Σε δίνη αναταραχής παρασύρει και πάλι η Ιταλία την Ευρώπη, μετά την κυβερνητική απόφαση για υψηλά ελλείμματα στους προϋπολογισμούς των επόμενων τριών ετών, που έχει προκαλέσει φυγή κεφαλαίων από τα ιταλικά ομόλογα, πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ισχυρή πίεση στις ελληνικές μετοχές και ομόλογα.
Η εικόνα στις αγορές, πριν την ολοκλήρωση των συναλλαγών της Παρασκευής, είναι πολύ κακή και αντανακλά το σοκ των επενδυτών, μετά την απόφαση της λαϊκιστικής κυβέρνησης της Ρώμης να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις και παροχές, που θα εκτινάξουν στο 2,4% το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2019, επίπεδο στο οποίο προβλέπεται από την ιταλική κυβέρνηση ότι θα διατηρηθεί το έλλειμμα ως και το 2021.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου παραμένει πάνω από το 3,2%, ενώ είχε υποχωρήσει χαμηλότερα από 2,9% τις προηγούμενες ημέρες, ενώ σε πιο κοντινές διάρκειες οι αποδόσεις έχουν εκτιναχθεί στα ύψη: στους ετήσιους τίτλους η απόδοση διπλασιάσθηκε, στους τίτλους 6μηνης διάρκειας έχει υπερδιπλασιασθεί, ξεπερνώντας το 0,3%.
Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, οι απώλειες του γενικού δείκτη είναι της τάξεως του 4%, με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει 6%, που αποτελεί και τη σοβαρότερη πτώση από τον Ιούνιο.
Όλα οι ευρωπαϊκοί δείκτες βρίσκονται στο «κόκκινο», με τον Dax να υποχωρεί κατά 1,6% και τον Euro Stoxx 50 κατά 1,5%. Σοβαρές είναι οι απώλειες των γερμανικών τραπεζών, με την Commerzbank να χάνει πάνω από 5% και την Deutsche Bank σχεδόν 4%.
Κάτω από το 1,16 δολ. υποχωρεί το ευρώ, σημειώνοντας απώλειες 0,50%.
Ευάλωτα αποδεικνύονται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η απόδοση του 10ετούς ξέφυγε νωρίτερα πάνω από 4,2%, ενώ είχε υποχωρήσει, τις προηγούμενες ημέρες, πολύ κοντά στο 4%.
Στο Χρηματιστήριο, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης είχε «βουτήξει», περίπου 2,30% χαμηλότερα, στις 691 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει σχεδόν 3% και τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς να έχει τις σοβαρότερες απώλειες.
Η ιταλική κρίση, όπως προειδοποιούν αναλυτές, φέρνει στο προσκήνιο το πιο μεγάλο ερώτημα για το μέλλον του ευρώ: τι θα συμβεί αν τεθεί υπό αμφισβήτηση η βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους;
Οι κινήσεις της κυβέρνησης της Ρώμης, που αμφιταλαντεύεται από το καλοκαίρι ανάμεσα στις γενναιόδωρες προεκλογικές της υποσχέσεις και στην ανάγκη να τεθεί υπό έλεγχο το χρέος, οδηγούν με βεβαιότητα σε μια σύγκρουση με τις Βρυξέλλες με άγνωστη κατάληξη.
Η λαϊκιστική κυβέρνηση αυξάνει το στόχο για το έλλειμμα τρεις φορές πάνω από το 0,8% του ΑΕΠ, που είχε συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες η προηγούμενη, κεντροαριστερή κυβέρνηση και η αύξηση του δανεισμού οδηγεί τα ιταλικά επιτόκια σε επίπεδα που οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι δεν συμβιβάζονται με τη βιωσιμότητα του χρέους, το οποίο, αν δεν υπάρξει κάποιο αναπτυξιακό «θαύμα», θα διογκωθεί επικίνδυνα.
ΕΥΖην
Από κατοικίδιο, οικογένεια: Η επιστήμη για τη μεταμορφωτική σχέση ανθρώπων και σκύλων
Οι σκύλοι, αυτοί οι πιστοί σύντροφοι, έχουν πλέον ξεπεράσει τον ρόλο του «κατοικιδίου». Έχουν γίνει φίλοι, μέλη της οικογένειας, φύλακες και για κάποιους ακόμα και αγαπημένα «παιδι ...