Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη συριακή κρίση και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος γενικότερη ανάφλεξης στην περιοχή, με άμεση εμπλοκή πολλών ξένων δυνάμεων. Αφορμή η πολύνεκρη επίθεση με χημικά στην πόλη Ντούμα, την οποία η Δαμασκός αποδίδει σε προβοκάτσια φιλοαμερικανικών ανταρτικών δυνάμεων, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να «φορτώνουν» στον Ασαντ.
Ο Τραμπ αλλάζει ρότα και απειλεί τώρα με πυραυλικές επιθέσεις για ανατροπή του συριακού καθεστώτος, η Γαλλία του Μακρόν συμπορεύεται, ενώ το Ισραήλ βομβαρδίζει επιλεκτικά στόχους όπου βρίσκονται και ρωσικές δυνάμεις.
Το παζλ γίνεται όλο και πιο σύνθετο, καθώς στην εξίσωση της πολύπλευρης αντιπαράθεσης μπαίνει το Ιράν, ενώ διφορούμενος είναι ο ρόλος της Τουρκίας, η οποία επιζητεί ευκαιριακές συμμαχίες για να επηρεάσει τις ισορροπίες στην περιοχή.
Η επίθεση με χημικά που απετέλεσε θρυαλλίδα ανάφλεξης, οι αντιδράσεις από ΗΠΑ – Γαλλία και οι πολύνεκροι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εκδηλώνονται την ώρα που οι κυβερνητικές συριακές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών ανταρτών.
Είναι προφανές ότι στόχος των Δυτικών είναι να αποτρέψουν την ολοκληρωτική επικράτηση του συριακού στρατού και του καθεστώτος Ασαντ ώστε να συνεχισθούν οι πολύπλευρες συρράξεις με ανταρτικές ομάδες και ισλαμιστές, που δίνουν στις ξένες δυνάμεις ευκαιρίες και προσχήματα επέμβασης.
Η μεταστροφή Τραμπ
Η Δαμασκός υποστηρίζει ότι η επίθεση με βόμβα αερίου έγινε από συνεργαζόμενες με τους Αμερικανούς ανταρτικές δυνάμεις, προκειμένου να αναγκασθεί να υπαναχωρήσει ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος είχε αποφασίσει να περιορίσει τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία.
Φαίνεται ότι ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται: Ενώ προχθές δήλωνε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τη Συρία, ο Τραμπ θεωρεί τώρα επιβεβλημένη την ανάληψη στρατιωτικής δράσης προς ανατροπή του Ασαντ. Προειδοποιεί μάλιστα ότι μπορεί να διατάξει πυραυλική επίθεση – για να… «σώσει» τους Σύρους από τις βόμβες του Ασαντ…
Παράλληλα η Ουάσιγκτον βρίσκει αφορμή για να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία το Ιράν, κατηγορώντας τις δύο χώρες για την υποστήριξη που παρέχουν στο καθεστώς της Δαμασκού.
Ενεργότερη ανάμειξη στη συριακή κρίση επιδιώκει η Γαλλία, η οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να αναλάβει δράση από κοινού με τις ΗΠΑ, κατά του καθεστώτος Ασαντ.
Το Ισραήλ δεν μένει στη ρητορική κατά του συριακού καθεστώτος, αλλά φροντίζει να καταφέρει αποφασιστικά στρατιωτικά πλήγματα και να το αποδυναμώσει. Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν τα ξημερώματα στρατιωτική βάσ κοντά στην πόλη Χομς βόρεια της Δαμασκού, όπου υπήρχαν και Ρώσοι στρατιωτικοί. Η επίθεση έγινε με πυραύλους αέρος-εδάφους. Τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν.
Στον ΟΗΕ
Λίγες ώρες νωρίετρα από 9 χώρες είχαν ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το αίτημα υπέγραφαν η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Κουβέιτ, η Σουηδία, η Πολωνία, το Περού, η Ολλανδία και η Ακτή Ελεφαντοστού.
Το Συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα, αλλά δεν αναμένεται να προκύψει κάτι ουσιαστικό, ούτε θα ληφθούν αποφάσεις. Οι Δυτικές χώρες θα στρέψουν πάλι τα πυρά τους κατά της Ρωσίας και του Ιράν, και θα ζητήσουν τη λήψη μέτρων κατά του καθεστώτος Ασαντ, προς αποτροπή χρήσης χημικών όπλων.
Κι ενώ οι διπλωμάτες θα επιδίδονται σε φραστικούς διαξιφισμούς, το λουτρό αίματος θα συνεχίζεται σε πολλά μέτωπα στη Συρία.
Διαβάστε επίσης: Μακελειό με χημικά στη Συρία, απειλεί με πυραύλους ο Τραμπ