Εστεμμένοι, αρχηγοί κρατών, πολιτικοί, επιχειρηματίες, ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί και τουλάχιστον 283 Ελληνες διαφόρων επαγγελμάτων περιλαμβάνονται στα Pandora Papers, τις λίστες με τους κατόχους μεγάλου πλούτου που κρύβεται σε φορολογικούς παραδείσους πίσω από offshore εταιρείες
To δίκτυο ερευνητικής δημοσιογραφίας International Consortium of Investigative Journalists ασχολήθηκε επί δύο χρόνια με το θέμα, ερευνώντας 11,9 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα. Οπως διαπιστώνεται, με αρχικό κεφάλαιο λίγων εκατοντάδων δολαρίων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συστήσουν μία offshore εταιρεία, η ιδιοκτησία της οποίας παραμένει μυστική. Εναλλακτικά, με 2.000 έως 25.000 δολάρια, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ίδρυμα καταπιστευτικής διαχείρισης, το οποίο τους επιτρέπει να ελέγχουν τα χρήματά τους, χωρίς ωστόσο να θεωρούνται νομικά υπεύθυνοι για τις συναλλαγές τους.
Με λίγη «δημιουργική λογιστική», τα περιουσιακά στοιχεία προστατεύονται από πιστωτές, δικαστικούς κλητήρες, φοροελεγκτές ή... πρώην συζύγους. Σε πολλές χώρες, η ίδρυση offshore εταιρειών και η διενέργεια συναλλαγών μέσω φορολογικών παραδείσων είναι απολύτως νόμιμη. Ωστόσο, είναι μία πρακτική που προκαλεί έντονη κριτική.
Περίπου 35 σημερινοί και πρώην ηγέτες και περισσότεροι από 300 κρατικοί λειτουργοί εμφανίζονται σε αρχεία υπεράκτιων εταιρειών που ερευνήθηκαν από δημοσιογράφους του δικτύου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους ανθρώπους που έκρυψαν περιουσιακά στοιχεία σε υπεράκτιες εταιρείες συγκαταλέγονται 283 Ελληνες, ο βασιλιάς της Ιορδανίας,δύο προσωπικότητες της Ε.Ε και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babiš.
Στο "μάτι του κυκλώνα" των αποκαλύψεων βρέθηκε και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δεν απέκρυψε δικά του περιουσιακά στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους, αλλά κατηγορείται ότι η δικηγορική του εταιρεία διευκόλυνε Ρώσους πελάτες
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babiš , ο οποίος αντιμετωπίζει εκλογές αργότερα αυτή την εβδομάδα, χρησιμοποίησε μια σειρά από υπεράκτιες εταιρίες-κέλυφος για να αγοράσει μια εκτεταμένη ιδιοκτησία, γνωστή ως Chateau Bigaud, σε ένα χωριό στην κορυφή ενός λόφου στο Mougins της Γαλλίας, κοντά στις Κάννες.
Οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας Andrej Babiš και του Πακιστάν Ιμραν Χαν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συγκαταλέγονται στους δεκάδες ηγέτες που εκτίθενται στο φως της έρευνας Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων.
Πούτιν πουθενά...
Τα αμερικανικά και πολλά ευρωπαϊκά μέσα εστιάζουν όμως στον Πούτιν, αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει "παρκάρει" χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους. Οι επικριτές του χρησιμοποιούν εικασίες: Σύμφωνα με την Washington Post, στοιχεία παραπέμπουν στην περίπτωση της Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, Ρωσίδας που έγινε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003, λίγες εβδομάδες αφού γέννησε ένα κορίτσι. Τότε, βρισκόταν σε μυστική πολυετή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα.
Η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, η 18χρονη σήμερα κόρη της και το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για σχολιασμό.