Σημαντικό βήμα, αλλά όχι επαρκές χαρακτήρισε το σχέδιο «Ηρακλής», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, λίγες ώρες μετά την έγκριση του σχεδίου από την Κομισιόν και τις πανηγυρικές δηλώσεις του «αρχιτέκτονα» του σχεδίου, υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού.
Παράλληλα έθεσε και το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου, που αποτελεί ένα σημαντικό αγκάθι, για τις τράπεζες, ενώ υπενθύμισε και το σχέδιο της ΤτΕ, το οποίο θεωρεί πληρέστερο.
Αποκαλύπτεται έτσι ο υπόγειος πόλεμος μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για τις τράπεζες Γιώργου Ζαββού, σχετικά με το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.
Ο κ. Ζαββός, δούλεψε πάνω στο σχέδιο που είχε καταρτιστεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το οποίο ήταν αντιγραφή του ιταλικού μοντέλου. Επιτυχία του κ. Ζαββού ήταν ότι απέσπασε την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν, αν και είχε παρακάμψει τον SSM, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί δυσφορία και να μπει «καπέλο» στον κ. Ζαββό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ανεξάρτητα από το «φάουλ» και πήρε την έγκριση της Κομισιόν, η οποία δεν ήταν κάτι δύσκολο, καθώς πρόκειται για αντιγραφή του ιταλικού σχεδίου που είχε εγκρίνει η Επιτροπή ανταγωνισμού.
Χθες, το πρωί ο κ. Ζαββός έκανε την παρουσίαση του «Ηρακλή» στους δημοσιογράφους, όπου ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την εξέλιξη.
Ωστόσο λίγο αργότερα, ο Γιάννης Στουρνάρας παρευρέθηκε σε γεύμα στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά, όπου μίλησε για την οικονομία και τις προοπτικές της αλλά και σχολίασε και την έγκριση του «Ηρακλή» από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGComp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έριξε το «καρφί».
«Το σχήμα αυτό, που πρέπει να εξειδικευθεί μέσω του εφαρμοστικού νόμου, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος. Δεδομένου όμως του μεγέθους αυτού του προβλήματος, το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό και πρέπει σε αμέσως επόμενο στάδιο να συμπληρωθεί και από άλλα, περισσότερο ολιστικά και συστημικά σχήματα, όπως αυτό που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ειδικότερα, και παράλληλα με την αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) με τρόπους συμβατούς με τους κανόνες περί κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Στουρνάρας, με τις αιχμές να είναι σαφείς.
Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι εμφανές ότι θέλει να προωθηθεί το σχέδιο που έχει καταρτίσει η ίδια, το οποίο τώρα φαίνεται να υποσκελίζεται από το σχέδιο του Γιώργου Ζαββού.
Σημειώνεται πως υπήρχαν αντιρρήσεις της ΤτΕ στο σχέδιο που ετοίμαζε το ΥΠΟΙΚ και προωθούσε το δικό της. Η κόντρα είχε ξεκινήσει, όταν από τα τέλη του 2018 το ΥΠΟΙΚ υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο άρχισε να σχηματοποιεί το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. Τότε αποδόθηκε στην αέναη κόντρα του Γιάννη Στουρνάρα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το σχέδιο δεν προχώρησε επί ΣΥΡΙΖΑ, επειδή μεσολάβησαν και οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και παραδόθηκε στην επόμενη πολιτική ηγεσία.
Όμως η διελκυστίνδα με το υπουργείο Οικονομικών συνεχίστηκε και μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, καθώς δεν υπήρχε η αναμενόμενη καλή συνεργασία των δύο πλευρών και όπως φαίνεται θα έχει και συνέχεια, αφού ο «Ηρακλής», κατά την ΤτΕ, χρειάζεται συμπληρώματα.