Ενώ οι ευρωπαίοι εταίροι χωρίζονται σε δύο «στρατόπεδα» και επιβεβαιώνουν ότι... διαφωνούν για την μέθοδο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η Αθήνα προετοιμάζεται για ένα καυτό και ιδιαιτέρως κρίσιμο δεκαπενθήμερο, που θα αποτελέσει «φάρο» για τη συνολική συμφωνία που θα επιδιώξουν Ελλάδα και Θεσμοί…
Το χθεσινό EuroWorking Group αλλά κυρίως η έκτακτη συνεδρίαση του Washington Group που ακολούθησε, κατέδειξε ότι η σύγκλιση απόψεων για το ελληνικό χρέος και η υιοθέτηση μιας λύσης που θα βρίσκεται κοντά στα ελληνικά «θέλω», είναι εξόχως δύσκολη υπόθεση. Η Αθήνα, πουβρίσκεται εν μέσω «διασταυρωμένων πυρών», κυρίως σ’ ό,τι αφορά στο ζήτημα του χρέους, αναμένει την αποσαφήνιση των προθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την ίδια στιγμή καλείται να πράξει τα εξής:
να τρέξει άμεσα και να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, καθώς και χθες κατά την συνεδρίαση του EWG, οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες έκαναν παρατηρήσεις για καθυστερήσεις, έχοντας ως σημείο αναφοράς τις αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια. Επίσης η Αθήνα καλείται να παρουσιάσει στο επερχόμενο Εurogroup της 27ης Απριλίου που θα διεξαχθεί στη Σόφια, το ολιστικό αναπτυξιακό της σχέδιο για την μεταμνημονιακή εποχή.
Διελκυνστίδα Γερμανίας-Γαλλίας για το ελληνικό χρέος
Μέχρι τότε, θα παρακολουθεί μεταξύ άλλων, τη διελκυστίνδα που άρχισε χθες ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους, αναφορικά το κρίσιμο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Washington Group, επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν δύο κυρίαρχες τάσεις και «μοντέλα» για το θέμα του ελληνικού χρέους. Την πρώτη που εκφράζει η Γαλλία, συνεπικουρούμενη από χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ισπανία, Ιταλία) και με την «συμπαράσταση» της Κομισιόν. Το Παρίσι, ως γνωστόν, έχει προτείνει ένα μηχανισμό, ο οποίος θα είναι ανεξάρτητος, θα λειτουργεί αυτόματα και έχει το εξής δομικό συστατικό: συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της Ελλάδας.
Η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της από την κεντρική Ευρώπη προβάλλουν αντιρρήσεις στο γαλλικό πλάνο. Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι ο μηχανισμός δεν πρέπει να είναι αυτόματος, αλλά να είναι συνδεδεμένος με όρους και προϋποθέσεις-κυρίως δημοσιονομικής φύσεως-που πρέπει να τηρεί η Ελλάδα, προκειμένου να ενεργοποιείται. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ακολουθεί τη συνταγή» Σόιμπλε, αναφορικά με το ελληνικό χρέος και την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Αυστηρά κριτήρια και εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων, χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση.
Εν αναμονή της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ
Παράγοντας Χ στο ελληνικό ζήτημα είναι αναμφίβολα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αθήνα και Βρυξέλλες περιμένουν με ανυπομονησία την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (20-22/4), καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως το Ταμείου θα αποσαφηνίσει τις θέσεις του αναφορικά με: την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα, την απομείωση του ελληνικού χρέους και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, στη μεταμνημονιακή εποχή, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.
Η Εαρινή Σύνοδος αποτελεί κομβικό σημείο στην «καυτή» ατζέντα του επόμενου διαστήματος, ενώ σημείο αναφοράς είναι και το Eurogroup της 27ης Απριλίου, που θα διεξαχθεί στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου η Αθήνα θα παρουσιάσει επίσημα το αναπτυξιακό της σχέδιο.
Οι ημερομηνίες κλειδιά
Εταίροι και Μαξίμου έχουν «κυκλώσει» στο ημερολόγιο την 21η Ιουλίου και το προγραμματισμένο Eurogroup, κατά το οποίο βάσει του κοινού σχεδιασμού, θα παρουσιαστεί και η συνολική συμφωνία. Αυτή θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, τα μέτρα για το χρέος, όπως και το πλαίσιο για τη μεταμνημονιακή εποχή στην Ελλάδα.