Πολιτική

Ζοφερό το μέλλον για την Ασία - Σε bear market η Κίνα


Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα τα ασιατικά χρηματιστήρια διαμόρφωσαν την τάση των παγκόσμιων αγορών. Οι φόβοι για την υγεία του κινεζικού γίγαντα, τα απογοητευτικά μάκρο, καθώς και η ισχυρή πτώση στις τιμές του πετρελαίου, επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα.

Από την αρχή της εβδομάδας συνεχίστηκε το κινεζικό sell off, με τις χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας να καταγράφουν ισχυρές απώλειες, δείγμα ότι το κύμα ρευστοποιήσεων στην Κίνα που προκάλεσε αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές την περασμένη εβδομάδα δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Αποκορύφωμα της όλης κατάστασης ήταν η απότομη πτώση του δείκτη Hang Seng, ο οποίος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δυόμιση χρόνια χάνοντας για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2013 το ψυχολογικό όριο των 20.000 μονάδων.

Από την Τρίτη όμως το σκηνικό άλλαξε, με τους περισσότερους ασιατικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να εισέρχονται σε τροχιά ανάκαμψης, βρίσκοντας πάτημα στο κινεζικό νόμισμα, το οποίο κινήθηκε σταθεροποιητικά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές ήταν ασταθείς στην ηπειρωτική Κίνα. 

Η ανοδική πορεία του πετρελαίου από την άλλη επίσης ενίσχυσε τους δείκτες, παρά τις ανησυχίες για τις τιμές των εμπορευμάτων, και έδωσε την εικόνα πως η πορεία των δεικτών επιστρέφει σταδιακά στη σταθερότητα, κάτι το οποίο φυσικά δεν έγινε. 

Από την Πέμπτη, οι ασιατικές αγορές βάφτηκαν και πάλι στο κόκκινο, με αποκορύφωμα τις συναλλαγές της Παρασκευής, οπότε οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες πέρασαν σε αρνητικό έδαφος, με τον δείκτη Shanghai Composite να εισέρχεται σε bear market, απόρροια της ανησυχίας για την επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, η οποία ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη των εκτιμήσεων.

Οι απώλειες αυτές αποδίδονται εν μέρη στις ανησυχίες που προκάλεσε η έντονη μεταβλητότητα του κινεζικού νομίσματος, καθώς εν μέσω σπέκουλας ότι ορισμένες τράπεζες στη Σανγκάη σταμάτησαν να δέχονται μετοχές μικρότερων εισηγμένων εταιριών σαν ενέχυρο για την παροχή δανείων.

Ο ρόλος του πετρελαίου

Ο παράγοντας ωστόσο που επηρέασε περισσότερο την κίνηση των δεικτών, όχι μόνο του ασιατικού χρηματιστηρίου, αλλά και των παγκόσμιων αγορών γενικότερα, είναι φυσικά το πετρέλαιο, το οποίο διαμορφώθηκε σε επίπεδα κατώτερα των 30 δολαρίων το βαρέλι, εν αναμονή της άρσης των κυρώσεων του Ιράν. 

Την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες ότι η παραγωγή του πετρελαίου θα αυξηθεί κατακόρυφα μετά την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο θα επιστρέψει δυναμικά στην παραγωγή του αργού και θα διεκδικήσει μεγάλο ποσοστό αγοράς από την αντίπαλη Σαουδική Αραβία, τόσο το Brent όσο και το WTI διαμορφώθηκαν σε χαμηλά 12 ετών.

Οι διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν μπορεί να αρθούν ακόμα και τη Δευτέρα, κάτι που θα επιτρέψει την αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου από το πέμπτο μεγαλύτερο κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ, με τους παρατηρητές της αγοράς ωστόσο να προσπαθούν να μετριάσουν τις ανησυχίες λέγοντας ότι η άρση των κυρώσεων θα καθυστερήσει μερικούς μήνες ακόμα. 

Η παραγωγή του Ιράν αναμένεται να αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, ή 3,7%, ένα μήνα αμέσως μετά την άρση των κυρώσεων και κατά 400.000 έπειτα από έξι μήνες, σε μία προσπάθεια να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε από τις κυρώσεις και δεν σχεδιάζει να πιέσει τις τιμές του πετρελαίου με αύξηση των εξαγωγών του, μετά την άρση. 

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, και ειδικά μετά το παγκόσμιο selloff που πυροδότησε το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Κίνας, οι ανησυχίες ότι η επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως έχουν κορυφωθεί, και προστέθηκαν στους φόβους ότι η ζήτηση του αργού θα πέσει κατακόρυφα. 

argo_apolog

Ο παράγοντας “μάκρο”

Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί και ο παράγοντας που ονομάζεται μάκρο και επηρεάζει άμεσα την κίνηση των δεικτών. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία που αφορούν τις κινεζικές εξαγωγές, και τα οποία έδειξαν ότι έπεσαν κατακόρυφα μέσα στο 2015 καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις από το 2009, εξαιτίας της ελάχιστης ζήτησης η οποία λειτούργησε σαν βαρίδι για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Παράλληλα, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας διευρύνθηκε στα 60,1 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο από τα 54,1 δισ. δολάρια το Νοέμβριο. Οι ασθενείς κινεζικές εξαγωγές της προηγούμενης εβδομάδας και οι ακόμη ασθενέστερες εισαγωγές, οδήγησαν σε εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ για το έτος, στα 594,5 δισ. δολάρια, έναντι των 382,5 δισ. δολαρίων το 2014, καθώς οι εξαγωγές του έτους υποχώρησαν 2,8% και οι εισαγωγές 14,1%.

Λίγο πιο χαμηλά στον χάρτη, και συγκεκριμένα στην Αυστραλία, ανακοινώθηκε πως η ,  οικονομία της Αυστραλίας "έχασε" 1.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για απώλεια 10.000 θέσεων αυτό το μήνα.

Παράλληλα, ο δείκτης της ανεργίας τον Δεκέμβριο παρέμεινε αμετάβλητος στο εποχιακά προσαρμοσμένο ποσοστό του 5,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο αριθμός των ανθρώπων με πλήρη απασχόληση, αυξήθηκε κατά 17.600 τον Δεκέμβριο, ενώ εκείνος των ανθρώπων με ημί- απασχόληση, υποχώρησε κατά 18.500 άτομα.

Τέλος, την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι παρείχε 15 δισεκατομμύρια δολάρια στην  αγορά σε μία προσπάθεια να διατηρήσει επαρκή ρευστότητα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι διέθεσε τα κεφάλαια σε εννέα χρηματοοικονομικά ιδρύματα με επιτόκιο 3,25%. Στόχος είναι οι τράπεζες να ενισχύσουν τον δανεισμό τους στις μικρές επιχειρήσεις και τον αγροτικό τομέα της χώρας.

Κάτι άλλο που συγκεντρώνει τη προσοχή των επενδυτών είναι οι ανακοινώσεις των κερδών στον τραπεζικό τομέα, κάτι που αρχίσει από σήμερα. Τα οικονομικά στοιχεία σχετικά με τις λιανικές πωλήσεις και την μεταποίηση στην πολιτεία της Νέας Υόρκης παραγωγής επίσης θα επηρεάσουν την κατεύθυνση.  

Προσπάθεια ανάκαμψης του γουάν

Μέσα στην εβδομάδα το κινεζικό νόμισμα κατέγραψε απότομη πτώση, χάνοντας μερικά από τα κέρδη που αποκόμισε μέσα στην εβδομάδα, όταν η κινεζική κεντρική τράπεζα παρενέβη για να ενισχύσει την αξία του. 

yuan_apolog

Έρχεται βαρυχειμωνιά για τις αγορές

Υπό το βάρος της ραγδαίας διολίσθησης στις τιμές του πετρελαίου και των φόβων για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας που αναζωπύρωσαν τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία, το σκηνικό για τις επόμενες ημέρες προβλέπεται δυσοίωνο. Καθώς η Wall Street οδεύει σε επικίνδυνα νερά, και καθώς η Κίνα θεωρείται ότι εισήλθε και τυπικά σε bear market, αναλυτές και ρηματιστηριακοί παράγοντες προειδοποιούν ότι η αρνητική έναρξη των παγκόσμιων αγορών στην πρώτη συνεδρίαση του 2016, συνιστά κακό οιωνό για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών στο σύνολο του έτους, επισημαίνοντας ότι η αρνητική έναρξη των πρώτων συνεδριάσεων του έτους θα δράσουν καταλυτικά και ενδέχεται να οδηγήσουν τις αγορές σε ένα εξίσου αρνητικό κλείσιμο στο τέλος του 2016.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις