Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος τον Δεκέμβριο, καθώς διαμορφώνεται στις 101,6 μονάδες έναντι 101,8 μονάδων τον Νοέμβριο, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ στην τακτική έρευνα οικονομικής συγκυρίας.
Στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές καταγράφεται επιδείνωση των προσδοκιών, η οποία αντισταθμίζεται από σχετικά μεγαλύτερη βελτίωση στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς και μικρότερη άνοδο στις Υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Αναφορικά με την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή σημειώνει την υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2015, μετά από ανοδική πορεία των τελευταίων 6 μηνών.
Συνολικά, σημειώνει το ΙΟΒΕ, η οικονομία βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα, μάλλον σε περίοδο αναμονής, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά φαίνεται να προσπαθούν να προσαρμοστούν ενόψει των δεδομένων και προκλήσεων που δημιουργεί η έξοδος από το τελευταίο πρόγραμμα.
Το οικονομικό κλίμα ήταν βελτιωμένο, κατά μέσο όρο, το 2018 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, αλλά κινήθηκε σε επίπεδα που ήταν από τα χαμηλότερα στην ΕΕ. Σε μηνιαία βάση, παρατηρήθηκε αρχικά βελτίωση και στη συνέχεια υποχώρηση προς τα αρχικά επίπεδα του έτους.
Οι προσδοκίες των νοικοκυριών έχουν βελτιωθεί, ενδεχομένως και από τον σχεδιασμό για κοινωνικά επιδόματα και άλλες παροχές, άλλωστε γενικά τείνουν να βελτιώνονται συστηματικά σε προεκλογικές περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρηματικές προσδοκίες εξασθένησαν στο δεύτερο μισό του 2018, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στο τέλος του είτε πλησίον του επιπέδου τους στο ξεκίνημά του (για τις Υπηρεσίες) ή ακόμα και χαμηλότερα από αυτό (για τη Βιομηχανία και τις Κατασκευές), αντανακλώντας τον τρέχοντα και συνεχιζόμενο προβληματισμό σε σημαντικά τμήματα της παραγωγικής οικονομίας.
Εξαίρεση έχει αποτελέσει ο κλάδος του Λιανικού Εμπορίου, όπου η βελτίωση των προσδοκιών φαίνεται να ακολουθεί πορεία παράλληλη με την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Συνολικά, η πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 είναι συνεπής με τις εκτιμήσεις για τους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας και τη γενικότερη πορεία της.
Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση και ο δείκτης στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα επιδεινώθηκαν ελαφρώς, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησε εντονότερα
- στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώθηκαν, ενώ αντίστοιχα κινήθηκαν και οι προβλέψεις για την απασχόληση
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ο δείκτης αποθεμάτων είναι αμετάβλητος
- στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αποδυναμώνονται, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας καλυτερεύουν, με τις προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση και για την ανεργία ουσιαστικά να μη μεταβάλλονται. Εξασθενεί όμως η πρόθεση για αποταμίευση.