Διεθνή

ΗΠΑ: «Ναι» Μπόλτον σε επιθετική στάση απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις


 Ο Τζον Μπόλτον υποστηρίζει σταθερά την υιοθέτηση μιας επιθετικής στάσης από τις ΗΠΑ απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις. Από την άλλη μεριά, αρκετοί ειδικοί στις κυβερνοεπιθέσεις τονίζουν ότι η Ουάσινγκτον θα είναι καλύτερο ν’ αποφύγει μια πιθανή ένταση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, σχολιάζει το “ Politico.”

Ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει υποστηρίξει την παραπάνω θέση σε μια σειρά από άρθρα του, σε ομιλίες του, αλλά και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις του, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει ν’ αξιοποιήσουν τις “ ισχυρές δυνατότητες κυβερνοπολέμου” που διαθέτουν.

Σύμφωνα με την άποψη του Μπόλτον, η Ουάσινγκτον θα πρέπει ν’ ανταπαντά σε ηλεκτρονικές επιθέσεις που δέχεται από χώρες όπως, η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Το σημείο του ενδιαφέροντος σύμφωνα με τον Μπόλτον “ είναι το υψηλό κόστος αντιποίνων που θα πρέπει να έχουν οι επιθέσεις αυτές, για τους αντιπάλους των ΗΠΑ, ώστε ν’ αναγκαστούν και ν’ αποθηκεύσουν τα σχέδια για την διεξαγωγή κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ουάσινγκτον, στην μνήμη των υπολογιστών τους” και να μην τα χρησιμοποιήσουν.

Ο Μπόλτον αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 9 Απριλίου, ενώ θα πρέπει να “ περάσει” τις θέσεις του στην αμερικανική κοινή γνώμη. Παράλληλα, ο ίδιος, θα συναντάται με τον Αμερικανό πρόεδρο σε καθημερινή βάση, καθώς ο Τραμ προετοιμάζεται για μία συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Λευκός Οίκος θα πρέπει ν΄ αντιμετωπίσει επίσης, τις συνέπειες από έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αλλά και την αναμενόμενη από πολλά κέντρα λήψης αποφάσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα, ψηφιακή ηλεκτρονική επίθεση της Ρωσίας στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου. Παράλληλα, πλησιάζει η ημερομηνία για την επανεξέταση από την Ουάσιγκτον της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί αξιωματούχοι και ειδικοί συμφωνούν θεωρητικά με την στάση του Μπόλτον απέναντι στην κατάρτιση μιας ξεκάθαρης επιθετικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων, η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική στην υιοθέτηση μιας “ επιθετικής στάσης στον κυβερνοπόλεμο.” Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιπτώσεων στις αμερικανικές επιχειρήσεις και υποδομές, όπως επίσης και για την απουσία ενός διεθνούς πλαισίου για την διεξαγωγή των επιχειρήσεων κυβερνοπολέμου, αλλά και την αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα των αντεπιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

“ Εάν έχετε καλυφθεί από βενζίνη θα πρέπει να είστε προσεχτικοί εάν ανάβετε σπίρτα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Σαλμέγερ, πρώην σύμβουλος πολιτικής στον κυβερνοχώρο, για για τον πρώην υπουργό Άμυνας, Ας Κάρτερ στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.”

“ Η ρητορική του Μπόλτον στο θέμα αυτό, θέτει σε κίνδυνο την οποιαδήποτε ισορροπία που έχουμε,” δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Ρόμπερτ Λι πρώην αξιωματικός ψηφιακών συστημάτων στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, αλλά και συνιδρυτής της εταιρίας ψηφιακής ασφάλειας Dragos Security.

Παρά το γεγονός ότι ο Μπόλτον δεν έχει ξεκαθαρίσει το είδος των κυβερνοεπιθέσεων τις οποίες υποστηρίζει, οι επιθετικές προσεγγίσεις γύρω από το ζήτημα αυτό, μπορούν να συμπεριλάβουν την υποκλοπή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων μιας αντίπαλης χώρας, την διακοπή επικοινωνιών, την απενεργοποίηση δικτύων, την διακοπή της λειτουργίας σταθμών ενεργειακού ενδιαφέροντος, αλλά και την φυσική καταστροφή μηχανολογικού εξοπλισμού.

Στο σημείο αυτό, εκτιμάται ότι η υιοθέτηση μιας παρόμοιας τακτικής από τις ΗΠΑ, μέσω του ηλεκτρονικού ιού Stuxnet malware είχε ως συνέπεια την καταστροφή περίπου 1.000 ιρανικών πυρηνικών φυγοκεντρωτών.

Από την άλλη μεριά, η κήρυξη ενός ανοιχτού κυβερνοπολέμου με μία χώρα όπως π.χ. η Ρωσία, θα μπορούσε να προκαλέσει πολλούς κινδύνους για μία ανοιχτή στην τεχνολογία της πληροφορικής (ΙΤ), αλλά και ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένη χώρα, όπως οι ΗΠΑ. Πρόσφατα, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στις ΗΠΑ, απήγγειλαν κατηγορίες κατά ατόμων που είχαν σχέση με το Κρεμλίνο κι αναφορικά με την προσπάθειά τους να υποκλέψουν κωδικούς που θα τους επέτρεπαν την πρόσβαση στον έλεγχο των δικτύων υπολογιστών σταθμών ενέργειας, με δυνατότητα ακόμη και να τους θέσουν εκτός λειτουργίας.

Οι ΗΠΑ “ δεν μπορούν να γίνουν άμεσα δυνατές (στην ανταπόδοση κυβερνοεπιθέσεων), χωρίς να έχουν καθορίσει τι μπορεί να πάει στραβά,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαλμέγερ που ηγείται του Προγράμματος για την Κυβερνοασφάλεια στο κέντρο (Belfer Center) στην σχολή δημόσιας διοίκησης (Harvard Kennedy School).

Ο Μπόλτον υποστηρίζει την υιοθέτηση επιθετικών τακτικών κυβερνοπολέμου από τις ΗΠΑ, αμέσως μετά την ηλεκτρονική επίθεση που δέχθηκε στα τέλη του 2014, η Sony Pictures Entertainment από την Βόρεια Κορέα. Οι Βορειοκορεάτες απέκτησαν τον ελέγχο των δικτύων ηλεκτρονικής επικοινωνίας της εταιρίας και δημοσιοποίησαν ηλεκτρονικά μηνύματα, σε αντίδραση για την απόφασή της να προχωρήσει στην παραγωγή της κωμωδίας με τίτλο: “ Η Συνέντευξη” κι αναφορικά με την δολοφονία του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Μπόλτον έχει υπηρετήσει στις κυβερνήσεις του Μπους του Πρεσβύτερου,  όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αλλά και του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, ενώ είχε διαφωνήσει με τον χαρακτηρισμό του επεισοδίου από την κυβέρνηση Ομπάμα, ως “ βανδαλισμού στον κυβερνοχώρο.” Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε υποσχεθεί ότι “ θ’ αντιδρούσε ανάλογα.”

“ Η επίθεση της Βόρειας Κορέας κατά της Sony θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί κατ’ ελάχιστον ως κρατική τρομοκρατία, αγγίζοντας τα όρια μιας πράξης πολέμου κι όχι ενός απλού βανδαλισμού, όπως την χαρακτήρισε ο Ομπάμα,” έχει γράψει χαρακτηριστικά ο Μπόλτον σε άρθρο του, στην εφημερίδα “ The Pittsburgh Tribune Review.”

Η Κίνα από την πλευρά της, είχε διεισδύσει στο γραφείο δεδομένων προσωπικού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (Office of Personnel Management) το 2015 υποκλέπτοντας άνω των 20 εκατομμυρίων αναφορών που γίνονται για την έκδοση αδειών διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών. Ο Μπόλτον τότε, επιτέθηκε στον Ομπάμα για την “ κυβερνοσιωπή” του.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα, παρουσίασαν δημόσια τις σκέψεις τους γύρω από τους κινδύνους που θα είχε το ενδεχόμενο έναρξης μιας επιθετικής κυβερνοεπιχείρησης από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον πρώην Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ σε δηλώσεις του στο Κογκρέσο. “ Νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να σκεφτούμε για την παλιά παροιμία που έλεγε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε γυάλινα σπίτια, δεν πρέπει να πετάνε πέτρες,” είχε δηλώσει ο ίδιος, προκαλώντας την κριτική του Μπόλτον.

Ο Μπόλτον, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ με την παθητική τους στάση, ενθάρρυναν στην ουσία την διεξαγωγή πιο φιλόδοξων και πολύπλοκων κυβερνοεπιθέσεων, από τις αντίπαλες χώρες.

“ Χρειάζεται να δημιουργήσουμε δομές αποτροπής των κυβερνοεπιθέσεων, όπως έχουμε πράξει με τα πυρηνικά όπλα, προκειμένου ν’ αποτρέψουμε επιθέσεις από την Ρωσία στο μέλλον ή επιθέσεις από άλλους που απειλούν τα συμφέροντά μας. Ένας τρόπος να το κάνουμε αυτό, είναι να εμπλακούμε σε μία επιχείρηση αντιποίνων στον κυβερνοχώρο, κατά της Ρωσίας,” τόνιζε χαρακτηριστικά ο Μπόλτον σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο. Ο Μπόλτον, επανέλαβε την θέση του, αυτή, λίγες ημέρες αργότερα μιλώντας στην διάσκεψη συντηρητικής ομάδας (Conservative Political Action Conference). “ Θα σας πω αυτό. Νομίζω ότι πρέπει ν’ απαντήσουμε στις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις κατά της εκλογικής μας διαδικασίας. Έχω την γνώμη ότι η αντίδρασή μας αυτή, δεν θα πρέπει να είναι αναλογικά ίση,” είπε χαρακτηριστικά ο Μπόλτον, προκαλώντας την θερμή αντίδραση του ακροατηρίου.

Ο Μπόλτον τονίζει επίσης, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξαπολύσουν κυβερνοεπιθέσεις επιθετικού χαρακτήρα και κατά απειλών που δεν προέρχονται από ξένες χώρες. Ο ίδιος, υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες θα πρέπει να στραφούν κατά των ηλεκτρονικών υποδομών των WikiLeaks, ιδίως, μετά την δημοσιοποίηση μιας σειράς “ εργαλείων” ηλεκτρονικών επιθέσεων που χρησιμοποιούσε η CIA. “ To προσωπικό των αμερικανικών υπηρεσιών που ειδικεύεται στον κυβερνοπόλεμο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα WikiLeaks ως στόχο, για να κάνει την πρακτική του και προκειμένου να μειώσει τις δυνατότητες που έχουν,” είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ο ίδιος, στο Fox Business το 2017.

Η είσοδος του Μπόλτον στον Λευκό Οίκο γίνεται σε μια καθοριστική στιγμή για την υλοποίηση των ιδεών του, σχετικά με την ανάληψη επιθετικής στάσης από τις ΗΠΑ στα ζητήματα που σχετίζονται με τον κυβερνοπόλεμο. Στο αμερικανικό Πεντάγωνο βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση της διεύθυνσης κυβερνοπολέμου (U.S. Cyber Command) με στόχο την αναδιοργάνωσή της.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος δέχεται κριτική μετά από την διεξαγωγή μιας σειράς ακροάσεων στο Κογκρέσο, κατά τις οποίες αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, παραδέχτηκαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση “ δεν πράττει αρκετά” προκειμένου να σταματήσει τους χάκερς του Κρεμλίνου.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις