Η Ελλάδα ενδέχεται να μη λάβει τον επόμενο μήνα τη δόση των 750 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στη συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους, επειδή δεν έχει ολοκληρώσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές στις Βρυξέλλες.
Τα χρήματα αυτά είναι μέρος των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Βάσει της συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους, συνολικό ποσό 4,8 δισ. ευρώ από αυτά τα κέρδη και από διαφορές επιτοκίων πρέπει να αποδοθεί στην Ελλάδα έως τα 2022 σε εξαμηνιαίες δόσεις των 750 εκατομμυρίων.
Η επιστροφή αυτού του ποσού τμηματικά αποτελεί κίνητρο προκειμένου η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε στα τρία πακέτα διάσωσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την έκθεση της στις 27 Φεβρουαρίου για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Τα συμπεράσματα της έκθεσης θα είναι ο καίριος παράγοντας στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης.
Οπως αναφέρει το Reuters, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι «η έκθεση αυτή πιθανότατα θα επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις».
Η ίδια πηγή τονίζει: «Οι αξιωματούχοι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα συναντηθούν για να συζητήσουν το ζήτημα στις 11 Μαρτίου, δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση αν η Αθήνα δεν ολοκληρώσει τις δράσεις από τις 27 Φεβρουαρίου ως τις 11 Μαρτίου».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν 16 μεταρρυθμίσεις, σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης και τις κυριότερες να σχετίζονται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις μεταρρυθμίσεις στην τομέα της υγείας και με τα "κόκκινα" δάνεια.
Άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε ότι «το βασικό ζήτημα είναι ο νόμος για τo πτωχευτικό δίκαιο, όπου χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των λιγότερο εύπορων ιδιοκτητών κατοικιών και των τραπεζών. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να επεξεργάζεται τον νόμο και λαμβάνει σχόλια από τους Θεσμούς».
Η διατύπωση αυτή αφορά προφανώς τις συμφωνηθείσες ρυθμίσεις για προστασία των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας. Προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι εγειρεται θέμα από πλευράς Ευρωπαίων, ενώ υποτίθεται ότι η συμφωνία αυτή έχει τη συγκατάθεση των Θεσμών.
Αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν εκταμιεύσουν τα χρήματα τον Μάρτιο, μπορούν να δοθούν σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο, μόλις θα έχουν εφαρμοστεί όλες οι μεταρρυθμίσεις, κατέληξε η συγκεκριμένη πηγή τοu Reuters.