Κάτω από 4 δισεκ. ευρώ είναι τα συνολικά ασφάλιστρα που διαχειρίζεται η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα με συμμετοχή στο ΑΕΠ 2%, ενώ οι επενδύσεις κεφαλαίων δεν ξεπερνούν τα 13 δισεκ. ευρώ. Ο κλάδος διαθέτει προοπτικές ακολουθώντας ορθό επιχειρηματικό μοντέλο και υπό αυτό το πρίσμα ο πρόεδρος της ΝΔ κος Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε χτες κατά την ΓΣ της ΕΑΕΕ τα στελέχη του κλάδου να τις πολλαπλασιάσουν.
της Ελενας Ερμείδου
Χαρακτηριστική η δήλωση του: «Ο στόχος εδώ πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Αυτές οι αναιμικές επιδόσεις της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς πρέπει να πολλαπλασιαστούν, όχι απλά να αυξηθούν».
Αν, όπως τόνισε προσέγγιζε το μέσο όρο των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών οικονομιών θα μιλούσαμε για επενδύσεις που φτάνουν τα 100 δισεκ. ευρώ, προσθέτοντας ότι μία γνήσια μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα θα δημιουργούσε αποθεματικά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα. Πρόκειται για τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα όπου ο ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα ή ιδιωτικού φορέα (Public & Private Pension Fund Companies).
Τα αποθεματικά αυτά θα ενίσχυαν τη ρευστότητα φέρνοντας επενδύσεις, δουλειές και ανάπτυξη, προσέθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι η γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η ενίσχυση των μακροπρόθεσμων επενδύσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας, ωστόσο οι κανόνες του Solvency II σταθμίζουν τον κίνδυνο ανά τα κεφάλαια. Οι ασφαλιστικές όπου είναι και οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές επενδύσουν κάθε χρόνο για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα εταιρικά και κρατικά σε ΑΠΕ ρίχνοντας στην οικονομία χρήμα και ενισχύοντας την ρευστότητα.
TECHin
Τι κάνει τον ανθρώπινο πολιτισμό μοναδικό;
Τι ξεχωρίζει τον ανθρώπινο πολιτισμό από αυτούς των άλλων ζώων; Είναι ένα ερώτημα που προβληματίζει επιστήμονες εδώ και αιώνες. Παρόλο που ο ανθρώπινος πολιτισμός – η κοινή γνώση, ...