Χωρίς κατεύθυνση και δυναμική, η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει την πορεία συσσώρευσης στην περιοχή των 900-910 μονάδων, εν αναμονή ειδήσεων και γεγονότων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος και βραχυχρόνιας τάσης.
Τα “καλά νέα” της ημέρας είναι η μεγάλη επιτυχία της ΑΜΚ της ΔΕΗ – που καλύφθηκε από την πρώτη ώρα(!) εγγραφών, η ανάλυση-έκθεση της JP Morgan η οποία βλέπει σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης των κεφαλαιοποιήσεων στις τράπεζες και η αποκλιμάκωση αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων – μαζί με τα άλλα ευρωπαϊκά.
Ομως οι εξελίξεις αυτές δεν είχαν την αναμενόμενη θετική επίδραση στο χρηματιστήριο, όπου το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ο χαμηλός τζίρος, ο οποίος υποδηλώνει στάση αναμονής εκ μέρους των ξένων funds και απροθυμία ανάληψης ρίσκου από τους διαχειριστές κεφαλαίων.
Λόγω της περιορισμένης εισροής κεφαλαίων για νέες τοποθετήσεις, η αγορά στερείται της αναγκαίας δυναμικής και οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περαιτέρω πορεία της σε βραχυχρόνιο ορίζοντα είναι μάλλον επισφαλής.
Οι διεθνείς αγορές
Ρευστό σκηνικό και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου δεν υπάρχει σαφής τάση, ούτε ενιαία κατεύθυνση. Ο DAX ενισχύεται σήμερα κατά 0,80%, ο βρετανικός FT-100 κινείται στο κόκκινο (-0,45%), ο CAC-40 ανακάμπτει από μικρές απώλειες.
Στη Wall Street ο Dow Jones κινείται οριακά στο συν, ενώ ο S&P και ο Nasdaq κερδίζουν περίπου 0,25%. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκινά σήμερα και αναμένεται ότι θα καταλήξει σε αποφάσεις για επιβράδυνση του ρυθμού αγορών ομολόγων και για τερματισμό του προγράμματος μέχρι τα μέσα του 2022.
Στο ΧΑ η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ έχει και αρνητική πλευρά για την αγορά, καθώς θα "τραβήξει" ρευστότητα από εγχώρια και από διεθνή χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Μετοχές και δείκτες
Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα στο κόκκινο με διακυμάνσεις και μόνον προς στιγμήν κάλυψαν τις απώλειες, περνώντας σε θετικό πρόσημο. Μετά τις 14:30 ξαναπήραν καθοδική κατεύθυνση σημειώνοντας τα μέχρι στιγμής υψηλά ημέρας. Στη συνέχεια έχουν σταθεροποιηθεί σ' αυτά τα επίπεδα.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε από τις 906,31 μονάδες (+0,13%) μέχρι τις 902,59β(-0,28%). Τερμάτισε στις 904,47 με οριακή μεταβολή -0,08%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,11%, στις 2.185,57 μονάδες. Κατά 0,49% υποχώρησε ο δείκτης FT40M των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +0,39% μέχρι -0,61% και τερμάτισε με άνοδο 0,24%. Με θετικό πρόσημο Eurobank +1,3% και Εθνική +0,3%. Στο κόκκινο Attica Bank -1,5% και Alpha -0,8%. Αμετάβλητη η Πειραιώς..
Περιορισμένα κέρδη στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Lamda +1,8%, Jumbo +1,4%, Σαράντης +1%, Coca-Cola και ΟΛΠ +0,6%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,5%, ΔΕΗ +0,3%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ -2%, ΕΥΔΑΠ και Aegean -1,8%, ΕλβάλΧαλκόρ -1,5%, ΟΠΑΠ -1,4%, ΕΛΠΕ -0,8%.
Στα mid caps Ευρωπαϊκή Πίστη +1,5%, Profile +0,7%, Cenergy, Φουρλής και Παπουτάνης +0,5%. Στον αντίποδα Πλαίσιο -5,8%, Ιντρακάτ -2,4%, ΟΛΘ και Αβαξ -2,3%, Πλαστικά Θράκης -2%.