Ελλάδα

ΚΕΔΕ: Να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου στους ΟΤΑ


Tην ανάγκη εφαρμογής ενός ενιαίου συστήματος ελέγχου στους ΟΤΑ που θα διασφαλίζει την ορθή και διαφανή λειτουργία τους αλλά δεν θα δρα παρεμβατικά στην οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα: ‘Έλεγχος και Διαφάνεια, θεμελιώδη στοιχεία της Δημοκρατίας».

Την ευθύνη της συνδιοργάνωσης είχαν η Ακαδημία Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το Ινστιτούτο Τοπικής Διακυβέρνησης & Καινοτόμων Πολιτικών και το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας με τη θεσμική υποστήριξη του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Στην εκδήλωση που συντόνισε ο Επιθεωρητής-Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης Ι. Σελίμης χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου Σ. Φλογαίτης, εκπρόσωποι των Περιφερειών, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Στην παρέμβαση του ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η αναγκαιότητα καταπολέμησης της διαφθοράς σε τοπικό επίπεδο προκάλεσε την διαβούλευση και την δημιουργία εν τέλει ενός συστήματος ελέγχου των ΟΤΑ, προκειμένου να λειτουργούν καλύτερα.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, ενώ έχουν θεσπιστεί όργανα ελέγχου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτά λειτουργούν αποσπασματικά με αποτέλεσμα «τη διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων, ασκήσεων ποινικών διώξεων, την μακρόχρονη υποδικία αιρετών και υπαλλήλων και την πλήρη αποδυνάμωση της δημιουργικής λειτουργίας στην άσκηση των καθηκόντων τους για τα οποία έχουν εκλεγεί και εν τέλει την κατασυκοφάντηση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Αναφερόμενος στις Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου, οι οποίες και αυτές θα εποπτεύονται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως «ο έλεγχος αυτός είναι καλοδεχούμενος, εφόσον με τον έλεγχο αυτόν θα διασφαλισθούν η διαφάνεια, η νομιμότητα και η αλόγιστη περιστολή των δημοσίων δαπανών».

Έμφαση έδωσε στην ανάγκη να εκλείψουν οι λοιποί ελεγκτικοί φορείς που έχουν καθιερώσει έναν δαιδαλώδη ελεγκτικό μηχανισμό, διότι διαφορετικά αυτό που θα συμβεί, όπως ανέφερε, είναι να προστεθεί ένας ακόμη μηχανισμός ελέγχου που δεν θα επιλύσει το υπάρχον πρόβλημα της υπάρξεως ενός συστήματος πολλών και μη λειτουργικών ελέγχων.

Στόχος είναι α) η βελτιστοποίηση των πόρων και η διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των ενεργειών, β) βελτίωση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των έργων και των δράσεων των τοπικών αρχών, γ) ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επενδυτών στα τοπικά ιδρύματα και δ) η διευκόλυνση της συνεργασίας με τα αρμόδια όργανα για την παρακολούθηση και διοικητική και οικονομική επιθεώρηση.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης σημείωσε πως απαιτείται η αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου των δημοσιονομικών θεμάτων των δήμων, και μέσω της δημιουργίας  Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου με σταδιακή διαμόρφωσή τους. «Εξ' άλλου αυτό κρίνεται ακόμη πιο αναγκαίο καθώς ο προληπτικός έλεγχος που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο καταργείται από 1/1/2019», τόνισε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις