Μια προσέγγιση «με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» έναντι της Κίνας ζητά ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, μετά την ακύρωση από την κινεζική πλευρά της προγραμματισμένης για αύριο επίσκεψής του στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το κινεζικό υπουργείο ακύρωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο την πρόσκληση που είχε απευθύνει προς τον κ. Λίντνερ, επικαλούμενο «λόγους προγραμματισμού». Η επίσκεψη είχε ως στόχο την προετοιμασία των γερμανο-κινεζικών διαβουλεύσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 20 Ιουνίου στο Βερολίνο και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα ήταν καθ' οδόν προς τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7), το Σαββατοκύριακο στην Ιαπωνία.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο κ. Λίντνερ δήλωσε στον ιστότοπο «The Pioneer» ότι η Γερμανία χρειάζεται μια νέα προσέγγιση σχετικά με την Κίνα, «με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό και με λιγότερο "βελούδινο άγγιγμα"», τονίζοντας ότι οι διμερείς σχέσεις δεν πρέπει να βασίζονται μόνο στις οικονομικές συναλλαγές. «Χρειαζόμαστε καλύτερη ισορροπία από ό,τι στο παρελθόν, όταν εστιάζαμε υπερβολικά στην οικονομία. Και όταν υπάρχει ένταση στα θέματα αξιών, το κλειδί είναι η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε.
Αναφερόμενος στα αιτήματα για «αποσύνδεση» της γερμανικής οικονομίας από την κινεζική αγορά, ο Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε ότι «παρά τον συστημικό ανταγωνισμό μας, θα ήταν αφελές για την οικονομική μας ανάπτυξη να πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε απλώς να αποσυνδεθούμε».
Η πραγματική αιτία της ακύρωσης της επίσκεψης από την κινεζική πλευρά θεωρείται ότι ενδεχομένως σχετίζεται με το κόμμα του υπουργού Οικονομικών, τους Φιλελεύθερους (FDP), καθώς πρόσφατα η φιλελεύθερη υπουργός Παιδείας Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ επισκέφθηκε την Ταϊβάν, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια του Πεκίνου. Και ο ίδιος ο κ. Λίντνερ όμως επέκρινε πρόσφατα τη στάση της Κίνας στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ενώ υποστήριξε ανοιχτά ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σήμερα πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκάνγκ συναντάται στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ