία, της νήσου Γκουάμ, στον Ειρηνικό, που αποτελεί αμερικανική κτήση.

Η κλιμάκωση της έντασης προκάλεσε χθες «βουτιά» κατά 1,5% του αμερικανικού δείκτη αναφοράς S&P 500. Πρόκειται για τη μεγαλυτερη πτώση που έχει σημειώσει ο δείκτης από τον Μάιο του 2017 και για το χαμηλότερο κλείσιμό του από τον Ιούλιο του 2011, όπως επισημαίνει το “Bloomberg”.

Ύστερα από μια πολύ μακρά περίοδο εφησυχασμού, ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας VIX, ο επονομαζόμενος και «δείκτης φόβου» έκανε άλμα κατά 44%, στο 16,04, που είναι η υψηλότερη τιμή της περιόδου της προεδρίας Τραμπ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα ο VIX είχε υποχωρήσει κάτω και από το 9, δηλαδή χαμηλότερα και από τις καλύτερες εποχές της περιόδου πριν την κρίση του 2008, καθώς οι επενδυτές βρίσκονταν σε ευφορία, εν μέσω αυξανόμενης κερδοφορίας των εταιρειών και διατήρησης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την Fed.

Τη σκυτάλη μετά την πτώση στην Νέα Υόρκη πήραν οι αγορές της Ασίας, με το δείκτη MSCI Ασίας Ειρηνικού να χάνει 0,8%. Στην Αυστραλία οι απώλειες έφθασαν το 1,2%, στο Χονγκ Κονγκ το 1,8%, και στην Σαγκάη το 1,9%. Το Τόκιο έχασε 1,8%, ενώ ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Ν. Κορέας υποχώρησε κατά 1,7%, με το δείκτη μεταβλητότητας να ανεβαίνει κατά 27%.

Πιο ψύχραιμα φαίνεται να αντιδρά η Ευρώπη, με τα πρωινά συμβόλαια στο δείκτη Euro Stoxx 50 να υποχωρούν κατά 0,3%.

Πιέσεις αναμένονται, λόγω του διεθνούς κλίματος, στη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, μετά τη χθεσινή σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη, ο οποίος έχασε όλα τα αρχικά κέρδη του στο τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης.

Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο τζίρος ήταν αρκετά μεγάλος (περίπου 9 εκατ. ευρώ μαζί με πακέτα στο πρώτο ημίωρο) με τις τράπεζες να δέχονται πίεση και το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,8%.

Οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια, με ισχυρή ζήτηση να εκδηλώνεται για το ελβετικό φράγκο και το γιεν. Το γιεν μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης στην Ασία, αλλά ενισχύεται κατά παράδοση σε περιόδους διεθνών αναταραχών, λόγω του επαναπατρισμού κεφαλαίων από Ιάπωνες επενδυτές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ευρώ θα διατηρήσει την ισχύ του, χάρη στα πλεονάσματα της Ευρώπης (βλ. Γερμανίας), αλλά αν κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση θα δεχθεί πιέσεις από τη στροφή επενδυτικών κεφαλαίων προς το «καταφύγιο» του δολαρίου.

Ο χρυσός έχει πιάσει υψηλά διμήνου, στα 1.290 δολάρια/ουγκιά και από την αρχή του χρόνου έχει κέρδη 11%. Οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι η συνεχιζόμενη αναστάτωση στην Ασία θα φέρει πολύ γρήγορα το χρυσό πάνω από τα 1.300 δολ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις